Görüş Bildir
Haberler
'Şu An Sınırda Tek Bir Ezidi veya Türkmen Bekletilmiyor'

'Şu An Sınırda Tek Bir Ezidi veya Türkmen Bekletilmiyor'

adem kara
07.08.2014 - 15:17 Son Güncelleme: 07.08.2014 - 15:19

Fotoğraf: Evrim Aydın | AA

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam Devleti (İD) ya da eski adıyla IŞİD adlı İslamcı milislerin son saldırılarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada 'Şu an sınırda tek bir Ezidi ve Türkmen bekletilmiyor' dedi.

Davutoğlu kendilerini Türkmenlere yeterince yardım eli uzatmamakla suçlayanlar olduğunu söyleyerek, 'Türkmenler başta olmak üzere Irak’ta en yoğun insani yardım yapan ülke Türkiye'dir. En kısa zamanda ilk aşamada 20 bin ikinci aşamada 40 bine kadar gidecek bir kamp kurulmaya çalışıldı' diye konuştu.

Irak'ın Kürdistan bölgesindeki gelişmeler ile ilgili olarak bugün MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük’ün de katıldığı bir güvenlik toplantısı yapan Davutoğlu toplantı sonrasında NTV televizyonunun konuğu oldu. 

  'Dün geceki gelişmeler etkili oldu'

Yaptıklarının rutin bir toplantı olarak tanımlanabileceğini söyleyen Davutoğlu, 'Bugün de dün geceki gelişmeler etkili oldu. Başbakanımızın talimatıyla ilgili kurumlarımızın Milli Savunma Bakanımız, Genelkurmay Başkanlığımız, MİT Müsteşarımız ve İçişleri Bakanlığımız birlikte bir değerlendirme toplantısına ihtiyaç duyuldu' diye konuştu.

Davutoğlu Irak ve Suriye'de yaşananları Türkmenler perspektifinden değerlendirirken şunları söyledi:

'Telafer’de yaşanan sadece bir IŞİD-Türkmen çatışması değildir. Maalesef Sünni Türkmenlerle Şii Türkmenler arasında fitne tohumları ki bunda Maliki hükümetinin Şii Türkmenler üzerinden Sünni Türkmenleri baskı altına alması çabası da var, Şii Türkmenlerin radikalleşmesi çabası da var. Araplar nasıl bölünüyorsa Türkmenler de maalesef bu şekilde bölündüler ve en büyük zararı kendilerine verdiler.

'Tam biz Türkmenlerle ilgili bunu yaparken bu sefer Yezidilerle ilgili çok büyük bir insani trajedi başladı. Dağlara doğru kaçtılar. Şırnak valimizle konuştum bazı Yezidilerin Türk sınırına doğru geldikleri ve alınmadıklarına dair bize bilgi geldi. Süratle harekete geçtik, hemen valimizi aradım. Tek bir Yezidi ve Hıristiyan kapıda bekliyor değil. Şu anda Irak’ta insani operasyon yürüten tek ülke Türkiye.'

'Yardım gönderdik'

Şengal dağlarına kaçan sivillere AFAD tarafından ciddi bir yardım paketi gönderildiğini kaydeden Davutoğlu, yardımlarda din ve mezhep ayrımı gözetmediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı NTV'deki konuşmasında ağırlığı hükümetinin dış politikasına yönelik iç eleştirileri yanıtlamaya verdi.

Musul Konsolosluğu baskınıyla İD tarafından rehine alınan 49 kişiyle ilgili olarak kendilerine ana muhalefet CHP'den gelen eleştirilere odaklanan Davutoğlu böyle bir zamanda gensoru vermenin doğru olmadığını kaydetti.

Rehine krizinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy toplamaya yönelik bir plan olabileceği iddialarına karşılık Davutoğlu, 'Bir başbakan kendi vatandaşını riske ederek zaten kazanacağı belli olan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde prim almayı düşünebilir mi? Bunu niye zikrediyorlar. Makul muhalefet temsilcilerine sesleniyorum. Kılıçdaroğlu'nun artık makul olmadığını görüyorum' diye konuştu.

IŞİD'e destek iddiaları

Davutoğlu, hükümetinin İslam Devleti ya da IŞİD diye bilinen cihatçı örgüte destek verdiği iddiaları karşısında ise 'IŞİD Türkiye'den destek alıyor diyenler kördür ya da haindir' dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı IŞİD'in ortaya çıkışında Irak ve Suriye'nin 'devlet aklı devlet kimliği eksikliği' sebebiyle rol oynadıklarını söyledi.

'IŞİD’e katılan kitlelerin ki Türkmenler ciddi çoğunluktadır içinde, Kürtler vardır, Sünni Araplar vardır, bunu bilmek lazım. Onların temel şeyi ilerleyen bir güç var burada daha önceki öfkeler, dışlanmalar, hakaretler bir anda geniş bir cephede geniş bir reaksiyon doğurdu. Irak’ta bizim her zaman tavsiye ettiğimiz gibi Sünni Araplar dışlanmamış olsaydı süreçten böyle bir öfke birikmesi olmazdı. Burada devlet aklı eksikliği, devlet kimliği eksikliği var' diye konuştu.

Rehine krizi: Bilgi verdik

Rehineler krizi konusunda kamuoyunun bilgilendirilmediği eleştirilerini yanıtlarken ise böyle konuların hiçbir ülkede mecliste açıkça konuşulmasının söz konusu olamayacağını söyleyerek, 'Libya'da Amerikan elçisi öldürüldü, Kongrede açık tartışma mı yapıldı?' diye sordu.

Davutoğlu rehineler konusunda muhalefetteki CHP, MHP ve HDP'nin liderlerine tek tek bilgi verdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı, rehineler konusunun insani bir sorun olduğunu söyleyerek, bu konuda yaptıkları konusunda hukuk devleti içinde hesap vereceklerini kaydetti.

Davutoğlu eleştirilerinde medyayı da hedef aldı ve 'Bölgedeki bazı operasyonlardan Türkiye'nin de etkilenmesini isteyen bazı çevreler maalesef Türkiye'den de işbirlikçi bulabiliyor. Bu bazen muhalefet partileri olabiliyor, bazen bazı çevreler oluyor bunlara karşı kamuoyumuzun çok dikkatli olması lazım. Bugün bir gazetede ‘Irak hava kuvvetleri Musul’u bombaladı, rehineler tehlikede’ diye yazıyor. Bunu dünyanın hiçbir uygar basınında görmezsiniz. İnsani olarak görmezsiniz, çünkü o rehinelerin ailelerine bu haberin nasıl etki yapacağını düşünürsünüz. Basın etiği açısından da ortada hiçbir belgesi olmayan bir haberden bahsediyoruz' diye konuştu.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0