Görüş Bildir
Haberler
'Oscar’ın Yabancıları' İstanbul Modern Sinema’da

'Oscar’ın Yabancıları' İstanbul Modern Sinema’da

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Modern Sinema, Oscar heyecanı yaklaşırken, “Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisine aday olan filmleri anımsatarak, 8-18 Ocak tarihleri arasında “Oscar’ın Yabancıları”başlıklı programla, bu çekişmeli yarışta adı öne çıkan filmlerden bir seçki sunuyor.  

Programda yer alan 12 film, Oscar adayı olmalarına rağmen aslında Hollywood kulvarının dışında, dünya festivallerinde başarılı olmuş, farklı dil ve kültürlerden filmlerin bir araya geldiği bir kategoriyi temsil ediyor.

Bu yıl 87. yaşını kutlayan Akademi Ödülleri'ne 83 ülke film gönderirken, geçtiğimiz günlerde bu aday adayları arasından 9 filmlik kısa liste açıklandı. “Oscar’ın Yabancıları” programında bu 9 filmlik kısa listeden, 5 film bulunuyor. Filmler arasında; başrolündeİlyas Salman’ın oynadığı Gürcü filmi Mısır Adası (Simindis Kundzuli), 2014 Cannes Film Festivali'nde “Belirli Bir Bakış” jüri özel ödülünü kazanan, Ruben Östlund imzalı İsveç filmi Turist (Force Majeure), “Altın Aslan” kazanan Dönüş’ten sonra bu yıl da Cannes Film Festivali’nden “En İyi Senaryo” ödülüyle dönen, Andrey Zvyagintsev imzalı Leviathan,Polonya’dan 2014 yılının en büyük sürpriz başarı hikayelerinden biri olan, anlatımı ve hissiyatıyla izleyicinin üzerinde iz bırakacak Pawel Pawlikowski imzalı İda ve Moritanya’nın Oscar adayı, Afrika sinemasının en büyük isimlerinden Abderrahmane Sissako’nun sessiz direnişi anlatan son filmi Timbuktu yer alıyor.

LEVIATHAN, 2014

LEVIATHAN, 2014

Yönetmen: Andrey Zvyagintsev

Oyuncular: Alexey Serebryakov, Elena Lyadova, Vladimir Vdovitchenkov

Rusya’nın kuzeyinde Barents Denizi kıyısındaki bir kasabada yaşayan Kolya, otomobil tamirciliği yapmaktadır. Günün birinde belediye başkanı, Kolya’nın tüm mal varlığı olan dükkanını, evini ve arazisini satın almak ister. Her şeyini bırakıp anavatanından kopmak istemeyen Kolya, yozlaşmış düzenle zorlu bir mücadeleye girecektir. Eyüp Peygamber’in öyküsünden esinlenen ve otoriter rejime karşı bir başkaldırı öyküsü anlatan film, Cannes Film Festivali’nde “En İyi Senaryo” ödülünü kazandı.

MOMMY, 2014

MOMMY, 2014

Yönetmen: Xavier Dolan

Oyuncular: Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément

Dul bir anne olan Diane, ergenlik çağında hiperaktivite bozukluğundan muzdarip oğlu Steve’in geçimini tek başına üstlenmiştir. Komşuları Kyla ile tanışmalarıyla, kimi zaman şiddet kimi zaman da şefkat dolu bir şekilde sürdürdükleri hayatları yeni bir düzene girecektir. Senaryosunu ve yönetmenliğini Xavier Dolan’ın üstlendiği bu modern melodram, Cannes Film Festivali’nden “Jüri Ödülü” ile döndü. 

TİMBUKTU, 2014

TİMBUKTU, 2014

Yönetmen: Abderrahmane Sissako

Oyuncular: İbrahim Ahmed aka Pino, Toulou Kiki, Abel Jafri

Köktendinciler tarafından yönetilen Timbuktu, baskıların ve kısıtlamaların hüküm sürdüğü bir kasabadır. Kidane bu kaos ortamından uzakta, ailesiyle sakin bir hayat sürmektedir. Ancak istemdışı işleyeceği bir cinayet ile herkesin kaderini değiştirecek, faşist bir rejim sürdüren iktidarın ölümcül kanunlarıyla yüzleşmek zorunda kalacaktır. Afrika sinemasının güçlü isimlerinden Abderrahmane Sissako’nun yönettiği film, şeriat yasalarına maruz kalan hayatların sessiz direnişlerini gözler önüne seriyor.

İKİ GÜN, BİR GECE (DEUX JOURS, UNE NUIT), 2014

İKİ GÜN, BİR GECE (DEUX JOURS, UNE NUIT), 2014

Yönetmen: Jean Pierre, Luc Dardenne

Oyuncular: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Pili Groyne

Sandra depresyon nedeniyle aldığı izninden yeni dönmüştür ancak işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Patronu diğer çalışanlarına prim karşılığında Sandra’yı işten çıkarmayı teklif etmiştir ve karar iki gün sonraki oylama ile verilecektir. Sandra ise işte kalabilmek için herkesi ikna etmeye çalışacaktır. Dardenne Kardeşler son filmlerinde, ahlaki değerler üzerinden kariyer mücadelelerine ve varoluş çabalarına yer vererek toplumsal bir dram ortaya koyuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

TURİST (FORCE MAJEURE), 2014

TURİST (FORCE MAJEURE), 2014

Yönetmen: Ruben Östlund

Oyuncular: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Kristofer Hivju

Fransa’ya kayak tatiline giden İsveçli bir ailenin tatilleri, yaşadıkları çığ tehlikesi sonrasında kabusa dönüşür. Çığ düştüğü sırada baba Tomas eşini ve çocuklarını bırakıp bir anlığına da olsa ortadan kaybolurken, anne Ebba ise çocuklarını korumak için hiçbir yere kıpırdamaz. Tehlike geçip, Tomas geri döndüğünde ise artık ilişkileri eskisi gibi olmayacaktır. Film, insanların beklenmedik olaylar karşısında verebileceği tepkileri ve modern aile yaşamındaki arketipleri mizahi bir şekilde sorguluyor.

İNSAN SERMAYESİ (IL CAPITALE UMANO), 2013

İNSAN SERMAYESİ (IL CAPITALE UMANO), 2013

Yönetmen: Paolo Virzi

Oyuncular: Fabrizio Bentivoglio, Matilde Gioli, Valeria Bruni Tedeschi

İflasın eşiğindeki Rovelli ailesi ile zengin Bernaschi ailesinin kaderleri, bir trafik kazası ile kesişir. Bu trajik kazanın aileler üzerindeki etkilerini üç farklı farklı bakış açısından anlatan yönetmen kapitalist bir düzende arzunun, para hırsının ve toplumsal statülerin insani değerleri nasıl hiçe sayabileceğine  değiniyor. Sınıf eleştirisiyle cinayet esrarını stil bir dramda buluşturan film, katıldığı her festivalden bir ödülle döndü.   

KARANLIK VADİ (DAS FINSTERE TAL), 2014

KARANLIK VADİ (DAS FINSTERE TAL), 2014

Yönetmen: Andreas Prochaska

Oyuncular: Sam Riley, Tobias Moretti, Paula Beer

Greider adındaki süvari, bir dağ  kasabasına giderek kendini Amerikalı bir fotoğrafçı olarak tanıtır. Kış bitimine kadar konaklamak isteyen Greider, dul bir kadın olan Gader ve genç Luzi’nin yanına yerleşir. Ancak kasaba halkının güvenini kazanamayan Greider ansızın yaşanan cinayetlerin sırrını çözmeye çalışarak, fırsatı değerlendirmek isteyecektir. Thomas Willman’ın romanından uyarlanan film, klasik bir vahşi batı-intikam öyküsü.

