Görüş Bildir
Haberler
'Tribünlere Yönelik Konuşmalar Huzura Katkı Sağlamıyor'

'Tribünlere Yönelik Konuşmalar Huzura Katkı Sağlamıyor'

Caner
10.05.2014 - 22:10

Tribünlere Yönelik Konuşmalar Huzura Katkı Sağlamıyor

BÜKREŞ

TBMM Başkanı Cemil ÇiçekDanıştay'ın 146. kuruluş yıldönümü töreninde yaşananlara ilişkin, 'Açılış günlerinde daha pozitif, daha olumlu, daha birleştirici, kaynaştırıcı konuşmalar yapmak yerine, gerginliği, sıkıntıyı artıran, biraz da tribünlere yönelik konuşmalar toplumun huzuruna katkı sağlamıyor' dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Parlamenter Asamblesi toplantısına katılmak üzere geldiği Romanya'nın başkenti Bükreş'te, söz konusu törende yaşananları değerlendirdi.

Toplantıda bulunmadığı için olayın nasıl geliştiğini tam olarak bilemeyeceğini söyleyen Çiçek, 'Ama daha evvel Anayasa Mahkemesi'nde yaşadığımız sıkıntıdan sonra da ifade etmeye çalıştım. Türkiye'de bazı tarihler, bazı günler, buluşma, kaynaşma, topluma daha pozitif mesaj verme günü yerine, bir endişe kaynağı, bir sıkıntı kaynağı olmaya başladı. Bunların başında, eskiden 1 Mayıslar endişe kaynağıydı, şimdi bir de yargı kurumlarının açılış günleri bu manada sıkıntı olmaya başladı' diye konuştu.

'Açılış günlerinde daha pozitif, daha olumlu, daha birleştirici, kaynaştırıcı konuşmalar yapmak yerine, gerginliği, sıkıntıyı artıran, biraz da tribünlere yönelik konuşmaların toplumun huzuruna katkı sağlamadığını' vurgulayan Çiçek, 'Yani bu haliyle 'bu açılış günleri neye yarıyor?' diye toplumda sorgulanmaya başlar ve bundan da en büyük zararı yargı camiası görür diye düşünüyorum. Oradaki konuşmalar yargının tümü tarafından da kabul edilen konuşmalar değil' değerlendirmesini yaptı.

Yargıdan bahsederken yalnızca hakim ve savcıları değil, onun ayrılmaz bir parçası olan avukatları ve baroları da kastettiğini ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:

'Orada herkes belli bir sıfatla konuşuyor, sanki o kurumun, o kurumda görev yapan herkesin görüşü gibi anlatılmaya çalışılıyor, halbuki bu böyle değil. Bu türlü tartışmalar uygun olmayan konuşmalar, kurumlara çok ciddi ölçüde zarar verir. Herkesin bundan sonra buna dikkat etmesi lazım gelir diye düşünüyorum.'

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun, hukuk adına değil yargı vesayeti adına bir konuşma yaptığını ve bunun yargısal aktivizmin yakın bir örneği olduğunu belirtti.

Çelik, Feyzioğlu'nun Danıştayın 146. kuruluş yıl dönümü törenindeki konuşmasına ilişkin Twitter hesabından değerlendirmelerde bulundu.

Feyzioğlu'nun hukuk adına değil yargı vesayeti adına bir konuşma yaptığını ifade eden Çelik, 'Yargısal aktivizmin vahim bir örneği' değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken eski Türkiye zihniyetinin yargı üzerinden sistematik bir saldırı gerçekleştirdiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:

'Bu konuşmalar hukuk adına yapılmıyor. Sivil siyaseti kuşatmak için yapılıyor. Vesayet zihniyeti 'silahsız kuvvetler göreve' talimatı veriyor, birileri cübbelerini giyerek 'emredersiniz' diyor. Siyaseti GDO'lu ürün haline getirmek için yargı kürsülerini, genetik laboratuvarı gibi kullanmaya kalkıyorlar. Bilmedikleri şudur: Artık vesayet zihniyeti bir 'mumya zihniyet'tir. Her dirilme hamlesi daha çok çürümesini sağlayacak.

