Görüş Bildir
Haberler
'WhatsApp Vergisi' Bardağı Taşırdı: Lübnan'da Son Yılların En Geniş Protestosu

etiket 'WhatsApp Vergisi' Bardağı Taşırdı: Lübnan'da Son Yılların En Geniş Protestosu

Ekonomik krizin derinleştiği Lübnan'da, ek gelir yaratmak isteyen hükümet, WhatsApp ve benzeri internet aramalarını ücretlendirmeye kalkınca halk sokağa döküldü. Lübnan son yılların en geniş çaplı protestolarına sahne olurken, hükümet vergi kararından geri adım atmak zorunda kaldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saad Hariri hükümeti, Facebook'un sahibi olduğu WhatsApp ve benzeri internet aramaları sağlayan uygulamalara günlük 0,20 dolar (20 sent) vergi getirmeyi planlıyordu.

Ama kararı protesto edenler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalardan sonra, hükümet internet aramalarını vergilendirme planlarını durdurdu.

Gösteriler, Lübnan'da son yıllarda yaşanan en geniş çaplı eylemler oldu.

Yaralılar var

Yaralılar var

Bazı göstericilerin lastik yaktığı olaylara güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Çıkan olaylarda bazı göstericilerin yaralandığı bildirildi.

Göstericilerin bir kısmı kamu binaları çevresinde toplandı.

Başbakan Hariri, Cuma günü düzenlenmesi beklenen kabine toplantısını iptal etti.

"Her ay ev kredisi ödemem var ve işsizim"

"Her ay ev kredisi ödemem var ve işsizim"
İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Tükçe'nin aktardığına göre, göstericileri sokağa atan karar WhatsApp aramalarına vergi getirlmesi planları oldu. Ama birçoğu hükümeti ekonomik krizle mücadelede eksik gördüklerini söylüyor.

Sokağa çıkan binlerce gösterici protestoların asıl sebebinin ekonomik kriz olduğunu ifade etti.

Reuters haber ajansına konuşan Cezar Şaaya adlı bir muhasebeci 'Evde oturuyordum, insanların harekete geçtiğini görünce ben de dışarı çıktım. Evliyim, her ay ödemem gereken ev kredisi var ve çalışmıyorum. Bu devletin suçu' dedi.

Perşembe günü Beyrut'un Riad el Sulh Meydanı'nda 'Halk rejimi devirmek istiyor' sloganları atıldı.

Göstericiler ayrıca, Lübnan'da son yıllarda görülen en büyük orman yangınlarıyla mücadelede de hükümetin yetersiz kalmasına tepki gösterdi.

WhatsApp vergisi nedir?

WhatsApp vergisi nedir?

Hükümet, 2020 bütçe taslağında gelirleri artırabilmek için Perşembe günü 'Voip' olarak bilinen internet üzerinden telefon görüşmelerine günlük vergi getirileceğini duyurmuştu.

Bu karar, WhatsApp, Facebook, Messenger ve Apple'ın FaceTime uygulamaları için geçerli olacaktı.

Vergi oranı da günlük 0,20 dolar olarak belirlenmişti.

Bu kararla hükümet yaklaşık 3,5 milyon Voip kullanıcından, yıllık 250 milyon dolar gelir vergisi elde etmeyi planlıyordu.

" Gıda, yakıt, hepsini protesto ediyoruz"

" Gıda, yakıt, hepsini protesto ediyoruz"

Ülkedeki iki cep telefonu şebekesi de devlete ait şirketlere bağlı. Lübnan'da telefon ücretleri bölgenin en pahalı şebekeleri arasında.

Ama göstericiler sokaklara dökülmelerinin asıl sebebinin bu vergi olmadığını söylüyor.

Beyrut'taki protestoculardan Abdullah 'WhatsApp için burada değiliz, her şey için, yakıt, gıda, ekmek hepsini protesto için buradayız' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
229
29
9
7
4
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Külmiz Onaran

Bilimden uzak, teknoloji üretemeyen yönetimlerin çözümü halktan yüksek vergi toplamak. Toplanan vergilerin çoğu ahlaksız yöneticeler arasında paylaştırılıp h... Devamını Gör

tv-kumandasi

Damat koş yeni vergi buldum :D

Sigurd

Mevcut yönetimle ülkemizin gelecekte varacağı noktaya bir örnek.

Marv

varmaz varmaz varacak olsaydı şimdiye çoktan varırdı merak etme sen sıkıntı yok köküne kadar geçirdirler herşeyde millet alıştı köküne kadar yemeye alışmadan... Devamını Gör