Görüş Bildir
Haberler
Temiz Toplum Derneği: 'İstanbul'da 500 Bin Kişi Uyuşturucuya Bulaşmışken, AMATEM'in Kapasitesi 600'

Temiz Toplum Derneği: 'İstanbul'da 500 Bin Kişi Uyuşturucuya Bulaşmışken, AMATEM'in Kapasitesi 600'

Emre Ordu
19.06.2018 - 00:40 Son Güncelleme: 19.06.2018 - 14:43

Türkiye'de uyuşturucu ile mücadelede yetersiz kalındığını söyleyen Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay, madde kullanım yaşının 8'e kadar düştüğünü vurguladı. Sadece İstanbul'da uyuşturucuya bulaşmış kişi sayısının 500 bin civarında olduğunu öne süren Ay, buna karşın AMATEM'in ülke genelindeki yatak kapasitesinin 600 kadar olduğunu belirtti.

Temiz Toplum Derneği Başkanı ve Saadet Partisi İstanbul 2. Bölge Milletvekili adayı Bilal Ay, Sputnik'ten Elif Sudagezer'e konuştu.

"Her lisede 10 gençten 1'inin bu maddeye bulaştığını düşünün"

"Her lisede 10 gençten 1'inin bu maddeye bulaştığını düşünün"

Uyuşturucuyla ilgili çeşitli araştırmalar yaptıklarını ve uyuşturucuların içinde kullanılan maddelerin kendisini dehşete düşürdüğünü belirten Ay, 'Bu uyuşturucuların içinde fare zehrinden tarım ilacına kadar pek çok zehir var. Yani aslında bu insanı uyuşturmak filan da değil doğrudan zehirleyip öldürmek anlamına geliyor. Üstelik bir zamanlar, uyuşturucu kullanım yaşı 15-16 iken, bu yaş sınırı kademeli olarak 11 ve 8'e düşmüş durumda. Her lisede 10 gençten 1'inin bu maddeye bulaştığını düşünün. Üstelik bu madde, diğer uyuşturuculardan farklı olarak ilk kullanımda bağımlılık yapıyor, 10 gün kullanıldığı takdirde beynin yüzde 60'ını tahrip ediyor. Bırakılması çok kolay değil ama eğer bu aşamada bırakmayı başarıp 105 gün boyunca bir daha bu maddeyi kullanmazsa bile, beynin tahrip olan kısmının ancak yüzde 45'i düzeliyor. Beynin tahrip olan kısmının yüzde 15'i ise ne yaparsanız yapın bir daha asla düzelmiyor. Üstelik bu tahrip olan yüzde 15, beynin stratejik bir noktasındaysa, maddeyi kullanan kişi hayatı boyunca, görme engelli, fiziksel engelli veya şizofren olarak yaşamaya mahkum oluyor. Böyle etkileri olan bu maddeler de piyasada her geçen gün hızla yayılıyor' dedi.

"Oğlu ölsün diye dua eden anne gördüm"

"Oğlu ölsün diye dua eden anne gördüm"

Kendisine en çok sorulan sorulardan birinin 'Neden işini gücünü bırakıp, uyuşturucuyla mücadele etmeye başladın' sorusu olduğunu ifade eden Ay 'Bana hep bu işe neden girdiğim soruluyor. Cevabım şu oluyor. Siz hiç evladı ölsün diye dua eden bir anne gördünüz mü? Ben gördüm. Geçtiğimiz sene Ramazan ayında bir anne geldi ve oğlu ölsün diye dua ettiğini söyledi. Oğlu örnek bir kişiyken, derslerinde son derece başarılıyken, en yakın arkadaşı tarafından uyuşturucuya alıştırılmış. Uyuşturucuya alışınca elde avuçta durmaz olmuş ve işi bir adım daha ileri götürmüş. O konuşmayı yaptığımız dönem, uyuşturucu parası için uyuşturucu satmaya başlamış. Konuştuğum bu anne ‘Ben başka annelerin de canı yansın, başka çocuklar da zehirlensin istemiyorum. O yüzden Allah'a dua ediyorum, oğlumun canını alsın diye' demişti. Bu söz beni derinden etkiledi. Bunu söyleyen bitmiş, perişan bir anne' şeklinde konuştu.

