Görüş Bildir
Haberler
"Suriye ve Irak'ta Kararlı Adımlar Atılmalı"

"Suriye ve Irak'ta Kararlı Adımlar Atılmalı"

Batuhan
05.09.2014 - 15:33

"Suriye ve Irak'ta Kararlı Adımlar Atılmalı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nde liderlere, 'Suriye ve Irak'ta bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden şiddet ortamına karşı kararlı adımlar atılması gerektiğine' işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'nde liderlere hitaben yaptığı konuşmada, 'Suriye ve Irak'ta bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden şiddet ortamına karşı bütüncül bir yaklaşımla kararlı adımlar atılması gerektiğini' vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cardiff'te devam eden NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin dünkü oturumlarında yaptığı konuşmayla liderlere hitap etti.

Erdoğan, Afganistan konusunun görüşüldüğü, müttefik ve ortak ülke devlet ve hükümet başkanlarınının katılımıyla yapılan toplantıda, kritik ve hassas bir süreçten geçen Afganistan'a önümüzdeki dönemde de Türkiye olarak destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Afganistan'daki cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin en kısa sürede sonuçlandırılmasını beklediklerini de belirten Erdoğan, 'ISAF harekatı sona erdikten sonra da kardeş Afgan halkını kendi kaderine terk etmeyeceklerini, onları yalnız bırakmayacaklarını' dile getirdi.

Erdoğan, ISAF’ın Afganistan'daki görevini tamamlamasının ardından, 2015'te başlatılması planlanan 'Kararlı Destek Misyonu'nda da Türkiye'nin öncü bir rol üstleneceğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün öğleden sonra devlet ve hükümet başkanları düzeyinde toplanan NATO - Ukrayna Komisyonu oturumunda ise Ukrayna’nın siyasi bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve milli birliğine Türkiye tarafından verilen desteğin önümüzdeki dönemde devam edeceğini belirtti.

NATO'nun Azerbaycan'a verdiği vaatler

'Kırım’ın yasadışı ilhakının tanınmayacağını' ifade eden Erdoğan, baskıya maruz kalan Kırım Tatar Türklerinin izole edilmesine yol açılmaması, krize siyasi çözüm bulunmasına yönelik çabaların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, oturumdaki müdahalesi sırasında da 'NATO'nun Azerbaycan'a verdiği vaatleri yerine getirmesi gerektiğini, Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümlenmesinin büyük önem taşıdığını' söyledi.

'Bütüncül yaklaşımla kararlı adımlar atılmalı

Erdoğan, Cardiff Kalesi'ndeki Kuzey Atlantik Konseyi Çalışma Yemeği'ndeki konuşmasında da Irak, Suriye ve Ukrayna'daki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO'nun karşı karşıya bulunduğu temel güvenlik sınamalarının ele alındığı çalışma yemeği esnasındaki konuşmasında, 'Suriye ve Irak’ta bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden şiddet ortamına karşı bütüncül bir yaklaşımla kararlı adımlar atılması gerektiğine' işaret etti. Erdoğan, 'Şam rejiminin yaptıklarına seyirci kalınması neticesinde bölgede ortaya çıkan kaos ortamından yararlanan terör örgütlerine karşı kapsamlı bir strateji geliştirilmesi gerektiğini' vurguladı.

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/manset/384309...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0