Yargı kürsülerinin, sivil siyasete taarruz odağı olması, yargının en büyük meselesidir. Yargı, kendini, sivil siyasetin rakibi konumuna sokmak isteyen bu kişilere karşı net duruş sergilemelidir. Türkiye'de sivil siyasete karşı bir tür 'vesayetin silahsız kuvvetleri partisi' kurulmaya çalışılıyor. Bu yapılan konuşmalar 'Vesayet Hareketi Partisi'nde yer kapma yarışının ürünleri. Fakat ne yapılırsa yapılsın, halk kazanacak, sivil siyaset galip gelecek.'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Danıştay'ın kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmaya ilişkin, 'Herhalde o da zannediyorum çatıya oynuyordur, tahmin ediyorum. onunu için yapmıştır' diyen Kuzu, 'Çünkü bütün bu çıkışlar çatıyla alakalı çıkışlar. Anayasa Mahkemesi Başkanının çıkışı da ona benziyor. Bugünkü çıkış da buna benziyor. Bakalım çatıda kim kalacak kim düşecek' değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, anayasal ve yasal çerçevede herkesin üslubun devlet adabına uygun olması kaydıyla eleştiri hakkına bulunduğunu, ancak Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Danıştayın kuruluş yıl dönümü törenindeki konuşmasının, protokol ve nezaket kurallarına uygun olmadığını belirtti.

Kapusuz, TBB Başkanı Feyzioğlu'nun konuşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Danıştayın kuruluş yıl dönümü töreninde yargıyla ilgili konuşma yapması için kürsüye çıkarılan Feyzioğlu'nun cübbesi ile 'siyasi şov yaptığını' ifade eden Kapusuz, söz konusu törenin, Barolar Birliği Başkanı'nın güncel siyasi konuları değerlendirdiği, hükümet politikalarını eleştirdiği bir platform olmadığını söyledi.

Kapusuz, toplantının Van depreminde yapılanlarla ilgili hükümetin suçlanabileceği bir yer olmadığına dikkat çekerek, 'Elbette herkes anayasal ve yasal çerçevede eleştiri hakkına sahiptir fakat eleştiri uslubunun devlet adabına uygun olması gerekir. Övgünün de eleştirinin de yeri ve zamanı vardır. Programın ev sahibi Danıştay Başkanı 25 dakika konuşurken Metin Feyzioğlu’nun 1 saatten fazla konuşma yapması, protokol ve nezaket kurallarına uygun değildir. Yargı ile ilgili bir programda devlet protokolü önünde Başbakan’a siyasi göndermelerde bulunarak suçlayıcı ifadeler kullanmak Baro Başkanı’nın haddi değildir' ifadesini kullandı.

Feyzioğlu’nun 'aramızdaki muhtemel cumhurbaşkanı adayları' ifadesini kullanmasının ve bir cumhurbaşkanı tarifi yapmasının, siyasi amaçla kürsüye geldiğinin göstergesi olduğunu belirten Kapusuz, şunları kaydetti:

'Katıldığı her programda siyaset yapan Metin Feyzioğlu’nun bugüne kadar baroların meseleleriyle ilgili açıklama yaptığını hiç duymadık. Adı sürekli siyasi tartışmalarla anılan Barolar Birliği Başkanı’nın tamamen siyasi amaçlarla o koltukta oturduğu anlaşılıyor. Bütün bu olanlar şu soruyu akıllara getiriyor; bir süredir muhalefetin muhtemel adaylarından biri olarak basında ismi geçen Metin Feyzioğlu, muhalefete adaylık için mesaj mı vermektedir? Takdir kamuoyunundur.

Devlet protokolü önünde, kuralları ve teammülleri hiçe sayarak yapılan ölçüsüz konuşma, Feyzioğlu’na olmasa bile Barolar Birliği’ne yakışmamıştır. Başbakanımızın verdiği tepki doğrudur ve yerindedir. AK Parti olarak Sayın Başbakanımızın bu anlamlı tepkisinin arkasında olduğumuzu belirtmek isterim.'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Feyzioğlu'nun Danıştay'ın 146. kuruluş yıl dönümü törenindeki konuşmasına ilişkin, 'Bugün Başbakanımızın o toplantıda verdiği karşılık gayet yerindedir, tüm milletimiz bu karşılığı takdirle karşılamıştır' dedi.

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Feyzioğlu'nun, Danıştay'ın kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törendeki konuşmasına dair değerlendirmede bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, programa nezaketi gereği katıldığını ifade eden Gül, 'Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve devletin en üst düzey kurumlarının katıldığı bir toplantıda Metin Feyzioğlu'nun kullandığı üslup yargı camiası adına üzücü bir üsluptur' diye konuştu.

Programda, davetin sahibi olan Danıştay Başkanı'nın 20 dakika, misafir konumdaki TBB Başkanı Feyzioğlu'nun ise 1,5 saat konuştuğuna dikkati çeken Gül, şöyle devam etti:

'Konuşmasına baktığımız zaman bir yargı organı mensubu dili değil, ana muhalefet liderinin dilini görüyoruz. Bu tür şeyler eski Türkiye refleksinde görülen alışkanlıklar. Eski Türkiye'de adli yıl açılışlarında, Yargıtay açılışlarında, yıl dönümlerinde, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıl dönümlerinde adeta siyasete nasihat, emir, talimat verir gibi buyurgan ifadeler vardı. Bunlar, eski Türkiye de kaldı. Artık hiçbir şekilde siyasete, seçilmiş organa karşı atanmış olan birtakım kurumlar talimat veremez, buyurgan bir edayla konuşamaz. Siyaset konuşursanız, karşınızda siyasi bir üslup bulursunuz. Bugün Başbakanımızın o toplantıda verdiği karşılık gayet yerindedir, tüm milletimiz bu karşılığı takdirle karşılamıştır.'

' Türkiye'ye yakışmayan hareketlerdir'

'Bugün Başbakanımız, yargı erkini kendisine kılıf olarak kullanıp siyaset yapan Barolar Başkanına siyasi bir cevap vermiştir' diyen Gül, şunları söyledi:

'Yargı mensuplarının siyasetçileri hizaya çekmeye çalışan bu tavırları Türkiye'ye yakışmayan hareketlerdir. Son günlerde cübbesini giyerek siyasete meraklı olan bir kesim türedi. Bizim parti olarak temel anlayışımız, hiçbir güç, seçilmiş olanlara dayatmada bulunamaz. Cübbesini giyerek siyaset yapmaya hevesli olanlar, siyasete ve millete yön vermek isteyenlerin bu gayretleri başarıya ulaşmayacaktır. Yargı herkesin gördüğü şekilde 17 Aralık, 25 Aralık operasyonları ile bu millete, bu milletin seçilmiş organlarına ve seçilenlerine karşı tuzak kurmak için bir araç haline getirilmeye çalışıldı.'

'Yargı, gücünü, milletin lehine göre karar vermesi gerektiği yerlerde milletin değerlerine milletin kutsallarına karşı kumpas kurmamalıdır' ifadesini kullanan Gül, şunları kaydetti:

'Bu millete kumpas kuranlara karşı, AK Parti ve Sayın Başbakan gereken dersi verecektir, bugün yaşanan da budur. Cumhurbaşkanlığı seçiminde siyaset yapmak isteyenler, cübbesini bu seçimlere alet etmesin. Eğer cumhurbaşkanı olmak istiyorlarsa cübbelerini çıkarır halkın önüne çıkar ve boylarının ölçüsünü alırlar.”

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/manset/325939...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0