Görüş Bildir
Haberler
'Yolsuzluk Tavan Yapınca, Sermaye Tabana Kuvvet'

'Yolsuzluk Tavan Yapınca, Sermaye Tabana Kuvvet'

Ulaş
07.12.2014 - 17:38
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Milletvekili Umut Oran, Türkiye’deki yolsuzluk ve sermaye hareketleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Umut Oran’ın değerlendirmeleri şöyle; “İlk dokuz ayda yurt dışına doğrudan yatırıma giden Türk sermayesi net 4.2 milyar dolara ulaştı. Yabancıların doğrudan yatırımı gerilerken, Türk sermaye göçü yüzde 113’le artış rekoru kırdı. Giden Türk sermayesi gelen yabancı doğrudan sermayenin yüzde 50’sine yaklaştı. Makas, ilk kez bu kadar daraldı.

Demokrasi ve hukuk devletinden uzaklaşma, eli kolu bağlanan yargı, kamu denetimi mekanizmalarının iktidarın elinde silah olarak kullanılması, tek adam yönetiminin güçlenmesi ile giderek 3. dünya ülkesine dönen; yolsuzlukların ayyuka çıktığı Türkiye artık dışarıdan sermaye çekemiyor, mevcut yerli sermaye de kaçacak ülke arıyor. 12 yılda yurt dışına giden sermaye ile ülkede 122 bin kişiye iş yaratılabilirdi.

AKP yönetiminde demokrasi ve hukuk devletinden uzaklaşıp, tek adam yönetimine dönüşen Türkiye’de yolsuzluklar ayyuka çıkarak sisteme damgasını vurdukça, yabancı yatırımcının ilgisi azalıyor, yerli sermaye ise hızla ülkeden kaçıyor.

Türkiye’nin küresel yolsuzluk liginde 11 basamak birden yükseldiği 2014 yılında yurt dışına kaçan Türk sermayesinde rekor bir artış yaşandı. Merkez Bankası ödemeler dengesi verilerine göre Türklerin doğrudan yatırım için yurt dışına götürdüğü sermaye ilk dokuz ayda geçen yılın aynı dönemine göre tam yüzde 123’lük bir artışla 4.4 milyar dolara ulaştı. Yurt dışı yatırımlardan tasfiye ve dış iştiraklere verilen krediler gibi kalemlerden arındırıldığında da net sermaye göçü dokuz ayda 4.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Net sermaye göçü geçen yılın aynı dönemindekinin tam yüzde 113 üzerinde. Sermaye göçünün yıllık tutarının ilk kez 5 milyar doları aşabileceği görülüyor.

Aynı dönemde yabancıların doğrudan yatırım için Türkiye’ye getirdiği net sermaye ise yüzde 2.2 azalışla 6.5 milyar dolara geriledi. Buna karşılık yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alımları yüzde 55 artışla 3.1 milyar dolara ulaştı. Kredi işlemleri de dâhil toplamda net doğrudan yabancı sermaye yatırımı 9.1 milyar dolarla geçen yıla göre yerinde saydı. Yurt dışından gelen ile Türklerin dışarı götürdüğü sermaye netleştirildiğinde dokuz aydaki net doğrudan yatırım girişi sadece 4.9 milyar dolar oldu ve geçen yılkinin yüzde 24 altında kaldı.” 

  • ZETE
Kaynak: http://zete.com/chpli-oran-yolsuzluk-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0