Görüş Bildir
Haberler
'1 Mayıs' İçin Uzlaşma Çıkmadı

'1 Mayıs' İçin Uzlaşma Çıkmadı

Burçak Cürül Öztürk
14.04.2014 - 19:00 Son Güncelleme: 15.04.2014 - 09:43

1 Mayıs İçin Yenikapı Teklifine Taksim Yanıtı

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcileri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim'de kutlamak için dün İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile görüştü.

Vali Mutlu, 1 Mayıs için Yenikapı Meydanı'nı adres gösterdi, DİSK Başkanı Kani Beko ise Taksim'de kutlama konusunda ısrarcı olduklarını belirtti. AİHM daha önce Türkiye'yi 1 Mayıs yasağı nedeniyle mahkum etmişti.

Vali Mutlu, 1 Mayıs'ta Kazancı Yokuşu ve Taksim Anıtı'nda anma yapılabileceğini ancak kitlesel kutlama için Yanikapı Meydanı'nın uygun olacağını komiteye ilettiklerini belirtti.

'Artık İstanbul'da toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle ilgili yeni bir dönemin başlatılmış olduğunu, bu dönem çerçevesinde İstanbul'da sosyal hayatı, kamu düzenini daha iyi yönetebilme amacıyla gerçekleştirilmiş olan Avrupa yakasında Yenikapı, Anadolu yakasında Maltepe'deki fevkalade güzel tanzim edilmiş olan miting, toplantı alanlarının bu tür talepler için ilgililerin emrinde olduğunu özellikle belirttim ve bu nedenle geçen yıl Kazlıçeşme için yaptığımız öneriyi bu yıl Yenikapı için teklif ettik'

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise geçen yıl 1 Mayıs'ta yaşananları hatırlatarak 1 Mayıs’ı barışçıl şekilde Taksim’de kutlamak istediklerini belirtti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM ), 27 Ksım 2012'de verdiği kararda 1 Mayıs 2008'de törene katılmak isteyen işçilere polisin gaz bombaları ve basınçlı suyla saldırısını 'aşırı ve orantısız' bulup, Türkiye'yi tazminata mahkum etmişti.

AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ( AİHS ) toplantı ve örgütlenme özgürlüğüyle ilgili 11. maddesinin ihlal edildiğine karar vermişti.

AİHM başvurusunda, Anayasa'nın 34. maddesinin de ihlal edildiği belirtildi: 'Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.'

Geçen yıl da Taksim'de 1 Mayıs'ın kutlanması Taksim Yayalaştırma Projesi inşaatının güvenliği tehdit edeceği gerekçesiyle Valilikçe yasaklanmıştı. Polisin farklı yerlerdeki saldırısı nedeniyle birçok kişi yaralanmıştı. 

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/toplum/1...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0