Görüş Bildir
Haberler
'Rus Askeri PYD ile Birlikte Hareket Ediyor'

'Rus Askeri PYD ile Birlikte Hareket Ediyor'

Deniz Gök
21.01.2016 - 20:45 Son Güncelleme: 21.01.2016 - 20:58

TBMM'de muhalefetten gelen Suriye'nin Kamışlı bölgesinde Rus askerlerinin yığınak yapması konusunda bilgilendirme talebine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 'Kamışlı'da rejim güçleri, Rus askerleri ve PYD birlikte hareket ediyorlar' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Genel Kurulunda, Hükümetin, Suriye'nin Kamışlı bölgesinde Rus askerlerinin yığınak yapması konusunda bilgilendirme yapmasını istedi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığından aldığı bilgiyi Genel Kurulla paylaştı.

Avcı, bu açıklamayı Milli Eğitim Bakanı olarak değil, nöbetçi bakan olarak yaptığını belirterek, 'Çünkü, daha sonra 'Milli Eğitim Bakanı niye bu işlerle uğraşıyor' gibi polemiklere neden olmak istemiyorum' dedi.

Görsel: Al Jazeera Türk

Kamışlı ile ilgili sorulan soruya Dışişleri Bakanlığı'ndan aldığı bilgiyle cevap vermek istediğini ifade eden Avcı, şunları kaydetti:

'Suriye'de rejim güçlerinin kontrolünde olan yerleşim yerlerinde, bölgelerde rejim güçleriyle Rusların birlikte hareket ettikleri doğru. Kamışlı'da da rejim güçleriyle birlikte belli bir Rus askeri varlığının söz konusu olduğu doğru. Kamışlı'da rejim güçleri, Rus askerleri ve PYD birlikte hareket ediyorlar.'

'Rus birlikleri NATO üyesi Türkiye'ye karşı tehdit olamaz'

'Rus birlikleri NATO üyesi Türkiye'ye karşı tehdit olamaz'
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP'li Engin Altay ise Bakan Avcı'nın açıklamalarını 'itiraf' olarak niteleyerek, 'Belli ki Rusya bölgeye yerleşiyor. Hem havadan hem karadan Rusya, güney sınırımızda, 900 kilometrelik sınırımızda çok sorunlu bir bölgede inisiyatif alıyor. Şimdi, işin özü şudur: Şam'da namaz kılacakken Suriye sınırına kılıç mesafesi yanaşamayacak hâle geldi Türkiye. Bu, hükümetin ayıbıdır; bu, hükümetin bu politikaları neticesinde dış politikada ve bölgede Türkiye'nin itibarsızlaştığının açık bir göstergesidir' diye konuştu.

Türkeş: Korsan bildirilerle konuşulamaz

Muhalefetin bu sözlerine yanıt ise Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'ten geldi.

Türkeş, gündemde siyasi parti grupları arasında bir mutabakat olmamasına rağmen, piyasadaki adıyla 'korsan bildirilerle' Türkiye'nin dış politikası ve güvenlik konularının Genel Kurul'da konuşulamayacağını bildirdi. Birçok partinin yetkilisinin Kamışlı sınırındaki Rus birlikleriyle ilgili soru sorduğunu ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın bilgi arz ettiğini, sonra da 'itiraf etti' denildiğini dile getiren Türkeş, 'Muhalefetteki grup başkanvekilleri, milletvekilleri Suriye'de yaşıyor gibi yetkin bilgiler veriyor. Mesela Sayın Baluken PYD adına resmi açıklama yapıyor, bunu 'itiraf etti' diye mi algılamalıyız?' diye sordu.

'Suriye problemli ama egemen bir ülke'

Türkeş, şöyle devam etti: 'Suriye, uluslararası kurallara göre problemli ama hâlâ egemen bir ülkedir ve Suriye rejiminin dışında o bölgede bulunanların hepsi farklı gruplardır. Terör gruplarının size yakın olanı iyi, öbür tarafa yakın olanı kötü olamaz. Terörist, teröristtir. Yani benim teröristim öbür teröristle kavga ediyor, onun için benim teröristim iyi… Bu algıyı, TBMM'de bu çatının altında ifade etmemek lazım.

