Görüş Bildir
Haberler
"Patron Olmam Sorumluluk Taşıdığım Anlamına Gelmez"

"Patron Olmam Sorumluluk Taşıdığım Anlamına Gelmez"

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından, “Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez” diyen Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, patron olmasının hukuki ve cezai sorumluluk sahibi olduğu anlamına gelmeyeceğini savundu. Gürkan, işçi sağlığına ve iş güvenliğine önem verdiğini ileri sürerek, söz konusu ocakta, başka bir tedbir alma imkan ve ihtimalinin bulunmadığını da ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Soma davasının görüldüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen ara kararda, söz konusu ifadeleri nedeniyle yaklaşık 16 ay sonra Alp Gürkan için inceleme yapılması istenmişti. Soma Cumhuriyet Savcılığı, ara karara ilişkin talimat yazısının kendisine ulaşmasıyla harekete geçti.

"Alınabilecek tüm tedbirler alınmıştı"

"Alınabilecek tüm tedbirler alınmıştı"

Hürriyet’ten Banu Şen’in haberine göre davanın 15 Aralık’ta görülecek duruşması öncesi İstanbul’da talimatla ifadesi alınan Gürkan, facianın ardından yapılan basın toplantısındaki sözlerini şöyle açıkladı:

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin en büyük ortağı durumundayım. Bu durumda hukuki anlamda şirketin patronu sayılırım. Şirketin patronu olduğum için de şirketin yönetim kurulu başkanını ve diğer üyelerini hukuken değiştirebilme yetkisine sahip bir kimseyim. Bu durumda ‘Şirketin patronu benim, şirkette yetkilerim var’ demem gayet normaldir. Ancak bu şekilde yaptığım beyan hiçbir şekilde hukuki ve cezai sorumluluk sahibi olduğum şeklinde yorumlanamaz.”

Yönetim kurulu başkanlığı yaptığı dönemde madenlerin başında hiçbir zaman bulunmadığını dile getiren Gürkan:

“Maden ocakları için her alanda uzmanlardan oluşan bir ekip kurma gayreti içine girdim. Uzun süredir görev yapan kişilerin başarılı olduğunu madende yapılan kamu denetlemelerinden alınan başarılı sonuçlara bakarak anladım ve bu kişilerin birçoğuyla maden ocağını işletmeye devam ettim”

‘Sorumlu bir yönetici’ nin yapması gerekenleri yaptığı iddiasında bulunan Gürkan:

“Madende her alanda çalışan kimseleri alanlarında eğitim yapmış kişilerden seçtim. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine önem verdiğim için bu şekilde hareket ettik”

Gürkan ayrıca, Soma Holding yönetim kurulunun, kazanın meydana geldiği Eynez ocağında alınması gereken tüm tedbirleri aldığını, başkaca bir tedbir alma imkan ve ihtimalinin olmadığını öne sürdü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
129
31
18
6
4
1
0