Görüş Bildir
Haberler
'Sığınmacılar Sorunu Ertelenecek Bir Konu Değil'

'Sığınmacılar Sorunu Ertelenecek Bir Konu Değil'

ATKN
10.09.2015 - 12:40

Başbakan Davutoğlu, sığınmacılar sorununun ertelenecek bir konu olmadığını, mülteciler konusunda Türkiye'nin ve Avrupa Birliği'nin ortak tavır almasının önemli olduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Resmi Konutu'nda Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya geldi. Davutoğlu, Tusk ile görüşmenin ardından yaptıkları ortak basın açıklamasında, görüşmede ikili ilişkiler yanında üç ana konunun ele alındığını aktardı.

Sadece Türkiye'nin veya Suriye'ye komşu ülkelerin değil tüm dünyanın sorunu haline gelen sığınmacı probleminin görüşmede ele alındığını ifade eden Davutoğlu, Tusk ile bu sorunun insani boyutu konusunda ortak bir perspektif taşıdıklarını söyledi.

Sığınmacı sorununun uzun süre Suriye'ye komşu ülkelerin sorunu olarak görüldüğünü, Türkiye'nin bu dönemde 2 milyon sığınmacıyı ağırlayarak dünyanın en çok sığınmacı barındıran ülkesi olduğunu kaydeden Davutoğlu, şöyle konuştu:

'Biz bunu yaparken insani bir görevi yerine getirmek için yaptık. Irk, mezhep, din ayrımı gözetmeden Suriye'den, Irak'tan, diğer yerlerden gelen mültecilere salt insani bir perspektifle baktık. Aynen, 3 yaşındaki Suriyeli Aylan'ın o cansız bedeninin ruhumuzda uyandırdığı derin izler gibi.'

Suriyeli sığınmacı krizinin Avrupa kapılarına dayandığına, Avrupa'da yeni bir sorun alanı oluşturduğuna ve konunun derinden tartışıldığına dikkati çeken Davutoğlu, kendisinin de bir Avrupa gazetesinde Türkiye'nin perspektifini yansıtan bir makale kaleme aldığını anımsattı. Meselenin Türkiye'yi ve Avrupa'yı ilgilendiren ortak bir konu olarak değerlendirilmesinin önemine işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Bugün Avrupa'da mülteciler konusunda ortaya çıkan duyarlılık ve bir anlamda acil eylem ihtiyacı, geç kalmış olsa da olumlu bir gelişmedir. Bu konuda AB mekanizmalarının harekete geçmiş olması, hem mülteciler için hem bu sorun için önemli bir adımdır. Sayın Tusk ile bu konuları çok dostane bir şekilde paylaştık. Önümüzdeki dönemde mülteci sorununun acil boyutlarını ele alabilecek şekilde istişarelerimizin devam etmesi, etkin bir istişare mekanizması kurulması konusunda da ortak perspektifimizi paylaştık.

Bu konu zamana bırakılacak, ertelenecek bir konu değildir. Aksine dakika bile kaybetmeksizin Suriyeli, Iraklı ve dünyanın değişik yerlerinden gelen, Libyalı mülteciler konusunda Türkiye'nin ve AB'nin ortak tavır alması önem taşıyor. Bu çerçevede hem atılacak adımlar hem de bunun külfeti konusunu da ele almak üzere bundan sonra da görüşmelerimiz devam edecek. Tabii, Suriye krizinin temel sebepleri üzerine de yoğunlaşmak gerektiği ortada.'

'Terör bir insanlık suçudur'

Görüşmede terörle mücadele konusunun da ele alındığını belirten Davutoğlu, Tusk'a PKK, DAEŞ (IŞİD) ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin Türkiye'ye yönelik saldırıları konusunda gösterilen dayanışma için teşekkür etti. Davutoğlu, 'Bu gelişmeler gösteriyor ki terör, ırk, din, mezhep ayrımı gözetmeksizin bir insanlık suçudur. Avrupa'dan, Avrupa Birliği'nden, bütün Avrupa ülkelerinden DEAŞ'a karşı yürütülen mücadelede omuz omuza olduğumuz gibi son haftalarda onlarca vatandaşımızı ve güvenlik görevlimizi haince, hunharca şehit eden PKK terörüne karşı da aynı omuz omuza olma sorumluluğumuzu bir kez daha paylaştım' diye konuştu. 

Teröre karşı mücadelede yürütülen çalışmalarla ilgili Tusk'a bilgi aktardığını kaydeden Davutoğlu, 'Özellikle Avrupa'da terörün finansmanı konusunda atılması gereken adımlar ve bu çerçevede ortak bir çaba ihtiyacı bir kez daha gündemimizdeydi' dedi.  

'Bu mücadeledeki kararlılığımız herkes tarafından bilinmelidir' diyen Davutoğlu, 'Nitekim Türkiye'nin Kuzey Irak'taki operasyonları da dün ve bugün hava operasyonları devam etmiştir ve çok etkin bir şekilde hedeflere dönük olarak neticeler elde edilmiştir' bilgisini verdi.

Kıbrıs müzakereleri 

Kıbrıs konusunu da görüştüklerini aktaran Davutoğlu, Kıbrıs'ta yürüyen müzakereler bağlamında istişarelerde bulunduklarını söyledi.

Tusk'un, önce Nizip'teki sığınmacıların kaldığı kampı ziyaret edeceğini, ardından Kıbrıs'a gideceğini belirten Davutoğlu, 'Kıbrıs konusunda da müzakerelerin ve bu krizin sona erdirilmesi bağlamında sürdürülen görüşmelerin daha netice odaklı olarak sürdürülmesi konusunda da bir mutabakatımız var. İnşallah önümüzdeki günlerde bu temaslarımız artan bir tempoyla devam edecek' diye konuştu.

Davutoğlu, Tusk'a teşekkür ederek, 'Bütün Avrupalılar Türkiye'de bir Avrupalı olarak evlerindeler ama özellikle Polonyalıların bizim için tarihi önemi var. Sayın Tusk'a bir kez daha bu tarihi dostluğu ve Avrupa ve Polonya adına bize getirdiği selamlar için teşekkürü bir borç biliyorum' dedi.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0