Görüş Bildir
Haberler
1. Dünya Savaşı'nı Kim Kazandı, Kim Kaybetti?

1. Dünya Savaşı'nı Kim Kazandı, Kim Kaybetti?

Elif Ateş
29.11.2021 - 11:53

Yirminci yüzyılın en büyük savaşlarından biri olan Birinci Dünya Savaşı, 28 Kasım 1914 ile 11 Kasım 1918 yılları arasında sürmüştür. Büyük Savaş olarak da adlandırılan bu savaş, Avrupa merkezli küresel savaşların ilki olarak bilinir. Savaş, devletlerin hammadde ve sömürge arayışlarının neticesinde başlamıştır. Oldukça büyük bir alana yayılan Birinci Dünya Savaşı, hem asker hem de sivil halktan pek çok insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Savaşın sonunda birçok devlet antlaşma yolunu gitmiştir. Peki, 1. Dünya Savaşı'nı kim kaybetti, kim kazandı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu savaşın meydana gelmesinin en büyük sebeplerinden biri, sanayileşen ülkelerin dünyayı hem ekonomik hem de siyasi olarak ele geçirme isteğidir. 1879 yılında Almanya ve Avusturya Macaristan bir ittifak antlaşması yapmıştır. 1882 yılında ise bu ikili ittifaka İtalya'da katıldı. Bu devletlerin ittifak yapmasının amaçları, Amerika ve Avrupa kıtaları dışında sömürgeler sağlamaktı. Ancak devletlerin bu isteğine dönemin büyük güçleri olan Fransa, Rusya ve İngiltere oldukça karşı çıktı. Bu devletler 1907 yılında üçlü ittifak yapmaya karar verdi. Üçlü İttifak Devletleri, ekonomik olarak diğer devletlerden üstün olduğundan dolayı zamanla silahlanmaya başladı. 1914 yılında Avusturya- Macaristan veliahtının ve eşinin öldürülmesi, ittifak ve itilaf devletleri arasında savaşın çıkmasına sebep oldu. Sırbistan ve Avusturya- Macaristan devletlerinin birbirine savaş ilan etmesinden sonra sırasıyla pek çok devlette savaşa girdi. Birinci Dünya Savaşı'nın kazananları ve kaybedenleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik..

I. Dünya Savaşı'nı Kim Kazandı, Kim Kaybetti?

I. Dünya Savaşı'nı Kim Kazandı, Kim Kaybetti?

Dönemin büyük güçleri bu savaşta iki farklı bloğa ayrıldılar. İtilaf Devletleri'nde; İngiltere, Fransa, Rus İmparatorluğu'ndan oluşurken İttifak Devletleri'nde; Avusturya- Macaristan, Almanya ve İtalya vardı. 4 yıl süren Birinci Dünya Savaşı'nda, İtilaf ve İttifak Devletleri arasındaki dengeler oldukça fazla değişti. İtalya ilk başlarda İttifak devletleri ile beraberken, daha sonra İtilaf devletlerinin safına geçti. Sırbistan, Japonya, Belçika gibi ülkelerde zamanla İtilaf Devletleri'nin yanında yer almaya başladı. Osmanlı Devleti ise Rus limanlarını bombalayınca savaşa girmek zorunda kaldı.

Birinci Dünya Savaşı'nı kazanan ülkeler Fransa, İngiltere gibi ülkelerin olduğu İtilaf Devletleridir. Savaşı kaybeden İttifak Devletleri'ne ise oldukça ağır şartların bulunduğu antlaşmalar imzalatılmıştır.

Savaşın bitmesiyle birlikte dünyada pek çok şey değişti. Avusturya- Macaristan imparatorluğu yıkıldı, Rusya'nın yönetim şekli değişti. Ayrıca yeni birçok devlet kuruldu. Genel olarak Avrupa ve Asya'nın siyasi haritasında belli birtakım değişiklikler oldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın