Görüş Bildir
Haberler
'Türkiye'deki Cihatçılar Tanınmamak İçin Sakal Kesip Kılık Değiştiriyor'

'Türkiye'deki Cihatçılar Tanınmamak İçin Sakal Kesip Kılık Değiştiriyor'

Batuhan
04.09.2014 - 11:49

'Türkiye'deki Cihatçılar Tanınmamak İçin Sakal Kesip Kılık Değiştiriyor'

Dünya basını, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehidinin büyümesiyle birlikte Türkiye’nin Suriye’deki iç savaş sırasında izlediği ‘açık sınır’ politikasını mercek altına almaya devam ediyor.

Son olarak Wall Street Journal gazetesi Ankara’nın sınır güvenliğini yakın zamanda artırdığını ancak yine de yeterince etkili olamadığını yazdı. Antakya Valisi Lütfü Savaş ise gazeteye, ” Bazı suç örgütleri sınır coğrafyasını bizden iyi biliyor ” itirafında bulundu.

Wall Street Journal’ın ‘Türkiye cihat otoyolunu durdurmakta zorlanıyor ‘ başlıklı haberinde, ‘uzun sakallı ‘ militanların artık tanınmamak için kılık değiştirip doğrudan sınır yerine önce Akdeniz kıyılarına belirtildi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

”Bölgede yaşayanların ve yetkililerin anlattığına göre, Türkiye’nin son dönemdeki politika değişikliği üzerine, bir zamanlar açıkça cepheye giden veya Hatay’ın sınır köylerinde tedavi gören uzun sakallı militanlar artık daha az görünür olmaya çalışıyor. Sakallarını kesiyor, şalvar ve tunik yerine Batılı kıyafetler giyiyor. Doğrudan Suriye sınırına gelmek yerine önce Akdeniz kıyılarındaki turistik beldelere gidiyorlar.”

Hür Suriye Ordusu’nun eski savaşçılarından biri olduğunu söyleyen 20 yaşındaki Muhammed el Ahmed de, ailesini ziyaret ettiği Suriye’den Türkiye’ye dönüşte şöyle konuştu: ‘ ‘Artık bize soru soruyorlar ve çantalarımıza bakıyorlar. Geçen yıl bunlar olmazdı ” dedi.

Wall Street Journal’a konuşan diplomatlar, Türkiye’nin ‘ Beşar Esad’ı devirmek isteyen yabancı militanların istedikleri gibi hareket etmelerine izin verdiğini ‘ söylerken, haberde önlemlerin IŞİD tehdidiyle birlikte artırıldığı vurgulandı. Gazete, Türkiye’nin son sekiz ayda 450 yabancı savaşçıyı sınırdışı ettiğini, bu kişiler arasında bazen ‘otobüsler dolusu ‘ savaşçı olduğunu yazdı.

Ancak Wall Street Journal, Amerikalı yetkililere ve hükümete yakın kaynaklara dayanarak, IŞİD’in 49 Türkiye vatandaşını rehin turması nedeniyle Ankara’nın açıkça baskınlar düzenleme konusunda sınırlandığını belirtti.

Hatay’ın CHP’li Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise işlerinin zor olduğunu açıkça itiraf etti: ” Güvenlik artırıldı ama sınır sadece asker ve polisin önlemleriyle kontrol altına alamaz. Hatay ve diğer bölgelerde, IŞİD’den başka birçok yasadışı örgüt var. Ve bu örgütler son yıllarda, sınır coğrafyasını bizden iyi öğrendi.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/turkiyedeki-c...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0