Görüş Bildir
Haberler
15 Yaşında Madende Ne İşi Vardı? Yanıtı Burada...

15 Yaşında Madende Ne İşi Vardı? Yanıtı Burada...

Onedio Medya
14.05.2014 - 10:45 Son Güncelleme: 14.05.2014 - 12:52
İçeriğin Devamı Aşağıda

Soma'da madende 15 yaşında bir çocuğun bulunmasının sorumlusu da AKP ve yönetmelikte yaptığı değişiklikler. Çocuk ve Gençlerin Çalışma Usulleri Yönetmeliği de değiştirilmiş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ağır ve tehlikeli işlerde çalışma yaşını 16’ya indirmişti.

Eğitim sisteminde yapılan 4+4+4 düzenlemesinin ardından, Çocuk ve Gençlerin Çalışma Usulleri Yönetmeliği de değiştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ağır ve tehlikeli işlerde çalışma yaşını 16’ya indirdi. 16 yaşından gün almış çocukların artık ağır işlerde çalıştırılması yasal hale getirildi.

Yasaya göre 15 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşını bitirmemiş işçiler genç işçi sayılırken, 14 yaşını tamamlamış ancak 15 yaşını bitirmemiş işçiler çocuk işçi olarak tanımlanıyor. Yeni düzenlemede yönetmelikte bulunan “çocuk ve genç işçilerin çalıştırılamayacakları işler” başlıklı liste ise kaldırıldı. Böylelikle çocuk ve genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmasını yasaklayan en önemli madde kaldırılmış oldu. Bunun yerine listeye “16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin çalıştırılabilecekleri işler” listesi eklendi. Bu listede kiremit, tuğla ve ateş tuğlası işleri ile parafin ve plastik imalatı, selüloz üretimi ve benzeri işler var.

Bu düzenleme ile 16 yaşına girmiş çocuklar patronlara ucuz iş gücü olarak sunuluyor. 'Yaş kayıtlarına bağlı olarak müsaade edilen işlerden olsa dahi güvenlik açısından riskli, sağlığa zararlı ve meslek hastalığına yol açacak işlerde 18 yaşından küçükler çalıştırılmamalı” diyor.

(soL - Haber Merkezi) 

Kaynak: http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siy...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0