Görüş Bildir
Haberler
'Yaşam Odası’ Zorunlu Oluyor

'Yaşam Odası’ Zorunlu Oluyor

Ulaş
23.09.2014 - 18:42
İçeriğin Devamı Aşağıda

Soma’daki maden kazasının ardından en çok tartışılan konulardan biri olan ‘yaşam odaları’ zorunlu hale geliyor. Hükümet kanun tasarısını Meclis Başkanlığı’na sundu. Türkiye 19 yıl sonra Uluslarası Çalışma Örgütü'nün ilgili sözleşmesini onaylamış olacak.

Soma'da 13 Mayıs 2014'te yaşanan ve 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden kazasının ardından en çok tartışılan konulardan biri 'yaşam odaları' olmuştu. Madenlerde olası bir kaza ve felaket durmunda yeraltında işçilerin kurtarma ekipleri ulaşana kadar sığınabildiği, içinde yaşamsal ihtiyaçlar için her türlü imkanın bulunduğu korunaklı alanlardan oluşan 'yaşam odası' nın bulundurulması zorunlu hale geliyor.

İLO sözleşmesi onaylanıyor

Hükümet konuyla ilgili düzenlemeler içeren Uluslararası Çalışma Örgütü İLO’nun 1995 tarihli ve 176 sayılı ‘Maden işyerlerinde güvenlik ve sağlık’ sözleşmesinin onaylanması için kanun tasarısı verdi. Meclis Başkanlığı’na sunulan kanun tasarısı ile maden işçilerinin sağlık ve güvenliği konusunda bir dizi düzenleme uluslararası standarda kavuşmuş olacak. Soma maden kazası sonrası çok tartışılan yerin metrelerce altındaki kazalarda günlerce barınma ve hava alma imkanı sağlayan ‘yaşam odaları’ bu sözleşmesinin onaylanmasıyla zorunlu hale geliyor.

Maden teftiş birimi kurulacak

Sözleşmeye göre ayrıca madenlerde güvenlik ve sağlık tedbirlerini izlemek ve düzenlemek için yasal olarak yetkilendirilmiş bir birim kurulacak. Bu birim aracılığıyla madenler etkin bir şekilde denetlenecek.

Olası kaza durumunda Madenden kurtarma, ilk yardım ve uygun medikal malzemelerin bulundurulması zorunlu hale gelecek.

Ayrıca madenlerde her an, madencilerin yerini tespit edecek bir sistemin kurulması zorunlu hale gelecek.

Hükümetin verdiği kanun tasarısı Meclis’ten geçtiğinde, 1932’den beri Uluslararası Çalışma Örgütü İLO’nun üyesi olan Türkiye ‘Maden İşyerleri Güvenlik sözleşmesini’ 19 yıl sonra onaylamış olacak.

  • Ömer Bulut / Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeer...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0