Görüş Bildir
Haberler
'SİT Alanlarına HES'in Önü Kapatılmadı, Açıldı'

'SİT Alanlarına HES'in Önü Kapatılmadı, Açıldı'

adem kara
13.08.2014 - 15:00

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’nin dünkü sayısında “Doğal Sit Alanlarında Planlanan Hidroelektrik Santralleri Projelerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik İlke Kararı” yayınlandı.

Haber medyada 'Doğal sit alanlarında HES izni yok' diye yer alsa da, karar gerçekte belirli istisnai kriterleri taşımayan doğal sit alanlarında HES'lerin yapılmasına izin veriyor. Yani SİT alanları yeniden derecelendirilerek, HES projelerine yeniden izin vermenin önü açılıyor.

Evrensel'e konuşan Dersim'deki pek çok çevre davasının avukatlığını üstlenen Barış Yıldırım, mevcut yasalara göre sit alanlarına HES projelerine zaten izin verilmediğini ifade ederek, bu süreci ardı sıra çıkan Milli Parkları, sulak ve ormanlık alanları yapılaşmaya açan yönetmeliklerin bir devamı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Karadeniz'deki HES davalarının avukatlığını yapan Yakup Okumuşoğlu da yaptığı açıklamada, ilke kararı ile 'Doğal sit alanlarında HES yapmanın önü kapatılmış' algısı yaratıldığını söyleyerek, 'Gerçek bunun tam tersidir. Bu karar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzun süredir üzerinde düşündüğü doğal sit alanlarını enerji projelerine açma girişimini başlatmış oldu. HES yapılmaması için aranan ekstra özelliklerin çok sınırlı sayıdaki alanı koruyabileceğini, ilke kararı ile gelen ekstra ekosistem ve türler açısından özellik arayışına gidilirse örneğin Karadeniz de hiçbir doğal sit alanı korunamayacağını söylemek mümkün' diye konuştu.

Doğa Derneği de, kararı Anadolu doğasını yok oluşa götüren mevzuat değişikliklerinin son halkası' olarak değerlendirdi. Dernek, 'Bu karar, bugüne kadar HES'lere karşı verilen birçok hukuki mücadelenin altlığını yok etmeyi amaçlamaktadır. Bu karar ile, Alakır, Fırtına, Fındıklı, Papart gibi birçok vadide HES'lerin önü tamamen açılacaktır' diyerek, karara karşı hukuki mücadele başlatacaklarını ifade etti.

Arkitera

Kaynak: http://www.arkitera.com/haber/22362/s...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0