Görüş Bildir
Haberler
2 Bin Yıllık Parşömenler Çözüldü

2 Bin Yıllık Parşömenler Çözüldü

Batuhan
22.01.2015 - 11:32
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilim insanları 2 bin yıl önce patlayan Vezüv yanardağının lavların altına gömdüğü antik parşömenleri X-ray taramasıyla okumayı başardı.

Arkeologların Vezüv yanardağının patlamasıyla haritadan silinen antik Herculaneum kentinden çıkardığı papirüsler, yaklaşık 2000 yıl sonra X-ray teknolojisi sayesinde deşifre edildi.

İtalya'nın Napoli kentindeki Mikroelektronik ve Mikrosistem Enstitüsü'nde yapılan analizlerde, gözle görülmesi mümkün olmayan mürekkep ile parşömen maddesi birbirinden ayrı görüntülendi ve birçok Yunanca harf görünür hale geldi.

AP haber ajansına açıklama yapan araştırmacı Vito Mocella, yapılan taramalar sayesinde tamamen volkanik materyalle kaplanmış parşömenlerdeki harfleri görneyi başardıklarını söyledi. Mocella, incelenen parşömenlerin, Vezüv yanardağının patlamasından bir yüzyıl önce ölen şair ve filozof Philodemus'a ait olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırma, birçok okunmaz haldeki antik yazıtın X-ray kontrast tomografisiyle okunabileceğine işaret etti.

Vezüv yanardağı M.S 79 yılında patlamış ve antik Pompei ve Herculaneum kentlerini yok etmişti.

Kaynak: AP ve Al Jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/2-bin-y...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0