Görüş Bildir
Haberler
Kira Artışına Karşı İmza Kampanyası: 'Üst Sınır Getirilsin'

Kira Artışına Karşı İmza Kampanyası: 'Üst Sınır Getirilsin'

Son bir yıl içinde aşırı biçimde artan kira fiyatları Türkiye’nin gündeminde. Artan fiyatlara karşı başlatılan kampanyaya 50 binden fazla kişi imza attı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye genelinde son bir yılda kiralarda aşırı bir artış yaşanıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) araştırmasına göre yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 50.7, Ankara’da yüzde 31.8 ve İzmir’de yüzde 30.9’a ulaştı.

Yüz yüze eğitim fiyatları yükseltti

Yüz yüze eğitim fiyatları yükseltti

Üniversitelerde yüz yüze eğitime geçileceğinin bildirilmesiyle birlikte öğrenciler de ev arayışına girerken, zaten fahiş biçimde yükselen kira fiyatları daha da yukarı seviyelere tırmanıyor.

Sosyal medyada ise kira fiyatlarına karşı gelişen tepkiler her geçen gün çoğalıyor.

Sosyal medyada change.org üzerinden “Kiralara Üst Sınır Getirilsin” başlığıyla bir imza kampanyası başlatıldı.

Sosyal medyada change.org üzerinden “Kiralara Üst Sınır Getirilsin” başlığıyla bir imza kampanyası başlatıldı.

Kısa sürede 50 bin imzaya ulaşan kampanyada, dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan, Türkiye kira denetimine dair hukuki düzenlemelerin hızlıca yapılması talep ediliyor.

Kampanya metninde şu ifadelere yer verildi:

Kampanya metninde şu ifadelere yer verildi:

“Kiralık konut fiyatları son bir yılda çok hızlı bir yükselişe girdi. Pandemi koşullarında yaşamak git gide zorlaşırken, maaşlara yapılan zamlar enflasyon karşısında hızla erirken, yurttaşlar büyük istihdam ve gelir kayıpları yaşarken başta İstanbul, İzmir, Eskişehir gibi büyükşehirler olmak üzere son birkaç aydır ortalama kiralar asgari ücret sınırlarına dayandı. Günbegün artan kiraların temel gerekçesi konut kiralama ve satışının tamamen ‘serbest piyasanın insafına’ bırakılmasıdır. Bunun sonucu olarak bugün inşaat maliyetlerinde artışla konut üretiminin azalması, yüz yüze eğitim ile üniversite öğrencilerinin kiralık konut arayışına girmesi gibi talep artışları astronomik kiralar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kiralık konutların sayısının azlığı ve pahalılığı yüzünden sağlıklı, güvenli ve yaşamaya elverişli konut talebi de ikinci plana atılmış durumda. Oysa ki deprem tehlikesi olan şehirlerde güvenli konutlarda yaşamak temel hakkımızdır. Barınmanın kamusal bir hak olduğunu hatırlatıyoruz. Gerekli hukuksal düzenlemeler derhal yapılmalı. Kiralara acilen üst sınır getirilmelidir. Konutların depreme dayanıklılığı, güvenilirliği, sağlık olup olmadığı denetlenmelidir.”

İmza kampanyasına ulaşmak için tıklayınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
5
2
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Devlet asgari ücrete karışmaz, devlet özel sektöre karışmaz, serbest piyasa bizi bağlamaz diye diye iş bu duruma kadar geldi. Talep edilen ürünlerden ek verg... Devamını Gör

Ercan

2 senedir kiradayım. ev sahibim 2 senedir en üst sınıdan yapıyor zammı. Hatta bu sefer oranı koymuş üstüne 50 lira daha koymuş. Bana mesaj attığı saat 23:0... Devamını Gör

İsa kübeli

Kan emicilere inşallah en büyük dersi siz verirsiniz.