Görüş Bildir
Haberler
Havai Fişeklerden Dolayı Çıkıp 100 Kişinin Ölümüne Sebep Olan Gece Kulübü Yangını

Havai Fişeklerden Dolayı Çıkıp 100 Kişinin Ölümüne Sebep Olan Gece Kulübü Yangını

The Station Gece Kulübü Yangını

The Station Gece Kulübü Yangını

20 Şubat 2003 Perşembe günü, West Warwick, Rhode Island, ABD'de meydana gelip 100 kişiyi öldüren ve 230 kişi yaralayan bir yangındır. Yangına, gecenin grubu Great White'ın tur menajeri tarafından ateşlenen pirotekniklerin (bir tür havai fişek) akustik köpükleri tutuştuması neden oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Alev, bir dakika içerisinde yakıcı sıcaklığa ulaştı ve tüm yanıcı maddelerin yanmasına neden oldu. Yoğun siyah duman beş buçuk dakika içinde kulübü sardı.

Toksik duman, ısı ve insanların ana çıkışa doğru koşarken yığılmasında 100 kişi öldü; 230 kişi yaralandı sadece 132 kişi yaralanmadan kaçmayı başardı. Hayatta kalanların çoğunda, psikolojik travma sonucu travma sonrası stres bozukluğu görülmüştür.

Bu yangın ABD tarihinin en ölümcül dördüncü ve New England'daki en ölümcül ikinci gece kulübü yangınıydı, en ölümcül yangın ise 1942'de 492 ölümle sonuçlanan 1942 Cocoanut Grove yangını'dır.

Yangın grubun grubun açılış şarkısı Desert Moon'un başlamasından birkaç saniye sonra tur menajeri Daniel Biechele'ın piroteknikleri ateşlemesi ve sahnedeki akustik köpüklerin yanmasıyla başladı. Piroteknikler, kontrollü kıvılcım spreyi üreten silindirik havai fişek cihazlardır. Biechele, on beş saniye boyunca 15 fit (4,6 m) kıvılcım püskürtmek için üç tane havai fişek kullandı. İki havai fişek, ortadaki dik olana 45 derecelik açıdaydı. Yan havai fişekler yangının ana nedeni oldu.

Akustik köpük, iki kat halinde, polietilen köpüğün üzerinde yüksek derece yanıcı üretan köpüğüyle montelenmiştir. İkincisinin tutuşması zordur fakat bir anda çok fazla sıcaklığın gelmesi daha az yoğun olan üretanın tutuşmasına sebep oldu. Yanan poliüretan köpük anında ölümcül karbon monoksit ve hidrojen siyanür gazı ile birlikte opak, siyah bir duman çıkarır. Bu dumanın sadece 2-3 kez teneffüs edilmesi, hızlı bilinç kaybına ve sonunda iç boğulma sonucu ölüme neden olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

GREAT WHITE - "Desert Moon" Official Music Video

Bu zamana kadar, gece kulübünün yangın alarmı devreye girmişti ve dört olası çıkış olmasına rağmen, çoğu insan başta girdikleri ön kapıya yöneldi. Müşteri ve personellerin dar koridordan bu çıkışa gitmesi ve hızlı bir şekilde çıkışı tamamen engellemesiyle oluşan izdiham, sayısız ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan bir ezilmeye yol açtı. Kulübün resmi lisanslı kapasitesi 404 olmasına rağmen toplam 462 kişi vardı. Yüz kişi hayatını kaybetti ve kurtulanların yaklaşık yarısı yanıklar, duman soluma, termal travma veya ezilme nedeniyle yaralandı.

Ölenlerin arasında Great White'ın baş gitaristi Ty Longley ve şovun MC'si WHJY DJ'i Mike 'The Doctor' Gonsalves' de vardı. Longley ve Gonsalves'in yangının ilk evrelerinde ekipmanları kurtarmaya çalıştıklarına ve yoğun sıfır toksik dumanı görünmeden kaçmak yerine değerli zamanlarını kaybettiklerine inanmak için bir sebep var. Longley'nin başlangıçta binadan çıkmış olduğuna ancak gitarını kurtarmak için tekrar girdiğine inanılıyor. Ayrıca, hayatta kalan birkaç kişi daha sonra bir korumanın, 'sadece grup için' olduğunu belirterek sahne çıkışından kaçmaya çalışan insanları durdurduğunu belirtti.

The Station Fire / Great White - Rhode Island, 2003

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın