Görüş Bildir
Haberler
'Palmira Beş Yıl İçinde Eski Haline Döndürülebilir'

'Palmira Beş Yıl İçinde Eski Haline Döndürülebilir'

Batuhan
28.03.2016 - 17:21

Mayıs 2015’ten beri IŞİD’in elinde olan antik kent Palmira, dün Suriye rejim güçleri tarafından tekrar ele geçirildi. IŞİD'in yıkımları sonrası Suriye Tarihi Eser ve Müzeler Genel Müdürü Maamoun Abdulkarim ise 'UNESCO’nun onayını alabilirsek, IŞİD’in zarar verdiği ya da yıktığı yapıları restore etmek için beş yıla ihtiyacımız var.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Palmira’daki tarihi eserlerin işgal döneminde bombaların hedefi olması, yağmalanması, Türkiye sınırı ve Lübnan da dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde bulunduğu ve satıldığı iddialarının yaygınlaşması üzerine, antik kentin bugün ne halde olduğu merak konusuydu. Bugün basına servis edilen fotoğraflardan, her ne kadar kentte ciddi tahribatlar olsa da, genel olarak bölgenin iyi durumda olduğu görülebiliyor.

Suriye Tarihi Eser ve Müzeler Genel Müdürü Maamoun Abdulkarim, kendilerini en kötü duruma hazırladıklarını belirtti. Guardian’a konuşan Abdulkarim, arkeolojistlerden oluşan bir ekiple çok yakında zararın boyutunu tespit etmek amacıyla Palmira’yı ziyaret edeceklerini ve zarar gören tapınak ve kemerleri yeniden inşa edeceklerini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Abdulkarim, “Uluslararası terörizme karşı bir mücadele vereceğiz; ne yaparlarsa yapsınlar tarihimizi silemeyeceklerini ve boş boş oturup harabenin ardından ağlamayacağımızı göstereceğiz” dedi.

Abdulkarim AFP’ye yaptığı açıklamada ise, Palmira’nın beş yıl içinde yenilenebileceğini ifade etti.

“Şayet UNESCO’nun onayını alabilirsek, IŞİD’in zarar verdiği ya da yıktığı yapıları restore etmek için beş yıla ihtiyacımız var. Yetkin bir personelimiz, bilgimiz ve araştırmamız var. UNESCO’nun onayıyla bir yıl içinde çalışmaya başlayabiliriz.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

IŞİD, geçtiğimiz sene boyunca Palmira’nın antik tiyatrosunu infazları gerçekleştirmek için kullandı. Palmira antik kenti üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen 82 yaşındaki Suriyeli arkeolog Halid Esad da burada öldürüldü.

Abdulkarim, önümüzdeki hafta UNESCO yetkilileriyle bir toplantı yapacağını söyledi.

Kültür Servisi

Fotoğraflar: AFP, Reuters, Sputnik

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
23
5
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
itsasin

bir kaç kızgın adam ve basiretsiz eski dışişleri bakanı

Berkut Keskin

ha Işid, ha akp.. ahlaksız bulup antik dönem heykellerini bildiğimiz onlarcasını bilmediğimiz muhtemelen binlercesini kıran parçalayan üstünü örten yobaz sap... Devamını Gör

Berkut Keskin

lan sikkik bütün heykelleri tarihi eserleri parçalayıp müstehcen diye üstünü örtmediniz mi sapık akpliler? elinizden gelse bir tane müze bırakmaz hepsini kap... Devamını Gör

Janset cataltug

keşke palmyra gercekten eski haline dönse mesela ingilizler palmyra dan kacirdiklari british museum da sergilenen eserleri geri iade etse :) bir antik kent... Devamını Gör

itsasin

bıraksınlar da yobazlar kırsınlar değilmi.iyiki çalmışlar değerini biliyorlar en azından.dünya mirası bunlar .