Görüş Bildir
Haberler
"Türbülans Seçimlere İzin Verilmeyecek"

"Türbülans Seçimlere İzin Verilmeyecek"

Batuhan
08.06.2014 - 14:59

'Türbülans Seçimlere İzin Verilmeyecek'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Gezi Parkı eylemleri ve 17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla Türkiye’nin türbülans seçime itilmek istendiğini savundu. 'Önümüzde iki seçim daha var' diyen Davutoğlu, Türkiye'de olağanüstü dönem görüntüsüne izin vermeyeceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mayıs 2013'te başlayan Gezi Parkı eylemleri ve 17 Aralık tarihli yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile bürokratik bir dikta hedeflendiğini savundu:

Gezi'yi organize edenler de 17 Aralık’ı yapanlar da Türkiye’de bir türbülans seçimi olsun istediler. Bu iki operasyon başarılı olsaydı; ki halkımız, AK Parti ve Başbakanımızın dirayetli tutumu buna izin vermedi, Türkiye’de bir türbülans seçiminden bahsediyor olacaktık. Amaç bunun üzerinden de bürokratik bir diktayı kurmaktı. Önümüzde iki seçim daha var, bir kere herkes şunu kafasına koymalı: Türkiye’de türbülans seçimlere, olağanüstü dönem görüntüsüne izin verilmeyecek.

TRT 1 'de Enine Boyuna programına konuşan Davutoğlu'na göre Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) cumhurbaşkanlığı seçimi için ortaya attığı 'çatı' yani ortak aday da bir türbülans kavramı. Davutoğlu 'çatı aday' fikri için, 'Bu, 'Madem ben seçimi kazanamayacağım, bir aday çıkarayım ve herkes buna oy versin' demek. Demokrasilerde temel vardır, çatı yoktur. Çatıyı da o belirler. Bu siyasi mühendisliktir.' dedi.

'Büyük davanın heba edilmesine izin verilmez'

Davutoğlu ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için AK Parti'nin adayının pazarlıklarla değil siyasetle belirleneceğini söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması halinde kargaşa yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin soruya da şöyle cevap verdi:

'Halkın iradesiyle siyasi sistemin gereği neyse bu mekanizma işletilecek. Başbakanımızın adayı açıklamakta beklemesi bence doğrudur, çünkü isteniyor ki hemen bir isim açıklansın. Baktılar ki bu yollarla türbülansa sokamayacaklar, ümitleri AK Parti türbülansa girsin. Nasıl girecek? 'Başbakanımız cumhurbaşkanı olma tercihinde bulunursa AK Parti türbülansa girer.' Doğalın dışına çıkan hiçbir yöntem gerçek bir vizyoner sonuç doğurmaz. AK Parti’nin bir geçmişi var. Küçük nefsi hesaplarla kimse çıkıp da büyük davamızın heba edilmesine izin vermez. Biz devlet idare ediyoruz. CHP gibi genel başkan değiştirme lüksümüz yok. AK Parti cumhurbaşkanı seçiminin ertesinde de ülkeyi yönetme sorumluluğunda olan bir parti. En doğru yol istişarelerle bulunur. Ama kimse bir türbülansa ümit bağlamasın. İktidardaki partide yenilenme süreklilik içinde olur, kopuş içinde değil.'

Bakan Davutoğlu, AK Parti'de meselelerin kişiler değil ilkeler temelinde değerlendirildiğini söyledi. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması halinde yerine geçecek kişinin sadece 2015 genel seçimlerine kadar idare edebilecek biri olmayacağını bu nedenle ismi istişarelerle belirleyeceklerini söyledi.

Üç dönem mesajı

AK Parti tüzüğüne göre en fazla üç dönem milletvekili olabilme şartı var. Erdoğan da bu kurala takılan isimler arasında. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'na aday olup Köşk'e çıkmazsa 2015 genel seçimlerinde milletvekili adayı olamayacak.

Ancak AKP'de uzun süren tartışmalardan sonra bu kuralın korunmasına karar verilmişti.

Davutoğlu, üç dönem şartının sürdürülmesinin ya da kaldırılmasının partinin sürekli yenilenmesini engellemeyeceğini söyledi. Ancak, 'Yenilenme ve değişimi devamlılık içinde gerçekleştirmek gerekir' diyerek bu kuralın kalacağının sinyallerini verdi.

'Eline kına yakanlar var'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Mısır'da Abdülfettah Sisi'nin darbe ile başa gelip cumhurbaşkanı seçilmesini de değerlendirdi. Davutoğlu hem Mısır'daki seçimleri hem de Suriye'de Beşşar Esed'in koltuğunu koruduğu seçimleri 'türbülans seçimleri' diye değerlendirdi. 'Neredeyse Beşşar Esed 7 yıl daha lider oldu diye eline kına yakanlar var. Ama kaç insanın öldüğüne bakın. Böyle düşünmek mümkün değil.' dedi.

Ukrayna'da da bir türbülans seçimi yapıldığını söyleyen Davutoğlu, bunun tersine dönüp Ukrayna'yı istikrara kavuşturmasının yeni cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun tutumuna bağlı olduğunu ifade etti.

Kaynak: TRT 1

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/tur...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0