Görüş Bildir
Haberler
Edirne Valisi Şahin Mültecilere 3 Gün Süre Verdi

Edirne Valisi Şahin Mültecilere 3 Gün Süre Verdi

Onedio Medya
16.09.2015 - 10:58 Son Güncelleme: 16.09.2015 - 16:14

Almanya’nın 400 bin mülteciyi kabul edeceği söylentisi yıllardır Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacıları harekete geçirdi. Yüzlerce Suriyeli, iki gündür otobanda yürümek ve Edirne’ye doğru hareket edip, oradan da Yunanistan’a geçmek için bekliyor. Barikat kuran güvenlik güçleri ise bu yürüyüşe izin vermiyor. İki gündür açlık ve susuzlukla mücadele eden mülteciler şöyle diyorlar: “Ya denizde boğulacağız, ya bu yoldan geçeceğiz. Bu yolları açın bize. Çocuklar boğulmasın diyorsunuz. O zaman açın bu yolları.” Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise mültecilere 3 gün süre tanıdıklarını, geri dönmemeleri halinde zor kullanacaklarını açıkladı. Öte yandan sınıra yaklaşmalarına izin verilmeyen yaklaşık 800 mülteci açlık grevine başladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa Birliği ülkelerinin Aylan bebek faciasından sonra göçmen politikasını 'kısmen' yumuşatması ve Almanya’nın 400 bin mülteciyi kabul edeceği söylentisi yıllardır Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacıları harekete geçirdi.

İnternet üzerinden haberleşen binlerce sığınmacı Kapıkule’den Avrupa’ya geçmek üzere yollara düştü.Kiraladıkları özel araçlar ve otobüslerle önce İstanbul’a ulaşan Kaçaklar otogarı doldurdu. Sınır kapılarına ulaşmak için yola çıkan yüzlerce kaçak ise güvenlik güçlerinin yolu kesmesi ve aramalar nedeniyle otobandan yürüyüşe geçti. 

Edirne’ye ulaşan üç bin Suriyeli kent girişinde durdurulunca oturma eylemi başlattı. Yürüyerek kente giren 250’ye yakın Suriyeli ise otobüs terminalinde oturma eylemi yaptı. Bazı sığınmacılar da Jandarma kontrol noktalarına birkaç kilometre kala araçlarından inip, şehir merkezine tarla yollarından geçerek otogara ulaşmaya çalıştı.

Birgün gazetesinden Erk Acarer'in haberine göre, Suriyeli göçmenler kendilerine yol verilsin diye sık sık “Erdoğan” ve “Türkiye” diye tempo tutuyorlar. Polis ise zaman zaman onları müdahale etmekle tehdit edip zaman zaman da düşük yoğunluklu da olsa biber gazı sıkıyor. Protestolar ve sloganlar arasına satıcıların sesleri karışıyor.

‘Çocuklar boğulmasın diyorsanız açın yolları’

‘Çocuklar boğulmasın diyorsanız açın yolları’
İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'den Rengin Arslan'ın haberine göre ise eşini savaşta kaybetmiş, üç çocuklu Visam, Edirne’ye girişte durduruldukları otobanın kıyısında şöyle diyor: “Ya denizde boğulacağız, ya bu yoldan geçeceğiz. Bu yolları açın bize. Çocuklar boğulmasın diyorsunuz. O zaman açın bu yolları.”

Çoğunluğu Suriyeli olan göçmenlerin varmak istediği son durak ise Edirne ne Yunanistan. Onlar Avrupa’nın içlerine gitmek istiyor.

Bu yaz Ege sahilleri Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenlerin batan şişme botlarının ve Kobanili Alan bebeğin fotoğrafıyla simgeleşen ölümlerin adresi oldu. 

Karayolunu kullanarak geçmek isteyen göçmenler de işte bunu hatırlatıyor sık sık. Onlar için deniz yolu “boğulmakla” eşdeğer.

Şarj kuyruğu

Şarj kuyruğu

Canlı yayın için gelen basın araçlarındaki çoklu elektrik prizleri önünde kuyruk oluşturan Suriyeli mülteciler, yakınlarına haber verebilmek için ve diğer gruplarla haberleşmek için cep telefonlarını şarj etti. Her gün yakınlarına haber vererek durumlarını ve yerlerini söylediklerini kaydeden Suriyeliler, cep telefonunun kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.

Vali Şahin: "Mültecilere 3 gün süre"

Vali Şahin: "Mültecilere 3 gün süre"

Vali Dursun Ali Şahin, Yunanistan’a gitmek için Edirne’ye gelen yaklaşık 2 bin kişilik mültecilere 3 gün süre verdiklerini bu süre içerisinde geri dönmezlerse zor kullanacaklarını açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dün gece mültecilerin temsilcileriyle görüştüğünü ve ikna etmeye çalıştığını anlatan Vali Şahin, Başbakanlıktan 3 kişilik heyetin kente gelerek sorunu masaya yatıracaklarını kaydederek, 'Geçen Perşembe gününden bu güne kadar 8 bine yakın mülteci Edirne’ye akın etti. Bunlardan 7 bin kadarını tekrar otobüslerle ikna ederek geri gönderdik. Son gelen yaklaşık 2 bin kişilik grup gitmemek için ısrar ediyor. İkna çabalarımızdan bir sonuç alamadık. Liderleriyle ben bizzat görüştüm ama Yunanistan’a geçerek Avrupa ülkelerine gitmek istediklerini söylediler. Ben de 2-3 gün misafirimiz olun daha sonra gitmek zorunda kalacaksınız dedim. Sabah Başbakanlığa bunu ilettim. Başbakanlıktan bugün 3 kişilik heyet ilimize gelecek ve konuyu yerinde izleyip, masaya yatıracaklar. Memleketlerine ya da kamplara göndermek istiyoruz. Kesin olarak burada kalmayacaklar. Yunanistan ve Bulgaristan sınırına da yaklaştırılmayacaklardır. Mültecilere 15 kilometrelik sınır hattı yasak bölgedir' dedi.

Mülteciler açlık grevine başladı

Yunanistan sınırına gönderilmemelerini gerekçe göstererek kendilerine verilen kumanyaları almayan sığınmacılar, 'Avrupa, Avrupa, Erdoğan, Erdoğan,' şeklinde sloganlar atarak açlık grevine başladıklarını duyurdu.

Yaklaşık 800 kişilik grup adına konuşan Ahmed Ellatif, Yunanistan'a gidene kadar açlık grevini sürdüreceklerini söyledi.

Çocuklar dahil hiç kimsenin yemek ve su tüketmeyeceğini dile getiren Ellatif, zor durumda olduklarını sözlerine ekledi.

Otogarda da bekleyiş sürüyor

Otogarda da bekleyiş sürüyor

İstanbul’daki otogarda bekleyen Suriyeliler ise Edirne otobüslerine binme ümitlerini hala koruyor. Bazı göçmenler ise Türkiye’ye yönelik, “Türklere teşekkür ederiz. Tek talebimiz kalmak değil gitmek. Boğulmak istemiyoruz” yazılı dövizler taşıdı.

Kaynaklar: 

BBC Türkçe, Birgün, Milliyet, CNN Türk ve ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0