Görüş Bildir
Haberler
AKP'de '3 Dönem' Masada

AKP'de '3 Dönem' Masada

Batuhan
16.04.2014 - 13:43 Son Güncelleme: 16.04.2014 - 17:32

AKP'de '3 Dönem' Masada

Başbakan Erdoğan partisinin milletvekilleri ile biraraya geldi. Vekillere cumhurbaşkanı adayı ve AKP'deki üç dönem kuralıyla ilgili anket yapıldı. Söz alan 20 milletvekilinin hemen hepsi cumhurbaşkanı adayının Erdoğan olduğunu söyledi. 3 dönem kuralı konusunda ise farklı görüşler var.

Başbakan Tayyip Erdoğan 30 Mart seçimlerinden sonra ilk kez milletvekilleriyle bir araya geldi. Aljazeera ’nın edindiği bilgilere göre Erdoğan’ın adaylığı konusunda hemfikir olan milletvekilleri, 3 dönem kuralında ise ayrıştı. Söz alan milletvekillerinin bazıları 3 dönem kuralının, kamuoyuna daha önce söz verildiği gibi korunması gerektiğini belirtti. Bazı milletvekilleri ise kuralın kaldırılması yönünde görüş belirtti.

Aljazeera ’ya konuşan bir milletvekili, “Kaldırılması gerektiğinin örneği seçim dönemi... 3 dönemi dolduran bazı milletvekilleri sahaya seçime 3 – 4 gün kala çıktı. Milletvekillerinin ilk günkü şevkle çalışabilmesi için bu kuralın kaldırılması gerekiyor” dedi.

AK Parti Tüzüğü’ne göre üst üste 3 dönem milletvekili seçilen isimlerin bir dönem ara vermesi gerekiyor. Erdoğan’la birlikte partideki yaklaşık 70 isim bu kurala göre bu dönem sonunda tekrar aday olamayacak. Partide uzun süredir kuralın değiştirilmesi gerektiği yönünde de çağrılar var. Ancak Erdoğan bir çok kez kendisine sorulduğunda bu kuralın değiştirilmesi taraftarı olmadığını açıkladı. 17 Aralık soruşturmasının ardından ise Erdoğan , bu kuralın ancak Büyük Kongre’de yapılacak bir tüzük değişikliğiyle mümkün olduğunu söyledi.

ANAP örneği verildi

Bazı milletvekilleri ise görüşlerini açıklarken ‘Özal örneğine’ atıfta bulundu.

Yani Erdoğan’ın Köşk’e çıkması halinde, Parti'nin Turgut Özal’ın cumhurbaşkanı olmasından sonra Anavatan Partisi (ANAP) gibi küçülmemesi, etkisini yitirmemesi gerektiğini belirtti. Bu milletvekilleri, Erdoğan sonrası AKP’nin de, güçlü kalması için gerekli önlemlerin alınması ile kurulların buna göre oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıda zaman zaman güldüren dil sürçmeleri de yaşandı. Söz alan isimlerden birinin Erdoğan’a hitap ederken “Cumhurbaşkanım”, bir diğerinin ise “Aday olmanızın bence mahsuru yok” demesi toplantıya katılan milletvekillerini gürdürdü.

Toplantıda dinlemeye karşı da önlem alındı, milletvekilleri toplantıya cep telefonlarını dışarda bırakarak girdiler.

Milletvekillerine anket formu dağıtıldı

Milletvekilleri hem cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki fikirlerini hem de partideki üç dönem kuralının değiştirilip değiştirilmemesi konusundaki görüşlerini kendilerine dağıtılan anket formlarına da yazdı. Anket formlarına isim yazma zorunluluğu getirilmedi, varsa birden fazla cumhurbaşkanı adayıyla ilgili herhangi bir sıralama yapılması da istenmedi. Formlardaki görüşler AK Parti Genel Merkezi tarafından değerlendirilecek.

AK Parti'nin cumhurbaşkanlığı seçimi ve partideki üç dönem kuralıyla ilgili yol haritasını ise toplantı devam ederken Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti / AKP) Sözcüsü Hüseyin Çelik yazılı bir açıklamayla duyurdu.

Buna göre, milletvekilleriyle yapılan toplantının ardından 18 Nisan Cuma günü Genişletilmiş İl Başkanları toplantısı yapılacak. Mayıs ayı başında Büyük Kongre delegeleri ile bir toplantı gerçekleştirilecek, ardından da 'AK Parti Kampı' olarak bilinen 22. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı yapılacak.

Çelik, “Böylelikle nihai bir karara varılacaktır.” derken cumhurbaşkanlığı seçimi ve üç dönem kuralıyla ilgili karar için Mayıs ayını işaret etti.

‘Ortak akıl’ vurgusu

Çelik açıklamasında, 2002’de Erdoğan’ın milletvekili olmamasından dolayı yaşanan “Kim başbakan olacak?” ve 2007’deki “Kim cumhurbaşkanı olacak?” tartışmalarını hatırlattı, çözüm için “ortak akıl” vurgusu yaptı.

“...birçok önemli husus, hep geniş çaplı istişare ve değerlendirmeler sonucu ortak akılla karara bağlanmıştır. Başbakanımız ve Genel Başkanımız birçok önemli konuda istişare, nabız tutma ve eğilimlerin belirlenmesi hususunu, AK Parti camiası ile sınırlı tutmamış, STK’ların, kanaat önderlerinin, nihayet sokaktaki vatandaşın ne istediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak aynı tavrın ve tutumun ortaya konacağından kimsenin şüphesi olmasın. AK Parti, Türkiye’nin partisi olmayı başarmış tek siyasi harekettir. Türkiye’nin isteği ve arzusu, bizim de istek ve arzumuzdur. Halkımız neyi isterse o olacak, halkın istemediği ise olmayacaktır.”

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/akp...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0