Görüş Bildir
Haberler
Yeni Yılla Yargı Ücretleri de Zamlandı

Yeni Yılla Yargı Ücretleri de Zamlandı

ATKN
12.01.2015 - 00:06
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Seni dava ederim' demeden önce iki kez düşünün...

Yeni yılla yargı ücretleri de zamlandı. Dava açacaklar en az 400 lira, avukat masrafıyla 2 bin 500 lirayı gözden çıkarmak zorunda.

Yeni yılda hak aramanın da maliyeti arttı. Mahkemelere başvurularda peşin tahsil edilen gider avansı ve bilirkişi ücretlerinde tarifeleri yükseldi. Bunun yanı sıra yargı harçları da, Üretici Fiyatı Endeksi (ÜFE) üzerinden yüzde 10,11 zamlandı.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Üyesi Rıdvan Yıldız, hukuk devletinde vatandaşların hakkını aramasının önemli olduğunu, bu konuda Türkiye'de son yıllarda ciddi adımlar atıldığını söyledi. Ancak hak aramada maliyet konusunun tüketiciyi zor durumda bıraktığını belirtti. Yıldız, şunları söyledi:

'Hak arayacak vatandaşın bir kez daha düşünmesi gerekecek. Komşusuyla kavga eden, kirasını ödemeyen kiracısını tahliye etmek isteyen, kıdem tazminatı ve işe iade davası gibi masrafı en az davalarda dahi avukatlık ücretiyle en az 2 bin 500 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Davanın kaybedilmesi halinde ise vatandaş karşı tarafa vekalet ücreti de ödemek durumunda kalabilir.'

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre, Asliye Hukuk Mahkemelerinde hükmedilecek minimum vekalet bedeli bin 500 lira. Tüketici Mahkemelerinde bu rakam 750 lira. Yargı harçları ve yargılama giderlerinin zamlanmasıyla dava açmanın maliyeti 400 lirayı buluyor. Avukatlık ücreti ve dava aşamasındaki yeni üclerlerle dava açmanın maliyeti 2 bin 500 liraya çıkıyor. TÜSODER Hukuk Komisyonu Üyesi Rıdvan Yıldız, tüketicilerin karşılaşabileceği masraflarla ilgili şunları söyledi:

'Tüketici Mahkemelerinde, bilirkişi ücreti 165 lira, keşif ulaşım gideri 85 lira, tanık delili söz konusu ise 20 ila 40 lira arası bir ücret ödenmesi ayrıca taraf sayısının 5 katı tutarında tebligat gideri yatırılması gerekmektedir. Tebligat gideri davanın iki tarafı olduğu düşünüldüğünde yaklaşık 90 lira olacaktır. Bunların dışında bir gider söz konusu olduğunda dava açan tüketicinin 55 lira gider avansı yatırması gerekecektir.'

Yıldız, yargı hizmetlerinin bu kadar pahalı olmaması ve uzun sürmemesi gerektiğini belirtti. Ekonomik durumu iyi olmadığından avukatlık hizmeti alamayanların, haklı olsalar bile çoğu zaman kendilerini etkin bir şekilde savunamadığını vurguladı. Yıldız, ücretsiz adli yardım hizmeti için hiçbir gelir olmama şartı kaldırılarak her yıl açıklanan yoksulluk sınırının dikkate alınmasını istedi.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0