Görüş Bildir
Haberler
1 Temmuz 2002 Überlingen Uçak Kazası

1 Temmuz 2002 Überlingen Uçak Kazası

Hasan Bilgiç
05.07.2017 - 03:30

1Temmuz 2002 Überlingen Uçak Kazası

Rusyanın Ufa kentinde yaşayan ve resim, heykel bale gibi alanlarda gelecek vadeden bir grup öğrenci, Barcelona tatili ile ödüllendirilecekti. Ufa’dan, onları barcelonaya götürecek uçağa binmek için Moskovaya giden öğrenci grubu ve birkaç velisi, tur operatörünün hatası sonucu yanlış havalimanına götürülüp uçaklarını kaçırmıştı. Onları Moskovadan Barcelona’ya götürecek başka bir uçak bulmak tur operatörlerinin 2 gününü almıştı. Yani, kader ağlarını örmeye başlamıştı. Öğrenciler ve veliler, başlarına gelecek felaketten habersiz bir şekilde, 2 gün boyunca Moskovayı   gezmişlerdi.

Tarih 1 Temmuz 2002'yi gösterdiğinde yolculuk vakti gelmişti

 Moskova- Barselona yolculuğu için kiralanan Tupolev 154-M

numaralı ucak onları almaya gelmişti.   Tupolev 154-M, 45’i çocuk olmak üzere 60 yolcu ve 9 mürettebat ile Moskova-Barcelona yolculuğuna başlamıştı.

Diğer uçağımız ise Bahreynden yolculuğuna başlamıştı. DHL şirketine ait bir Boing 757 tipi bir kargo transfer uçağıydı. İtalyanın Bergamo şehrine de uğradıktan sonra Brüksele son durağına ulaşmak için havalanmıştı.uçakta yalnızca 2 pilot vardı.

İtalya Bergamo’dan kalkan 757 Boeing  Kargo Uçağı Bergamo’dan Brüxsele doğru uçmaktadır. 

 İki uçak aynı irtifa da  çarparlar. Tam da o sırada skyguide tek hava kontrolörü olması, alarm uyarı sisteminin çalışmadığı, telefonlarda hatların kesik olduğu ortadadır.bu nedenle peter nıelson iki uçağın çarpışmasından sadece 2,5 dakika önce pilotları uyarabilmişti.

 İki uçak arasındaki mesafe hızla azalırken, TCAS(erken uyarı sistemi) Boeing 757’ye alçalması, Tupolev 154’e ise yükselmesi talimatını verdi. Her iki kokpitte TCAS tarafından verilen talimatlar söylenirken Boeing 757 cihazın sözünü dinledi. Ve hızla alçalmaya başladı. Ancak ne yazık ki diğer uçaktaki Rus pilotların kafası fazlasıyla karışıktı.

Hava trafik kontrolörü tehlikeli yakınlaşmayı son anda fark etmiş ve Tupolev 154’e hızla alçalması talimatını vermişti.Bu talimat iki uçak için de iyi olmadı.Çünkü

Boing 757 kargo uçağıda alçalıyordu. İki uçak yaklaşık 35000 feet'te çarpıştılar.Boing 757'nin  dikey sabitleyicisi, Tupolev 154’ün gövdesine çarpmıştı. Rus uçağı havada önce ikiye bölündü.İçinden veli ve öğrenciler düşüyordu.

Boing 757 nin kaderi tupolevden farklı olmadı.

Rus uçağındaki 69 kişi ve DHL’in 2 pilotu kazada hayatını kaybetti. 71 kişinin hayatına mal olan bu olayda, kanlı perde henüz kapanmamıştı.

  Kazanın Nedenleri

  • Gece vardiyasında, iki kontrolör bulunması gerekirken, kontrolörlerden biri uzun bir molaya çıkmış ve içerideki kontrolör tek kalmıştı. Bu, birbirine yaklaşık 1 metre uzaklıkta bulunan iki radar ekranını tek bir kişinin takip etmesi anlamına geliyordu.

  • o gece kontrol merkezinin ana radarı bakım yapılacağı gerekçesiyle kapatılmış, haliyle iki uçak birbirine doğru tehlikeli bir şekilde yaklaşırken kontrolöre verilmesi gereken sesli ve görsel ikazlardan mahrum kalınmıştır.

Bir ahmak hava kontrolörü yüzünden 71 kişinin canına Mâl olmuş uçak kazası ardında yitip giden hayaller.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tupolev154-M

Tupolev154-M

Uçaktan Arta Kalanlar

Uçakların Çarpıştıkları Rota

Hayatını Kaybedenlerin Anısına Überlingen\Almanya

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çarpışan Uçakların Canlandırması

Düşen Kargo Uçağı

Uçakların Düştüğü Nokta

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın