Görüş Bildir
Haberler
'Suriyeliler İle İlgili Çalışma Son Aşamaya Geldi'

'Suriyeliler İle İlgili Çalışma Son Aşamaya Geldi'

ATKN
07.12.2014 - 21:49
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Suriyelilere geçici kimlik verilmesi ve istihdamlarına ilişkin çalışmanın son aşamaya geldiğini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'ye sığınan Suriyeli kanaat önderleriyle GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünde (GAP TEAM) bir araya geldi.

Toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, Suriye'den gelen misafirlerin sorunlarını dinlemek ve bunlara çözüm bulabilmek amacıyla görüştüklerini söyledi.

Suriye'den gelen vasıfsız kişilerin iş bulma konusunda zorlukla karşılaşmadığını bunun yanında vasıflı kişilerin iş bulma noktasında zorluk çektiğinin kendisine aktarıldığını belirten Çelik, 'Doktor, mühendis ve benzeri mesleklerde olanların burada hayatlarını idame ettirmede karşılaştıkları sorunları çözüme kavuşturmak noktasında talepleri oldu. Ayrıca Kobani'den (Aynel Arap) gelenlerin yaşadığı sorunlar var bunları değerlendireceğiz Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız burada Şanlıurfa düzeyinde ele alınacak, Ankara boyutuyla ele alınması gereken konuları da Bakanlar Kurulu'nda ele alacağız' şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, heyetin kendilerinden Suriye'den gelen vasıflı kişilerin mültecilerin barındığı çadır kentte görev yapmalarını talep ettiklerini bildirdi. Suriye'den gelen kişilerin YÖK'ten denklik sorunları olduğunu hatırlatan Çelik, şunları kaydetti:

'Bunların hekim olarak Suriyelilere hizmeti konusu öncelikli ele almamız gereken bir konu. Ayrıca bir Bakanlar Kurulu kararı söz konusu biliyorsunuz. Burada bulunan Suriyelilere geçici bir kimlik verilmesi ve bu kimlik çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinden onların nasıl istihdam edilecekleriyle ilgili de çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunuyor. Bu akşamki toplantımız da bunlara katkı sağlayacak inancındayım.'

Bir gazetecinin bazı şehirlerden toplanan Suriyelilerin Şanlıurfa'ya getirileceği yönündeki sorusu üzerine Çelik, Türkiye'nin her tarafından gelen Suriyeliler olduğunu ve kentin sosyal hayatının dengesini bozmayacak şekilde yaşamaları gerektiğini belirterek, Şanlıurfa boyutuyla böyle bir olayın yaşanmadığını kaydetti.

Konuşmasında Suriye ile ilgili yapılan politikalara da değinen Çelik, şunları kaydetti:

'Bu iş kamuoyunda işi politize ederek, işi siyasallaştırarak ele alınacak bir konu değil gerçekten bir dram yaşanıyor. İnsanlar aş peşinde insanlar iş peşinde insanlar itibarlarını korumak peşinde ve insanlar evlatlarının eğitimden mahrum olmamaları konusunda bir gayret içerisindeler. Komşuları ve kardeşleri olan bizlerden talepte bulunuyorlar ve diyorlar ki; 'Türkiye çocuklarımızın eğitimine sahip çıksın, Türkiye bize iş versin, Türkiye'ye yük olmayalım, yük olmadan biz kendi ayaklarımızın üzerinde duralım ve itibarlı bir yaşamı sürdürelim' şeklinde bir mücadele içerisindeyken biz Türkiye olarak onların kardeşleri olarak bu olaya siyasi bakmamız, ne Tel Abyad'dan gelenler ne Resülayn'dan gelenler ne de Kobani'den gelenlerin sorunlarına çare üretme konusunda sorumluluğumuz ve bu bilinçle hareket ediyoruz.'

Türkiye'ye teşekkür ederiz

Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) üst düzey yöneticilerinden Enver Müslim'in ağabeyi Mustafa Müslim ise Türkiye hükümetine, Suriye'den gelenleri misafir ettikleri için teşekkürlerini sundu.

Bir gazetecinin, 'Mustafa Müslim'in Türkiye'ye ve hükümetine teşekkür ettiğini ama kardeşi Enver Müslim'in ise bunun tersine hükümet eleştiren sözleri olduğunu' belirtmesi üzerine, Müslim şunları kaydetti:

'Demokratik bir ülkede yaşıyoruz ve herkesin görüşleri farklıdır, ben insanlarıma İslami yönden hizmet etmek istiyorum o farklı yönden hizmet etmek istiyor tabii görüşlerimiz bu noktada farklı olabilir. Kardeşimle çok az görüşüyorum. O benim küçüğüm ben onun ağabeyiyim ben ona çok nasihat ettim İslam yolunda yürümesi noktasında nasihatlarda bulundum ama o beni dinlemedi.'

Daha sonra basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya, Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, eski Halep Müftüsü Şıh Zekeriya el Mesud ve kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/432055--sur...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0