Görüş Bildir
Haberler
'NSA'in Telefon Dinlemesi Yasadışı'

'NSA'in Telefon Dinlemesi Yasadışı'

FreiGeist
08.05.2015 - 09:02 Son Güncelleme: 08.05.2015 - 10:44
images.qwrt.ru
İçeriğin Devamı Aşağıda

New York'taki Temyiz Mahkemesi, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) sistematik telefon dinlemelerinin yasa dışı olduğuna karar verdi.

Sivil Özgürlükler Birliği'nin (ACLU), 2013 Haziran ayında 2. Temyiz Mahkemesi'ne NSA'nın gizli telefon dinlemelerine karşı açtığı davada mahkeme, 'terörle mücadele amacıyla dinlemelerin gerçekleştirildiği Vatanseverlik Yasası'nın 215'inci bölümünün, iş kayıtlarının toplanması konusunda FBI'ye verilen yetkinin NSA'ye de halkın telefon kayıtlarını toplama hakkı vereceği şeklinde yorumlanamayacağına ve bunun yasadışı olduğuna' hükmetti.

Hakim Gerard Lynch tarafından yazılan 97 sayfalık mahkeme kararı, 3 hakimden oluşan bir komisyon tarafından verildi.

ACLU yöneticisi Anthony D. Romero davayla ilgili açıklamasında, Kongre'deki reform teklifinin mahkemenin gündeme getirdiği ciddi sorunların ışığında sönük kaldığını belirterek, Kongre'nin mahkemenin endişelerine reformla cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

ACLU avukatı Alex Abdo ise devletin, otoritesini şok edici bir şekildeki geniş yorumlamasıyla, milyonlarca masum Amerikalı hakkında yıllarca casusluk yaptığını belirtti.

NSA, Kongre'nin 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra terörizmle mücadele amacıyla kabul ettiği 'USA Freedom Act' (ABD Özgürlük Yasası), 2005 ve 2010 yıllarında da yeniden onayladığı Vatanseverlik Yasası'ndaki bir madde nedeniyle telefon dinlemeleri dahil tüm izleme programını gerçekleştiriyor.

www.newsmax.com

Temyiz mahzkemesinde görülen davada hakimler NSA programının tamamen durudurulması yönünde ise bir karar belirtmedi. Yapılan açıklamada ABD Kongresi'nin devreye girerek NSA faaliyetlerini takibe alması istendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

NSA faaliyetleri teşkilatın eski bir çalışanı olan Edward Snowden'ın basına sızdırdığı bilgilerle ortaya çıkmıştı. Snowden, hakkında başlatılan yasal takip nedeniyle Rusya'ya sığınmıştı.

NSA telefon kayıtları, kimin kimi, hangi saatlerde aradığını ve ne süre konuştuğuna dair. Ancak telefon görüşmelerinin içeriğine dair kayıtlar bulunmuyor.

Takibe alınan telefonlar arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in telefonu da bulunuyordu.

ABD Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz yıl NSA'nın telefon kayıtları tutma faaliyetlerini sonlandıracaklarını açıklamıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Ned Price ise 'NSA etkinliğinin, telefon kayıtlarına ihtiyaç olmadan, farklı yöntemlerle devam ettirilmesi fikrini destekliyoruz' demişti.

AA ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0