'NATO üyesi olan Türkiye'ye karşı tehdit olamaz'

Şimdi, Rus birliklerinin Suriye'de konuşlanması, yani Kamışlı'da Türkiye hududuna yakın bir yerde konuşlanması ve bunu da bazı kıymetli arkadaşlar bir tehdit midir, yani Türkiye'ye karşı bir hazırlık mıdır diye… Ben, sadece, Genel Kurul'a bilgi arz ederken Türkiye'nin bir NATO ülkesi olduğunu ve Kamışlı'da miktarı ne olursa olsun —Suriye'de zaten Rusya Federasyonu'nun yaptıklarını biliyoruz- oradaki birliklerin NATO üyesi olan Türkiye'ye karşı bir tehdit olamayacağını saygıyla arz ediyorum.'

'Göz yummak bataklığın temel nedeni'

Başbakan Yardımcısı Türkeş'in kendilerine sataştığı gerekçesiyle söz alan CHP'li Engin Altay, muhalefetin konuşmalarını 'korsan bildiri' olarak nitelemenin en hafif ifade ile ayıp olduğunu söyledi.

HDP'li İdris Baluken de, kimsenin adına konuşmadıklarını PYD'nin de böyle bir şeye ihtiyacı olmadığını söyledi. HDP'li Osman Baydemir ise 'Ölümü değil, yaşamı savunuyoruz' döviziyle çıktığı kürsüde, hükümetin Suriye politikasını eleştirdi.

Baydemir, 'Kürtler orada statü sahibi olmasın diye, El Nusra IŞİD gibi organizasyonlara göz yummak, buradaki bataklığın temel nedenlerinden birisidir. Esed'i 'halkına zulüm yapıyor' diye eleştiriyordunuz. Bugün Esed'i eleştirdiğiniz her şey bu coğrafyada gerçekleşiyor. Türkiye, adım adım Suriyelileşiyor' dedi.

Özdağ: Bütün gazetelerin manşetlerinde yer almalı

Özdağ: Bütün gazetelerin manşetlerinde yer almalı

MHP'li Ümit Özdağ da Başbakan Yardımcısı Türkeş'in 'Suriye egemen bir devlettir' dediğini anımsatarak, şöyle konuştu:

'Suriye'nin egemen bir devlet olduğunu hükümetin temsilcisi çok net bir şekilde açıkladı. Bence yarın bütün gazetelerin manşetlerinde yer alması gereken husus budur. Bakan, teröristin terörist olduğunu da ifade etti. Buna yüzde yüz katılıyoruz. O zaman, neden hükümet geçmişte bazı terör örgütleriyle —buna PYD de dahil- görüştü? Türkiye'nin terörist olarak kabul edilen bazı örgütlerle ilişkisi olduğuna, hatta desteklediğine dair iddialar var. Bunların muhakkak cevaplanması lazım.'

Özdağ, Tuğrul Türkeş'in, daha önce MHP'de siyaset yaptığını kastederek, 'Sayın Bakan muhalefette iken, 'Suriye'nin içindekileri Hükümetten daha iyi görüyoruz, daha iyi biliyoruz' diyordu. Bu, oturduğunuz yerdeki perspektife bağlı. Alparslan Türkeş'in perspektifinden bakınca daha iyi görülüyor, Recep Tayyip Erdoğan'ın perspektifinden görülmüyor ne yazık ki' dedi.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
31
12
6
5
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ali kaya

işidle yada elnusrayla hareket etmekden daha mantıklı olanı yapmıslar

Fener Bahce

milli eğitim bakanının ne gibi bir rolü var olayda. yarın okullarda karneleri dış işleri bakanı mı dağıtacak ?

emre soydan

vardır karneleri verecek olan öğretmenler.sen dert etme böyle şeyleri

Pasif Kullanıcı

Gerizekalı.. yemin ederim salak bu çocuk!