Görüş Bildir
Haberler
2. Dünya Savaşı'na Kimler Katıldı? 2. Dünya Savaşı Tarafları...

2. Dünya Savaşı'na Kimler Katıldı? 2. Dünya Savaşı Tarafları...

Elif Ateş
15.10.2021 - 11:39

Dünya tarihinin önemli savaşların biri olan 2. Dünya Savaşı, küresel bir savaştır. Dönemin büyük güçleri ile birçok devlet bu savaşa katılmıştır. Bu ülkeler iki ayrı askeri ittifak kurmuşlar, 30'dan fazla devletten 100 milyona yakın askeri personel bu savaşta yer almıştır. Ülkeler bu savaş için tüm ekonomik, askeri, bilimsel güçlerini kullanmış ve her şeylerini seferber etmiştir. Sonucunda ise bazı devletler gücünü kaybederken, bazıları ise daha da güçlenmiştir. Sadece askeri personel değil, milyonlarca sivilde hayatını kaybetmiştir. Bu savaş diğer savaşlar gibi olmamıştır. Katliamlar, soykırımlar yapılmış ve ilk defa nükleer silah bu savaşta kullanılmıştır. Bundan dolayı da II. Dünya Savaşı, tarihin en kanlı savaşı olarak bilinir. Peki, II. Dünya Savaşı'na kimler katıldı? İşte II. Dünya Savaşı tarafları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

I. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'nın siyasi haritası tamamen değişmiştir. Yenilen devletler ağır şartlar içeren antlaşmalara imza atmışlardır. Sovyet Birliği Rusya'yı ele geçirmiş ve komünizmi yaymaya çalışmıştır. Bazı ülkeler ise bu savaştan istediklerini alamamış ve sömürgeleri yetersiz gelmiştir. Özellikle Almanya ekonomik olarak oldukça kötüleşmiş, Avrupa'daki topraklarının çoğunu kaybetmiştir. Bu faktörler II. Dünya Savaşı'nın başlamasına sebep olmuştur. 1 Eylül 1939 yılında Almanya, Polonya'yı istila etmesiyle savaş resmen başlamıştır. Arkasından ise birçok devlet savaşa katılmış ve 1945 yılında ise savaş bitmiştir. Bu savaş, tarihin seyrini değiştirmiştir. II. Dünya Savaşı'na katılan devletlerle ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

2. Dünya Savaşı'na Kimler Katıldı? 2. Dünya Savaşı Tarafları...

2. Dünya Savaşı'na Kimler Katıldı? 2. Dünya Savaşı Tarafları...

İkinci Dünya Savaşı'na Müttefik Devletler ve Mihver Devletler adı altında 7 devlet katılmıştır. Nazi Almanya'sının Polonya'yı girmesi ile birlikte, II. Dünya Savaşı başlamıştır. Müttefik Devletler; Polonya, Birleşik Krallık, Fransa'dan oluşmaktaydı. Ayrıca Fransız Ekvatoral Afrikası, İngiliz Hindistanı ve Fransız Batı Afrikası gibi bağımlı devletlerde müttefiklerle birlikte savaşa katıldı. Birkaç gün sonra ise Kanada, Avustralya, Güney Afrika, Yeni Zelanda, Hollanda, Yunanistan, Yugoslavya ve Belçika'da Müttefik güçlerine katıldı. 

Sovyet Birliği, ilk önce bu savaşta tarafsız kalmış, Almanya ile iş birliği yapmıştır. Ancak Almanya'nın savaş ilan etmesiyle Müttefik Devletleri'nden biri olmuştur. Aynı şekilde Amerika'da, Japonya'nın Pearl Harbor saldırısından sonra müttefiklerle birlikte savaşa girmiştir. Çin Cumhuriyeti'nin bu bloğa katılması ise çok sonradan gerçekleşti.

Mihver Devletleri ise İtalya ve Almanya arasında imzalanan antlaşma sonucu meydana gelmiştir. Nazi Almanyası, İtalya Krallığı ve Japon İmparatorluğu bu antlaşma ile Mihver güçlerini oluşturmuştur. Bu bloğa daha sonra katılan devletler ise; Romanya, Macaristan, Finlandiya, Bulgaristan, Bağımsız Hırvatistan Devleti, Vichy Fransası, Arnavutluk, Tayland, Habeşistan, Mançukuo, Burmanya, Hindistan, Filipinler ve Irak'tır. Ayrıca İspanya, Mihver Devletleri'nin bir tarafı olmuş, fakat bu bloğun devletleri ile birlikte savaş katılmamıştır. İran Şahı, II. Dünya Savaşı'nda Almanya'yı desteklemiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
3
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?