Görüş Bildir
Haberler
‘Sevgi Çiçeği'ni Kuraklık Vurdu

‘Sevgi Çiçeği'ni Kuraklık Vurdu

adem kara
29.04.2014 - 12:26

Dünyada sadece Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde Mogan Gölü çevresinde yetiştiği belirtilen ve halk arasında “Yanar Döner”, “Gelin Düğmesi”, “Kırmızı Peygamber Çiçeği”olarak da bilinen Sevgi Çiçeği, havaların kurak gitmesi sonucu bu yıl açmadı.

Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre nesli tehlike altında olan ve Bern Sözleşmesi'ne (Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi) göre de kesin korunan bitki türü listesinde yer alan Sevgi Çiçeği, mevsimin kurak geçmesinden dolayı bu yıl açmadı.

Gölbaşı ilçesi Hacıhasan Mahallesi mevkii Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’ne ait 100 bin 400 metrekarelik telle çevrili arazide ve çevresinde Nisan ayı sonları ile Haziran ayı başlarında açan Sevgi çiçeği, en son 2010 yılında yoğun bir şekilde açtı. 2010 yılından sonraki yıllarda ise nadir ve yoğun olmayan şekilde açtığı görüldü.

YOK OLMA TEHLİKESİ

GÖLDER Başkanı İsa Ömercan, “Sevgi çiçekleri, bu yıl aşarı kurak ve yeterince yağış alamamasından dolayı açmadı. Ayrıca sevgi çiçeklerimiz son 4 yıldır az açmaya başladı. Bunun sebebinin bir an önce araştırılması gerekiyor. Sevgi çiçeği için gerekli tedbirler alınmaz ise yok olma tehlikesiyle karşı karıya kalacak' dedi.

Sevgi Çiçeği'ni yıllardır yakından inceleyen Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Boşgelmez ise yaptığı açıklamada, 'Sevgi Çiçeği'nin açmamasının birinci etkeni, açtığı zamanlar vatandaşlar tarafından toplama yapılıp, tohumları yok olması. İkinci etkeni ise Sevgi çiçeğinin açtığı bölgede çok aşırı derecede güvercinler tarafından kopartılıp, tohumlarının zarar görmesi. Üçüncü bir etken ise mevsimlerden dolayı aşırı kuraklık veya aşırı yağış alması, sevgi çiçeğini olumsuz etkiledi. Gerekli tedbirler alınmaz ise Sevgi çiçeği gelecek yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak” diye konuştu

Ankara/DHA

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/83190/s...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0