Görüş Bildir
Haberler
11 Adımda Bir Daha Asla Pişman Olmayacağın Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?

11 Adımda Bir Daha Asla Pişman Olmayacağın Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?

Pınar
02.07.2015 - 16:15 Son Güncelleme: 02.07.2015 - 18:13

Kimi dereceye girdi, kimi barajı zor geçti fakat öyle bir gerçek var ki herkes kendi kategorisinde hayatı için en iyi tercihi yapmak zorunda. Annen başka, baban başka söylüyor. Öğretmenin başka, arkadaşın başka anlatıyor. 

Peki sen hangisine kulak vereceksin? 

A- Ailene.

B- Kendine. 

C- Bize :)

Ha unutmadan D-Hepsine!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Öncelikle Türkiye'de yaşadığını unutma. Harvard'daki gibi bir mezuniyet geçirmeyeceğin gerçeğini kabullen.

Üniversite deyince kafanda muhteşem bir ortam canlanabilir ama hala Türkiye eğitim sisteminde olduğunu unutma.

2. Üniversitenin ömrün boyunca üzerinde taşıyacağın bir kimlik olduğunu unutma.

2. Üniversitenin ömrün boyunca üzerinde taşıyacağın bir kimlik olduğunu unutma.

Yerleştiğin üniversite öncelikle arkadaş ortamlarında karşına çıkacak, sonra ise iş hayatında. Bazen insanlar seni 'o da X mezunuymuş' şeklinde anacak. Bunlara hazır olmayı bil ve hem puanına hem de kendine en uygun üniversiteleri listele.

3. Bazen hayal ettiklerinle gerçekler kesişmez. Gerçekçi ol ve imkansızı isteme.

Kulağına küpe olsun: Bazen hayal ettiğin meslek, aslında senin mesleğin değildir. Bu yüzden sevdiğin bölümü okumak için plan yapmaya başla. Belki de Türkiye derecesi yapmışsındır ama asla doktor olabilecek bir insan değilsindir. Bölüm tercihi her şeydir; gerçekçi ol.

4. Tembellik etme ve tercih edeceğin üniversitelerin her şeyini araştır.

Dershanede rehberlikçim önerdi; yok teyzemin kızı tavsiye etti derken kulaktan dolma bilgilerle tercih listesi doldurma. İmkan varsa kendin gezerek gör; imkan yoksa interneti aç ve tercih listene yazacağın üniversitenin kampüs şartlarından hocalarına kadar her şeyi araştır. Sonra kayda gittiğin ilk gün bozuk tuvalet gördüğünde şaşırmamış olursun :)

5. Yeteneklerini keşfet! Ama dikkat, bunlar hobilerin olmasın.

Bazen neye yetenekli olduğunu keşfetmek uzun yıllar alır. Dünya, neye yeteneği olduğunu bilmeyen ve bilmesine de fırsat bulamamış bir sürü insanla dolu. O yüzden tercih zamanını iyi değerlendir ve kendini tanı. Gitar çalmayı çok seviyor olabilirsin ama bu, gitara yeteneğin olduğunu göstermez.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Geleceği düşün ama yakın geleceği :)

Bir gün işe başladığında o klişe soru karşına çıkabilir: '5 sene sonra kendini nerede görüyorsun?' İnsan bazen 2 ay sonrası bile göremez, farkındayız. O yüzden geleceğini düşünürken adım adım düşün. Öncelikle bu bölüm ve üniversitede nasıl zaman geçireceksin? Bittiğinde nasıl bir işin olsun istersin? Asla yapmam dediğin neleri yapacaksın?

7. Üniversite, eğlencenin zirvesi değildir. Beklentilerini fazla yükseltme.

Nerede, hangi imkanlarla ve kimlerle okuduğuna bağlı olarak ne derece eğleneceğin değişecektir. Belki hayatının en unutulmaz anları belki de en berbat yılları olacaklar. O yüzden üniversitede geçireceğin zamanın eşsiz olacağına kendini inandırmadan pozitif olmaya çalış.

8. Üniversite, ilkokul değildir. Yıldızlı pekiyiler karnende kaldı!

Şimdiye kadar sınıfın en başarılı öğrencisiydin belki de ama artık üniversiteye başlıyorsun. Asla çok başarılı bir öğrenci olacağını düşünüp 'bölüm değiştiririm', 'ortalama kasarım' gibi hayallerle tercih yapma. Çünkü ilk sınavında 100 üzerinden 15 falan alanlardan olma ihtimalin yüksek.

9. Eğer başka bir şehre gitmeyi düşünüyorsan, açıp haritada yerine bak!

'Abartıyorsun ama!' diyebilirsin fakat gideceğin şehrin bütün imkanlarını bilmek yararına olur. Gittiğinde ufak çaplı şoklar yaşamaman için ulaşım araçlarından, yemek yerlerine, kira fiyatlarından komşu şehirlere kadar göz atmakta fayda var.

10. Büyükler her zaman eleştirecek bir şey bulur; stres olma.

Büyükler sen ne yapsan 'ben demiştim' derler; bu yüzden asla kararlarından pişman olma. Bazen ailene hiçbir şeyi beğendiremeyebilir veya söz dinletemeyebilirsin. Ama kendin için en doğrusunu bulmaya çalış, bu senin hayatın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ve son olarak; unutma, hayatının yepyeni bir dönemi başlıyor!

Tercih listeni hazırlayıp teslim ettikten sonra sevdiğin bir şeyler yapıp kafanı dinle ve sınav yorgunluğunu üzerinden atmaya çalış. 

Çünkü yepyeni bir hayat başlıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
19
13
7
6
6
4