Görüş Bildir
Haberler
'Ölümcül Enfeksiyonlar Ellerden Bulaşıyor'

'Ölümcül Enfeksiyonlar Ellerden Bulaşıyor'

Onedio Medya
08.03.2014 - 19:51 Son Güncelleme: 08.03.2014 - 19:59

'Ölümcül Enfeksiyonlar Ellerden Bulaşıyor'

Klinik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, ölümcül enfeksiyonların ellerden bulaştığını belirterek, “Yatan bir hastadan diğerine, sağlık personeli aracılığıyla enfeksiyonların bulaşması en korktuğumuz şeydir” dedi.

Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, yoğun bakım ünitelerinde vantilatör ilişkili pnömoni, kateter ilişkili idrar yolu enfeksiyonları, kan dolaşımı enfeksiyonlarının en önemli hastane enfeksiyonları olduğunu söyledi.

“Enfeksiyonların, temas (direkt veya indirekt), hava yolu, damlacık yolu en suçlanan bulaşma yollarıdır” diyen Koruk, “Yatan bir hastadan diğerine, sağlık personeli aracılığıyla bulaşması en korktuğumuz şeydir. Bu yüzden hastane enfeksiyonlarının önlenmesinin bu konuda deneyimli bir ekibin olması ve buna maddi ve manevi güçlü bir hastane yönetimi desteği ile mümkün olacaktır.

Hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde en önemli birim hastane enfeksiyon komitesidir. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde önemli uygulama hastanın tanısına ve enfeksiyonu olup olmadığına bakılmaksızın bütün hastalara standart önlemlerin uygulanması ve el yıkamadır” dedi.

'El yıkama ile enfeksiyonlar azalır'

Hastane enfeksiyonlarının en önemli bulaşma yolunun sağlık personelinin elleri olduğunu dile getiren Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, “El yıkama ile hastane enfeksiyonları yüzde 30 oranında azalır. Bu enfeksiyonların azaltılmasında en etkili ve maliyet etkin yöntem el yıkamadır” diye konuştu.

Sağlık bakımı ile ilgili enfeksiyonların 3 nedenden dolayı oluştuğunu vurgulayan Koruk, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bunların ilk sebebi bazı hastane enfeksiyonlarında ölüm oranı çok yüksektir. İkincisi bazı hastane enfeksiyonları yüzde 30 oranında önlenebilir. Üçüncüsü ise hastane enfeksiyonlarının neden olduğu ekonomik kayıplar çok büyüktür.”

(İHA)

Kaynak: http://www.trtturk.com/haber/olumcul-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın