Görüş Bildir
Haberler
"Türkiye’de Yetişseydim Bu Başarıya Ulaşamazdım"

"Türkiye’de Yetişseydim Bu Başarıya Ulaşamazdım"

Fatih
15.03.2015 - 19:04

Rana, 2016 Rio Olimpiyatları'nda yarışmak istiyor. [DHA]

İçeriğin Devamı Aşağıda

18 yaşındaki Rana Tokmak, ritmik cimnastikte Almanya'nın kaptanlığına getirildi. Rio Olimpiyatları’nı hedefleyen genç sporcu, ‘Türkiye’de yetişseydin bu başarıya ulaşabilir miydin?’ sorusuna 'hayır' yanıtını veriyor.

Rana Tokmak 18 yaşında. Almanya’nın Castrop Rauxel kentinde doğdu. 1992’de İstanbul’dan Almanya’ya göçen ailesinin kariyerindeki katkısı çok fazla. Ailesi onu üç yaşında baleye gönderdi, beş yaşında da piyano öğrenmesini sağladı.

Tokmak ailesi, Rana’nın ağabeyine de aynı ilgiyi gösteriyordu. Annesi bir gün Koray Tokmak’ı erkekler cimnastiğine yazdırmak için bir spor kulübünün yolunu tuttu. Ama yolu şaşırdı, yanlışlıkla başka bir kulübe gitti. Orada da kızlar cimnastik dersi alıyordu. Rana’nın kaderi de işte burada değişti. Yedi yaşındaki Rana heyecanlandı, antrenöre çeşitli bale hareketleri gösterdi. Çok etkilenen antrenör, Rana’nın çok yetenekli olduğunu ve onun federasyona bağlı bir kulüpte çalışması gerektiğini söyledi, adres verdi. Yeni salondan içeri girdiklerinde Rana ‘havada uçan kızlar, kırmızı parlak toplar, kurdeleler’ gördü, kendini Alis Harikalar Diyarı ’nda hissetti. Bu hisle baleyi, piyanoyu bırakıp kendini tamamen ritmik cimnastiğe verdi.

Dokuz kez gençlerde Almanya şampiyonu oldu. 2012'de büyüklerde Almanya ikinciliği de var. 2013’ten beri grup seviyesinde ve 11 yıldan beri de Almanya’yı temsil ediyor. Hedefi ise 2016 Rio Olimpiyatları.

Türkiye'de bu spora çok bütçe ayrılmıyor

Türkiye'de bu spora çok bütçe ayrılmıyor

Rana Tokmak şimdi Almanya Ritmik Cimnastik Milli Takımı’nın kaptanı. 'Çok güzel bir duygu. Aslında hem istiyordum ve biraz da bekliyordum. Dünyanın en iyilerinden Alman Milli Takımı’na kaptan olmak çok gurur verici' diyen Rana, tüm eğitimini Almanya’da aldı. Peki Türkiye’de olsaydı bu başarılara ulaşabilir miydi?

“Hayır. Ulaşamazdım. Çünkü Türkiye’de bu spora fazla bütçe ayrılmıyor. Türkiye’de çok başarılı kızlar var. Çok uğraşıyorlar, çalışıyorlar ama yetkililer önem verirse, para yatırırsa bu sporda başarılı olabilirler. Almanya gerçekten çok disiplinli ve kurallı çalışmamızı sağlıyor. Çok memnunum.'

Genç sporcu, haftaya lise bitirme sınavlarına girecek. Günde altı ilâ sekiz saat antrenman yapıyor. Derslerini de ihmal etmiyor. Ona göre ders çalışmak en az spor kadar eğlenceli:

'Ben hem sporu hem de okulu çok seviyorum. O bakımdan ikisini de yapmak bana çok zevk verdiği için üstesinden gelebiliyorum. Ders çalışmak eğlenceli geliyor. İnsan çok sevdiği işleri yapınca yorulmuyor. Ben resim yapmayı da çok seviyorum, beni çok dinlendiriyor. Yaptığım resimlerle iki defa Avrupa Gençlik Sergisi'ne katılmaya hak kazandım. Sanat kataloğunda çizdiğim resimlerim yayımlandı. Bu da beni inanılmaz mutlu etti. En büyük hayallerimden biri birçok ünlü ressamın ve heykeltraşların eserlerini yerinde görmek. Bu yüzden de dünya sanat turu yapmak istiyorum. Güneş, deniz değil sanat eserlerini görmek ve incelemek istiyorum.'

Almanya'da kültürlerarası spor elçisi

Almanya'da kültürlerarası spor elçisi

Almanya'da göçmen kadınların daha az spor yaptığını düşünen Rana Tokmak, çeşitli projelere dâhil olarak bu sayıyı artırmak ve daha çok göçmen kadının spor yapmasını sağlamak amacında. Kendisi aynı zamanda Kültürlerarası Spor Elçisi. Bu projenin Almanya için çok önemli olduğunu kaydeden genç sporcu, 'Bu konu beni çok ilgilendiriyor. Tecrübelerimi, sporda yaşadığım kazanımları genç kızlarla, çocuklarla ve kadınlarla paylaşıyorum. Bu proje ile binlerce göçmeni spora kazandırdık. Ne kadar küçük yaştaki kızı spora kazandırırsak sporda o kadar kalıcı olurlar diye düşünüyorum' ifadesini kullanıyor.

Genç kızların spora ve sanata kazandırılmasında ailenin önemi de kuşkusuz çok büyük. 'Aile izin vermezse ya da yeterince desteklemezse bir çocuk olimpiyat düzeyine gelemez' diyerek kendisinden örnek veren Rana, 'Benim en büyük desteğim ailem. Onların fedakârlığı, sevgisi olmasaydı asla bu duruma gelemezdim' diye düşünüyor.

Rana'yı liseyi bitirme sınavının ardından da yoğun bir tempo bekliyor. Mart sonunda Portekiz'e gidecek. Nisan'da İtalya'da Dünya Kupası var. Mayıs'ta Berlin Masters'a katılacak. Haziran'da da Avrupa Oyunları için Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de olacak. Ağustos'ta Macaristan ve Bulgaristan programları da var. 2016 Rio Olimpiyatları için çok önemli olan bu turnuvalarda herkesten destek bekliyor.

Al Jazeera, Ahmet Sivaslı

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeer...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın