Görüş Bildir
Haberler
'Tampon Bölge, Detaylı İncelenmesi Gereken Bir Fikir'

'Tampon Bölge, Detaylı İncelenmesi Gereken Bir Fikir'

Ulaş
08.10.2014 - 19:28
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 'Türkiye'nin tampon bölge önerisi detaylı incelenmesi gereken bir fikir' dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı da 'Suriye'de tampon bölge seçenek dışı değil' ifadelerini kullandı.

Kerry, 'Türkiye'nin tampon bölge önerisi detaylı incelenmesi gereken bir fikir' dedi. Kerry, ayrıca, 'Saatler, günler içerisinde Türkiye ve diğer ülkelerin IŞİD'le mücadelede oynayacakları rolle ilgili kararları bekliyorum.' diye konuştu.

Kerry, ABD'yi ziyaret İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile düzenlediği basın toplantısında konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da 'Suriye'de tampon bölge seçenek dışı değil' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Suriye sınırları içinde bir 'güvenli bölge' ve 'uçuşa yasak bölge' isteğine Batı'dan ilk olumlu yanıt gün içinde gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ın telefon görüşmesinin ardından Hollande'ın ofisinden yapılan açıklamada, 'Cumhurbaşkanı Hollande, Suriye'nin kuzeyinde katliamların önlenmesi gerekliliğine vurgu yaptı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye ve Türkiye arasında evlerinden olan insanların ağırlanması ve korunması için bir tampon bölge oluşturulması önerisine destek verdi' ifadeleri yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından verilen bilgiye göre de Erdoğan, görüşmede, Suriye'de uçuşa yasak bölge ve yerlerinden edilen insanlar için bir güvenli bölge oluşturulmasının önem taşıdığını vurguladı.

İki ülke arasında ‘Tampon bölge, güvenli bölge, uçuşa yasak bölge’ tartışması IŞİD’in Suriye’nin kuzeyindeki Kürt kasabası Kobani’ye (Aynul Arab) doğru ilerleyişinin ardından daha da arttı.

Türkiye, Suriye sınırları içinde bir 'güvenli bölge' kurulmasında ısrar ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD’e yönelik operasyon düzenleyen ABD öncülüğündeki koalisyonda yer almak için sunduğu şartlar arasında 'güvenli bölge' ve uçuşa yasak bölgenin olduğunu duyurmuştu.

Erdoğan'ın açıklamaları

Erdoğan Türkiye’nin talepleriyle ilgili şu açıklamaları yapmıştı:

'Üç şey yerine gelmedikçe biz tabii 'Bu tür bir koalisyonun içerisinde yer almayız' dedik. Bunların birincisi, 'uçuşa yasak bölge konusunun hallolması gerekir' dedik. Bu konuda koalisyon güçleri olarak başta Amerika, yaptığımız görüşmelerde buna olumlu baktıklarını söylediler.'

'İkincisi aynen onun paralelinde güvenli bölge. Bakın tampon bölge demiyorum, güvenli bölge diyorum. Güvenli bölgenin tesis edilmesi. Çünkü biz şu ana kadar 1,5 milyonu aşkın insanı, mülteciyi kabul etmiş vaziyetteyiz. Tabii bunu nereye kadar kabul edeceğiz? Dolayısıyla bu insanlara bir güvenli bölge tesis edilmesi lazım. Bu insanların kendi topraklarına dönmesini sağlamamız gerekiyor. Bu tabii güvenli bölge içerisindeki onlara uygun yerlerde, bu iskânın temini aynı zamanda gerekiyor. Ki bu güvenli bölge içerisinde aynı şekilde Süleyman Şah Saygı Karakolu da var. Bunu da özellikle ifade edeyim.'

'Üçüncüsü ise eğit-donat prensibi var. Bu eğit-donatla da bildiğiniz gibi gerek Irak, gerek Suriye'deki oranın kendi askerini, onları hem eğitmek hem donatmak noktasında da koalisyon güçleriyle de mutabık kalınan bir maddedir bu. Burada zaten mutabakat var. Dolayısıyla bunu da halletmek suretiyle o andan itibaren bizim buradaki görünümümüz tabii ki çok daha farklı olacaktır, etkinliğimiz çok daha farklı olacaktır.'

Başbakan Ahmet Davutoğlu da, CNN muhabiri Christiane Amanpour'a verdiği mülakatta ABD'nin Esed yönetimini hedef alması durumunda; Türkiye'nin, Suriye'de bir kara harekâtına katılabileceğini söyledi.

  • Al Jazeera ve Reuters
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ker...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0