Görüş Bildir
Haberler
'Sibirya'da Bulunan 1000 Yıllık Silah Dökümhanesi Türklere Ait Olabilir'

'Sibirya'da Bulunan 1000 Yıllık Silah Dökümhanesi Türklere Ait Olabilir'

Batuhan
04.07.2016 - 11:39

Sibirya’nın İrkutsk bölgesinde turistlerce sık sık kullanılan toprak bir yolun altında bulunan yaklaşık bin yıllık silah dökümhanesinin Kurıkan Türklerine ait olduğu iddia edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Baykal Gölü’nün Shida koyuna yakın bir tepede Orta Çağ’da ileri düzeyde metal üretimi için kullanılan bir demir dökümhanesi kalıntılarına ulaşıldı. Bölgedeki arkeologlar tesadüfen yolun yüzeyinde cüruf olduğunu fark edince bölgeyi inceleyip silah dökümhanesi kalıntılarına ulaştı.

Uzaktan algılama sistemi ile bölgede inceleme yapan ekip, iki yeraltı yapısına ulaştı

Uzaktan algılama sistemi ile bölgede inceleme yapan ekip, iki yeraltı yapısına ulaştı

Uzaktan algılama sistemi ile bölgede inceleme yapan ekip, iki yeraltı yapısına ulaştı. Kazıdan sonra, bu yapıların bıçak, ok ucu, ok kılıfı kancası, koşum takımı parçaları, üzengi, orak ve kemer tokası yapmak için demir filizi eritmek amacıyla yapılmış taş ocaklar olduğu ortaya çıktı. Arkeologlar, imalathanenin Orta Çağ’da demirciliğiyle ünlü olan Türk topluluk Kurıkanlara ait olabileceğini söyledi. İki taş ocak dışında, metalürjik bir atölyenin varlığını kanıtlayan teller, maden filizi parçaları, kilden yapılmış bir kapağın parçaları da ortaya çıkarıldı.

Komşu bölgelere de üretilen ürünleri ihraç etmiş olabileceği söyleniyor

Komşu bölgelere de üretilen ürünleri ihraç etmiş olabileceği söyleniyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

Demir miktarından yola çıkarak, yerli halkın yalnızca kendi bölgesinin demir ihtiyacını gidermekle kalmayıp, komşu bölgelere de üretilen ürünleri ihraç etmiş olabileceği söyleniyor.

Bölgedeki metalürjik faaliyetlerin kökü oldukça eskiye dayanıyor. 1998’den bu yana yapılan kazılar sonucunda, Baykal Bölgesinin M.Ö. 1000 ile M.S. 1000 yıllarında Asya’daki en büyük metalürjik alanlardan biri olduğu görülüyor. Daha önce huni şeklinde oyuklara benzeyen sayısız yeraltı ocağı bulunup, killi topraklardan kazılıp çıkarılmıştı. Yeni bulunan dökümhane kalıntıları, eski bulunan ocaklardan bin yıl daha genç ve çok daha ileri düzeyde bir teknolojiye sahip olsa da, bölge halkının göçlere rağmen bu metalürjik teknolojileri ellerinde tutmayı, geliştirmeyi ve sonraki kuşaklara aktarmayı başardığını gösteriyor

Orta Çağ’da bu denli ileri seviyede bir metalürjik teknolojinin olduğu daha önceden bilinmiyordu. Arkeologlar, şans eseri buldukları bu olağanüstü antik metalürji kalıntılarını radyo karbon analizi yaptıktan sonra kesin olarak tarihlendirecek.

Aktüel Arkeoloji

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
108
32
14
11
7
6
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berkut Keskin

Sibirya da alman fransız ya da afrikalı dökümhanesi mi olacaktı? sibiryada çıktı ise ya moğoldur ya türktür zaten

jasebon

Eh Rus işgalinde bunca Türk varken. Rus yanlılarıda nerde haydi bakalım.

Pasif Kullanıcı

çerkeslere kafkasyaya geri dönün diyen ülkücüleri buraya göndermek lazım

phesus

ciddiye almayın böyle şeyleri.