Görüş Bildir
Haberler
"Ötekinin 'Ötekisi' Olmak": Oscar'da 'En İyi Film' Ödülünü Alan 'Moonlight' Üzerine Notlar

"Ötekinin 'Ötekisi' Olmak": Oscar'da 'En İyi Film' Ödülünü Alan 'Moonlight' Üzerine Notlar

Taner Bayram
26.02.2017 - 17:18

Trump'ın başkan seçilmesi ve uygulamaya koyduğu göçmen karşıtı politikalar, polislerin başta siyahlar olmak azınlık gruplarına yönelik ölümle dahi sonuçlanabilen orantısız şiddet kullanımı vb. gelişmeler sebebiyle ABD'de azınlık olmak belki de son 30-40 yılda hiç bu kadar zor olmamıştı. 

Tam da bu dönemde Afro-Amerikalıların kendi cemiyetleri içindeki yaşamlarına, oradaki insan ilişkilerine ve kimlik edinme süreçlerine sade fakat derin bir bakış atan bir film 'Moonlight'

Ve işte o Moonlight, son anda 'olaylı' biçimde La La Land'i saf dışı bırakarak Oscar Ödülleri'nde 'En İyi Film Ödülü'nü kazandı! 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ve 'En İyi Uyarlama Senaryo' ödülleri de Moonlight'a gitti. 

Not: İçerikteki bazı ifâdeler spoiler etkisi yaratabilir. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'de "Ay Işığı" ismiyle gösterime giren filmin yönetmen koltuğunda Barry Jenkins oturuyor. Filmin senaristi de Tarell Alvin McCraney'in "In Moonlight Black Boys Look Blue" (Ay ışığında Siyah Oğlanlar Mavi Görünür) isimli eserini uyarlayan Jenkins...

Türkiye'de "Ay Işığı" ismiyle gösterime giren filmin yönetmen koltuğunda Barry Jenkins oturuyor. Filmin senaristi de Tarell Alvin McCraney'in "In Moonlight Black Boys Look Blue" (Ay ışığında Siyah Oğlanlar Mavi Görünür) isimli eserini uyarlayan Jenkins...

'Tahminen' 5 milyon dolar bütçe ile çekilen 'Ay Işığı',  111 dk. uzunluğunda.

Filmin oyuncu kadrosunda ise Mahershala Ali, Shariff Earp, Duan Sanderson, Janelle Monáe ve Naomie Harris gibi isimler bulunuyor.

"Ay Işığı" Miami'de siyahların yaşadığı yoksul ve suçla dolu bir gettoda büyüyen Chiron'un çocukluğundan, yetişkinliğine kadar olan süreçte çetin koşullar altındaki yaşamını ve kendini keşfetmesini anlatıyor.

Film üç bölümden oluşuyor: Birinci bölümde, çocukluğunu; ikinci bölümde, ergenliğini; üçüncü bölümde ise genç yetişkinliğini görüyoruz Chiron'un...

'Moonlight' kronolojik bir zamanda ilerliyor ve bu açıdan herhangi bir sürprizle ile karşılaşmıyoruz.

Chiron'un aile hayatı ve annesi olan ilişkisi, tesadüfen tanıştığı uyuşturucu satıcısı Juan ve sevgilisi Terasa ile olan samimiyeti, okul hayatında karşılaştığı zorluklar, daha sonra yaptığı ya da yapmak zorunda kaldığı iş, filmin önemli noktalarını oluşturuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Filmin esas odak noktasının ise Chiron'un ergenliği sırasında kendi cinsel kimliğini keşfetmeye başlaması olduğunu söyleyebiliriz.

Burada Afro-Amerikan toplumunun kendi 'mahalle baskısı'nı görüyor ve Siyah Amerikalı erkeklerin, erkeklik algılarını ve ataerkiyi nasıl yeniden ürettiklerine şahit oluyoruz.

Chiron'un doğduğu mahalle doğmak, kendi toplumsal ve ekonomik şartların tarafından kapana kıstırılmak gibidir.

Dolayısıyla bu ağır şartları ve baskıyı aşmak ise hiç kolay değildir...

"Ay Işığı" Holywood klişelerine genel olarak uzak bir film. Bu açıdan bu klişelere belki de en yakın karakterin, "uyuşturucu bağımlısı" sorunlu anne karakteri olduğu söylenebilir.

Yine de karakterin filmde kendi iç çelişkileriyle beraber işlendiği göz önünde bulundurulduğunda, filmin klişelerin tuzağına düşmeden kotarıldığını söylemek mümkün.

Bu arada filmin otobiyografik bir yönünün olduğunu da belirtmek lazım: Jenkins ve McCraney'in aynı yerde, Miami'nin Liberty City semtinde büyüdüler, anneleri de tıpkı Chiron'un annesi gibi uyuşturucu bağımlısı ve HIV pozitifti. Yönetmen Jenkins heteroseksüelken, uyarlanan eserin yazarı McCraney ise eşcinsel

Oyunculukların genel itibariyle başarılı olduğu filmde, Küba kökenli uyuşturucu satıcısı rolünde Mahershala Ali, perdede fazla görünmemekle beraber, etkileyici bir performans sergiliyor.

Bu performans da onu Oscar Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nün kazananı yapmış durumda!

Ayrıca Ali, Oscar kazanan ilk Müslüman oyuncu olarak da tarihteki yerini aldı.

8 dalda Oscar adayı olan Moonlight "En İyi Film", "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ve "En İyi Uyarlama Senaryo" ödüllerini alarak Oscar Ödülleri'ne de damga vurdu.

'Ay Işığı'nın başarısı bununla da sınırlı değil. Film şu ana değin 243 farklı ödüle aday gösterildi ve bunların 178'ini kazandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Moonlight" bu hayatta kim olduğumuz ve nasıl olduğumuz kişi hâline geldiğimiz hakkında dramatik bir film olarak hafızalarımızda yerini alıyor.

IMDb'de 7.9 puan alan filmin sayfasına ise buradan ulaşabilirsiniz.

Bonus: Moonlight / Ay Işığı fragmanı...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
212
73
34
11
10
6
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ali Dmr

Politik doğruculuk sonucu alınan bir ödülden daha fazlası değil. Filmde 15 dakika bile görünmeyen oyuncunun ödül alması da ayrı bir ilginçlik. ABD bu olayı ç... Devamını Gör

Vertenyan

Hollywood'un klasik günah çıkarma yöntemleri.

grape_fruit

Harika, olağanüstü, etkileyici bence en iyi filmi almalı ama la la land alacak :((