Görüş Bildir
Haberler
11 film Altın Portakal'dan çekildi!

11 film Altın Portakal'dan çekildi!

Kuzey Cephesi
08.10.2014 - 11:16 Son Güncelleme: 08.10.2014 - 11:46

11 film Altın Portakal'dan çekildi

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nda Gezi Direnişi ile ilgili bir filmin gösterimden kaldırılmasıyla başlayan tartışmalar devam ediyor. SİYAD jüri üyelerinin tepki göstermesi ve birçoğunun istifa etmesinin ardından, 11 belgesel film de festivalden çekildiğini açıkladı.

İşte 11 filmin yönetmenlerinin yaptığı ortak açıklama:

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetimine ve Kamuoyuna;  

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ön-jürisi tarafından yarışma bölümüne seçilen belgesel filmlerimizin TCK’ ya göre değerlendirilmiş olması ve ardından bir arkadaşımızın filminin sansür mekanizmasına takılarak yarışma dışı bırakılmasıyla başlayan kriz, festival yönetimince son ana dek sorumluluk üstlenmeyen ve polemiklere sebebiyet veren bir tarz ile yönetilmiştir. En başından beri asıl meselenin filmlerimizin TCK maddelerine göre değerlendirilmesi, sansürün meşrulaştırılması sorunu olduğunu söylememize rağmen, sinema dünyasını bölen, spekülasyonların ve manipülasyonların etkin olduğu bir tartışma ortamı yaratılmıştır. 

Bizim, festivalin yapılabilmesine dair beklentilerimiz gerçek anlamda festival yönetimince karşılığını bulmamıştır. Yapılan son açıklamanın da meselenin özünü çözmeye dair olmadığını büyük bir hayal kırıklığı ile karşıladık. 

Festival yönetiminin TCK uygulamalarına dair net bir özeleştiri vermemesi, bizim açımızdan, gelecekte yapılacak olan festivallerde de filmlerimizin bu maddelere göre müdahale görebileceği anlamına geliyor. 

Festivale sayılı günler kala sorunun doğru anlaşılması ve çözülmesi yönündeki umudumuzu yitirmiş olmanın üzüntüsü içerisindeyiz. Festivalin gerçekleşmesini çok önemli buluyoruz fakat filmlerimizin sansür mekanizmaları yaratılarak değerlendirilmemesini ve sanatsal özgürlüğün güvence altına alınmasını her şeyden daha çok önemsiyoruz. 

Aşağıda imzası olan, Ulusal Belgesel Yarışma bölümünde yer alan yönetmen ve yapımcılar olarak filmlerimizi festivalden çektiğimizi üzülerek bildiriyoruz. 

Albina Özden, Ayris Alptekin, Fehime Seven, Nazlı Bulum, Sefa Tokgöz - Ben Bir Slogan Buldum Annem Benim Yanımda 

Devrim Akkaya, Cem Doruk - Diyar 

Yasin Semiz – Eymir Neden Paylaşılamadı? 

Zeynel Koç, Cenk Örtülü – Kêl / O İklimde Kalırdı Acılar 

Emel Çelebi – Külkedisi Değiliz 

Cem Kaya - Motör 

Ender Yeşildağ – Sessiz Çığlık 

Güliz Sağlam, İlker Berke – Tepecik Hayal Okulu 

Ahmet Yurtkul- Uzak 

Reyan Tuvi – Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek 

Deniz Yeşil – Yollara Düştük (radikal

Kaynak: http://ilerihaber.org/11-film-altin-p...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0