"Aileleriyle birlikte İstanbul'da 2 milyon kişi bu belayla uğraşıyor"

"Aileleriyle birlikte İstanbul'da 2 milyon kişi bu belayla uğraşıyor"

Farklı siyasi partilerden olan kişilerle dernekte birlikte çalıştıklarını vurgulayan Ay, 'Hep beraber çalışıyoruz. Biz bu çalışmayla parti ittifakları olan Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı'nı da birleştirmiş olduk. 10 binin üzerinde gönüllülerimiz var. Üye kaydetmiyoruz çünkü buranın menfaat devşirilecek bir yer gibi gözükmesini istemiyoruz. Sadece İstanbul'da bir kerede bağımlılık yapan ve 3 yıl içerisinde öldüren uyuşturuculara bulaşmış kişi sayısı tahminlerinin 500 bin olduğuna işaret eden Ay 'İstanbul nüfusunun 40'ta biri. Öngörümüz uyuşturucuya bulaşanların bu rakamda olması. Her bir uyuşturucuyla bulaşan 4 kişilik bir ailenin ferdi olursa, bu da tahminen 2 milyon kişinin bu belayla boğuştuğuna işaret ediyor' ifadelerini kullandı.

"Bağımlılar AMATEM'e uyuşturucu girdiğini anlatıyor"

"Bağımlılar AMATEM'e uyuşturucu girdiğini anlatıyor"

Ay, sözlerini şöyle sürdürdü: 

'Bize gelenler ‘Ne yapabiliriz?' diye soruyorlar. Öncelikle yapılması gereken bağımlının tedavi olmayı kabul etmesini sağlamak. Eğer bağımlı tedaviyi kabul ederse AMATEM'de tedavi görmesi gerek. Ancak bu noktada bir sürü sorun var. Birincisi, AMATEM'lerin yatak kapasitesi ülke genelinde 600-650. Özel kliniklerde 40-50 bin liradan aşağı tedavi imkanı yok. Ancak AMATEM'lerdeki kapasite sorunu ciddi. Siz gazetecisiniz arayın ‘Benim evladım uyuşturucuya bulaştı' deyin. Size verecekleri randevu en az 2-3 ay sonrasına olacaktır. Bu da başka bir zorluk yaratıyor. Zaten ikna edilmesi zor bir bağımlı, o 2-3 ay içinde yeniden kayboluyor. İkna edilmişken hemen tedavi edilememesi de çözümsüzlük getiriyor. İkinci bir boyuta da, bir bağımlı AMATEM'e yatırılsa bile bunu çözüm olmayabileceği. Zira bağımlılar, AMATEM'e uyuşturucu girdiğini ve oralara uyuşturucu sokmanın yollarını detaylıca bize anlatıyorlar. İnternette de buna ilişkin bilgiler mevcut. İçeri (uyuşturucu) sokanlar, bunu nasıl yaptıklarını anlatmışlar. Bu tabloya göre, çocuğunuz bir üst maddeye bulaşmış olarak çıkabiliyor.'

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
86
42
23
7
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Uyuşturucuya ilişkin önerge de AKP tarafından reddedilmişti.

Kuzey Arslan

Uyuşturucunun tek çözümü organik olan uyuşturucuların serbest, sentetiklerin ise yasaklanması ile çözülebilir. Bunu birisi gidip şu 50 ıq geçmeyecek bakanlar... Devamını Gör

ZuLmeT

Zaten kenevirden ölmen için aynı anda vücut ağırlığın kadarını tüketmek gerek :) ki imkansız yani :)

byrnrttn

Sentetik uyuşturucuların imali, dağıtımı ve satışına ilişkin süreçlerin belirlenmesi, önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması" konulu araştırma önergesi, AK... Devamını Gör