IDA, 2014

IDA, 2014

Yönetmen: Pawel Pawlikowski

Oyuncular: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, David Ogrodnik

Yıl 1962, Polonya. Anna, rahibe olmaya hazırlanan yetim bir kızdır. Son yeminini etmeden halen yaşayan bir akrabası olduğunu öğrenince onu ziyarete gider ve aslında Yahudi olduğunu, gerçek isminin de Ida olduğunu öğrenir. Birlikte geçirecekleri süre içerisinde kökenleriyle ilgili birçok sırrı daha keşfedecek, gerçek kimliği ile Nazi işgali sırasında hayatını kurtaran dini arasında seçim yapmak zorunda kalacaktır. 2014 yılının en büyük sürpriz başarı hikayelerinden biri olan Ida, anlatımı ve hissiyatıyla izleyicinin üzerinde iz bırakacak bir film.

BENİ BAŞTAN ÇIKAR! (ZAPELJI ME), 2013

BENİ BAŞTAN ÇIKAR! (ZAPELJI ME), 2013

Yönetmen: Marko Santic

Oyuncular: Janko Mandic, Nina Rakovec, Natasa Barbara Gracner

Luka, ailesi onu terk ettikten sonra büyüdüğü yetimhaneden çıkar ve ailesinin izini sürmeye başlar. Çalıştığı yerde tanıştığı Ajda’ya aşık olur ve onunla aynı evde yaşamak ister. Ancak ilişkileri ilerledikçe hem kendinin hem de Ajda’nın ailesiyle ilgili sırları keşfedecektir. Film, sevgi dolu ve güven içerisinde yaşayabilecekleri bir yuva arayışında olan yetim gençlerin portresini çiziyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DIFRET, 2014

DIFRET, 2014

Yönetmen: Zeresenay Berhane Mehari

Oyuncular: Meron Getnet, Tizita Hagere, Haregewine Assefa

Addis Ababa yakınlarında yaşayan 14 yaşındaki Hirut, okul dönüşü kaçırılır. Etiyopya’nın en eski geleneklerinden olan kaçırılma ile evlendirilecek olan kız, tutsak edildiği yerden kurtulur ve bir tüfekle “sözde” kocasını öldürür. Güçlü bir avukat olan Meaza Ashenafi ise küçük kızın meşru müdafaa sınırları içerisinde hareket ettiğini kanıtlamak için elinden geleni yapacaktır.

Gerçek olaylardan yola çıkan film, bir toplumun yıllardır süregelen geleneklerinden kopup modern yaşama uyum sürecinde çektiği sancılara değiniyor.

MISIR ADASI (SIMINDIS KUNDZULI), 2014

MISIR ADASI (SIMINDIS KUNDZULI), 2014

Yönetmen: George Ovashvili

Oyuncular: İlyas Salman, Mariam Buturishvili, Irakli Samushia

Gürcistan ile Abhazya sınırındaki küçük bir adada yaşayan dede ve genç torunu, toprağı belleyip mısır ekerek yaşamlarını sürdürmektedirler. Bir gün, uzayan mısırların arasına saklanan yaralı bir asker hem bu iki ada sakinin hayatını değiştirecek hem de yılların tarafsızlığını tehlikeye sokacaktır. İnsan ile doğa arasındaki bütünlüğün anlatıldığı bu psikolojik dramanın başrolünü İlyas Salman üstleniyor.

BETON (BETONİYÖ), 2013

BETON (BETONİYÖ), 2013

Yönetmen: Pirjo Honkasalo

Oyuncular: Johannes Brotherus, Jari Virman, Anneli Karppinen

Kırılgan ve savunmasız bir genç olan Simo’nun, abisi hapishaneye girmeden önce onunla geçireceği tek bir günü vardır. Helsinki sokaklarında beraber geçirecekleri bu günde hiç görmediği olaylara tanık olarak hayatı algılayış biçimi değişecek, gerçek kimliğinin farkına varacaktır. Şehrin endüstriyel kenar mahallesinde geçen film siyah-beyaz sinematografisi ve üç perdelik biçimiyle şiirsel bir etki yaratıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0