Görüş Bildir
Haberler
'Ürdün IŞİD'le Takas Yapabilir'

'Ürdün IŞİD'le Takas Yapabilir'

ATKN
26.12.2014 - 10:36
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ürdün hükümeti, IŞİD’in eline rehin düşen pilotunu kurtarmak için üst düzey yetkililerden oluşturduğu kriz masası aracılığıyla gizli müzakereler yürütüyor. Al Jazeera’ye konuşan yetkililer, takas dahil tüm anlaşma seçeneklerine açık olduklarını belirtiyor.

Devletin siyasi ve güvenlik kararlarının alındığı kurumlara yakın üst düzey yetkililerin Al Jazeera’ye verdiği bilgilere göre, Amman yönetimi IŞİD’in elinde rehin olarak tutulan pilot Muaz Kasasbe’yi kurtarmak için örgütle gizli ve dolaylı müzakerelere başladı.

Yetkililer Kasasbe’nin serbest bırakılması için bölgesel ve uluslararası taraflarla kurulan yoğun temasla birlikte, IŞİD’e yakın aşiret ve şahsiyetlere arabuluculuk arayışında olduklarını ifade etti.

Al Jazeera’ye ismini açıklamak istemeyen üst düzey yetkili, “Bu konuda Türk yetkililerle yakın temas kurduk. Katar yetkilileriyle de buna benzer bir irtibat kurmayı düşünüyoruz” dedi.

Yetkili, “arabuluculuk etmesi için Irak’ta bazı büyük aşiretlerle irtibat kurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

'Takas seçeneği masada'

İsminin açıklanmaması şartıyla Al Jazeera’ye konuşan Ürdünlü Bakan, 'Evet kulislerin arkasında ciddi dolaylı müzakereleri yürütüyoruz. Herhangi bir anlaşma seçeneğine hazırız. Fazla detayları açıklayamıyoruz” dedi.

IŞİD ile takas anlaşması ihtimaline değinen Bakan, 'Elimizde terör suçuyla tutuklanan IŞİD için son derece önemli isimler var. Onların üzerinde müzakere yürütmekle ilgili ciddi düşüncelerimiz var' ifadelerini kullandı.

Bakan, 'Bunu yaparken terör ile alâkalı tavrımızdan, IŞİD ile mücadele koalisyonunda aldığımız pozisyondan vazgeçmeyeceğiz' dedi.

Maan şehrinde selefi Cihadi hareketinin lideri Muhammed Şelebi ise, IŞİD’in Kasasbe’yi serbest bırakması karşılığında Ürdün'ün tutukladığı önemli şahsiyetlerin serbest bırakılmasını isteyeceğini söyledi.

Şelebi yazılı açıklamasında, “IŞİD’den öğrendiğimiz kadarıyla örgütün Ebu Musab Zarkavi’nin daha önce bombalı saldırı düzenlemek üzere gönderdiği Sacide Rişavi’nin yanı sıra örgüt üyesi Ziyad Kerbuli’nin serbest bırakılmasını isteyecek” dedi.

Al Jazeera’ye konuşan Şelebi kendisinden arabuluculuk istenmesi hakkında “detay vermek için henüz erken” yorumunu yaptı.

Ürdün hükümetinin eski sözcü bakanı Samih Maita, Al Jazeera’ye verdiği özel mülakatta da “Ürdün’ün IŞİD ile yaptığı müzakerelerde anlaşmaya varmak, ülke için seçeneklerin arasında en güçlü ihtimal” dedi.

IŞİD'e karşı koalisyonun düzenlediği hava saldırıları kapsamında yaptığı görev esnasında Ürdün Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçağı Çarşamba günü Suriye'nin Rakka kentinde düştü.

Uçağın pilotu Muaz Kasasbe fırlatma koltuğu sayesinde kurtuldu.

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Lloyd Austin, Ürdün Hava Kuvvetlerine ait savaş uçağının düştüğünü doğruladı.

Ancak Austin düşen Ürdün uçağının IŞİD'in ateşiyle düşürülmediğini ifade etti, düşme nedeni konusunda ise bilgi vermedi.

IŞİD'in elindeki Ürdünlü pilotu kurtarmak için yoğun çaba sarf edeceklerini söyleyen Austin yazılı açıklamasında, Ürdün'ün IŞİD'e karşı koalisyona olan desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Al Jazeera Turk

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/urd...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0