Görüş Bildir
Haberler
'Ukrayna'daki Kriz Bölgemizde Güvenliği Etkiliyor'

'Ukrayna'daki Kriz Bölgemizde Güvenliği Etkiliyor'

Caner
06.05.2014 - 20:01

Ukrayna'daki Kriz Bölgemizde Güvenliği Etkiliyor

TİFLİS

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Ukrayna'daki krizin bölgemizde güvenlik ve istikrarı etkilediği konusunda hemfikiriz. Krize, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk çerçevesinde siyasi bir çözümün bulunması da şarttır. Ülkedeki anayasa reformu, doğusuyla batısıyla tüm toplumu kucaklamalıdır' dedi.

Tiflis'te yapılan Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi ana oturumunun ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda cumhurbaşkanları görüşmesi gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül, basın toplantısındaki sözlerine, Güney Kafkasya konusunda ortak bir vizyonu paylaşan üç ülkenin cumhurbaşkanları olarak bir araya geldiklerini ve işbirliğinin tüm yönlerini ayrıntılı şekilde gözden geçirdiklerini belirterek başladı.

Türkiye'nin Gürcistan ve Azerbaycan ile ikili ilişkilerinin çok ileri seviyede olduğuna işaret eden Gül, Gürcistan ile ticaret hacminin 1 buçuk milyar dolara, ülkedeki Türk yatırımının 1 milyar dolara ulaştığını, birçok Türk iş adamının Gürcistan'da yatırım yapmak istediğini kaydetti. Gül, 'İlişkilerimiz öyle ki vatandaşlarımız kimlik kartlarıyla, pasaportsuz bir şekilde vizesiz seyahat edebilmektedirler' dedi.

Türkiye-Azerbaycan ikili ilişkisinin ise çok daha özel boyutları bulunduğuna dikkati çeken Gül, ekonomik alanda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 4,7 milyar dolar, yatırımların 5 buçuk milyar dolar olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, 'Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki bu coğrafi beraberlik, bu bölgede, Güney Kafkaslar'da çok büyük bir cazibe merkezi oluşturmaktadır. Şüphesiz ki söylediğim rakamlar önemli rakamlardır ama bunun çok daha ilerisine varmamız mümkündür. Bu üç ülkenin samimi, yakın ilişkileri ve işbirliği bölgeyi de cazibe merkezi haline getirmektedir ve bu cazibenin de gücü giderek artmaktadır' diye konuştu.

'Rüya denilen projeler gerçekleşiyor'

Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars projelerini bütün dünyanın takdirle izlediğini söyleyen Gül, 'Bu projeler vaktiyle 'gerçekleşmesi zor' hatta bazılarının 'rüya' dediği projelerdir. Bunların ilk ikisi gerçekleşmiş üçüncüsü, demiryolu projesi de gerçekleşmek üzeredir' dedi. Zirve kapsamında ulaştırma bakanlarının kapsamlı sunumlar yaptıklarını, demiryolu inşaatına ilişkin görüntüler izlediklerini aktaran Gül, binlerce metre uzunluğundaki tünellerin ve büyük viyadüklerin açıldığını, işlerin büyük kısmının bitirildiğini görmekten duyulan memnuniyeti dile getirdi.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) de ayrı bir enerji projesi olarak bölgenin önemini ortaya koyduğunu kaydeden Gül, ülkeler arasındaki koordinasyonun bir çok pratik fayda sağladığını da söyledi. Eskiden birbirine uymayan tren ve rayların çalışmalarla uyumlu hale getirildiğine, artık bütün trenlerin Türkiye'den Gürcistan ve Azerbaycan'a gidebildiğine, Azerbaycan'dan da Gürcistan ve Türkiye'ye hiçbir sıkıntı olmadan gelebildiğine vurgu yaptı. Gül, 'Bizim bütün arzumuz, bütün bu projelerle bölgedeki refahı, ekonomik gelişmeyi artırmaktır' değerlendirmesinde bulundu.

'Barış ve istikrarın korunmasını esas alan görüşlerimiz örtüşüyor'

Zirve kapsamında bölgesel ve uluslararası gelişmelerin de ele alındığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

'Barış ve istikrarın korunmasını esas alan ve ortak evrensel değerlere dayanan görüşlerimiz örtüşmektedir. Gürcistan ve Azerbaycan'ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan güçlü desteğimizi yineledik. Bölgemizdeki ihtilafların toprak bütünlüğü ilkesi temelinde, barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulmasının önemini bir kez daha paylaştık.

Ukrayna'daki krizi de görüşmelerimizde konuştuk. Krizin bölgemizde güvenlik ve istikrarı etkilediği konusunda hemfikiriz. Krize, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk çerçevesinde siyasi bir çözümün bulunması da şarttır. Ülkedeki anayasa reformu, doğusuyla batısıyla tüm toplumu kucaklamalıdır. AGİT gözlem misyonunun gerilimin düşürülmesi ve diyaloğun güçlendirilmesindeki rolünü de destekliyoruz. Türkiye olarak, Kırım Tatar Türkleri'nin de durumunu hassasiyetle takip ettiğimizi de ifade etmek isterim.'

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki samimi işbirliğinin başka ülkelere de örnek olacağını belirten Gül, sözlerini, ev sahipliği için Gürcistan'a ve 'değerli dostum' diye nitelediği Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili'ye teşekkür ederek bitirdi.

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/manset/323505...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0