Görüş Bildir
Haberler
'Müslümanlar Noel ve Yılbaşı Kutlar mı?' Tartışması

'Müslümanlar Noel ve Yılbaşı Kutlar mı?' Tartışması

ATKN
25.12.2014 - 13:59
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün yani 25 Aralık, Katolik Hristiyanların Noel bayramı. Hristiyanlar dünyanın dört bir yanında İsa Peygamber'in doğumunu kutlanıyor.

Pek çok Hristiyan, yılbaşını da bu bayramla birleştirerek uzun bir kutlama yapıyor.

Türkiye'de ise Noel kısıtlı bir kesim tarafından kutlanıyor.

Öte yandan Noel ve yılbaşını, dini amaçlardan ziyade bir eğlence aktivitesi olarak kutlayan kesimler de var.

Bir kısım Müslüman ise Noel ve yılbaşı kutlamalarına eleştirel yaklaşıyor.

Türkiye hristiyanları

Türkiye'nin 80 milyon nüfusunun yüzde birden azını gayrimüslimler oluşturuyor.

Hristiyan nüfusunun ise 120 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye Hristiyanlarının çoğunluğu Ortodoks mezhebine bağlı. Ortodokslar ise Noel bayramını Jülien takvimine göre hesaplıyor ve 6 Ocak'ta kutluyorlar.

İl Eğitim Müdürü tartışma yarattı

Dün sosyal medyada #MüslümanYeniYılKutlamaz etiketi en çok paylaşılanlar içinde başı çekerken, #NoelKutlamakTürkToplumunaYakışmaz etiketi altında da hararetli tartışmalar yaşandı.

Bazı sosyal medya kullanıcıları bu etiketlere destek verirken, bazıları bu etiketleri sert bir dille eleştirdi.

Radikal'in haberine göre, bu tartışmaya katılanlardan biri de Bartın İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir oldu.

Okul müdürlerine mesaj gönderen Demir'in 'Hristiyanlık propagandası olan noel-yılbaşı kutlamalarının çocuklarımızın bilinçaltını işgal etmesine fırsat vermeyerek, milli bir hassasiyet sergileyeceğiniz için şimdiden teşekkür ederim' ifadelerini kullandığı belirtildi.

Mesajları attığını kabul eden Bartın İl Eğitim Müdürü Demir ise Radikal'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

'Ama arkadaşlar herhalde Hristiyanlık propagandası şeklinde bir şeyler yapmışlar. Hristiyanlıkla ilgili herhangi bir şeyimiz yok. Herkesin dinine saygımız var. Mesaj orada gayet açık.'

Demir'in açıklamalarına sosyal medya üzerinden cevap veren bir isim de ünlü şarkıcı Gülben Ergen Çelik oldu. Gülben Ergen Çelik, eğitim müdürünün Noel ve yılbaşı kutlamalarına tepkisini attığı tweetle eleştirdi:

'Bizim kandillerimizi mübarek eden, SAYGI gösteren Müslüman olmayan çok değerli dostlarım var.'

'Kaba bakışın bir yansıması'

BBC Türkçe'ye konuşan Taraf gazetesi yazarı Hayko Bağdat, Hristiyanlığın Türkiye topraklarının devşirme değil kadim kültürü olduğunu söyledi. Bağdat, ilk kilisenin Anadolu'da inşa edildiğini vurguladı ve ekledi:

'Bu topraklarda doğan, devam eden tüm bayramlar, tüm dini ritüeller hepimizin. Neol'in başkaları için öncelik taşıması gerekmez. Ama Müslüman dostlarımız soframıza katılmak isterlerse başımızın üstünde yerleri var. Tıpkı Ramazan Bayramı'nda bizim onların sofrasına katıldığımız gibi.'

Bartın İl Eğitim Müdürü Yaşar Demir'in açıklamalarıyla ilgili olarak 'Bir kamu görevlisi tarafından çocuklara böyle bir şey uygulanmasını doğru bulmadığını' söyleyen Bağdat, bu durumu 'kaba bakışın bir yansıması' olarak yorumladı.

Ancak bir ihtimal daha olduğunu belirten Hayko Bağdat, 'Şeytanlaştırılan Hristiyanların daha sonra başlarına gelenleri de unutmuyoruz' diyor ve Hristiyanlara böyle bir bakışın daha sonra derin devlet mekanizmalarının da etkisiyle felaketlerle sonuçlanabildiğini öne sürüyor.

'Yılbaşı kutlamalarının hiçbir anlamı yok'

BBC Türkçe'ye konuşan İstanbul İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Profesör Abdülaziz Bayındır ise Noel ve yılbaşını ayrı tutmak gerektiğini, yılbaşını kutlamalarını anlamsız bulduğunu söyledi.

Aynı zamanda Süleymaniye Vakfı'nın kurucusu ve yöneticisi olan Bayındır, Noel ve yılbaşının ayrı günlerde olduğuna dikkat çekerek, 'Ben yılbaşı kutlamalarını şahsen anlamsız buluyorum. Dinen yasak diye bir kural yoktur. Yeter ki haram işler olmasın, içkidir, oyundur, tombaladır, onlar olmasın' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bartın İl Eğitim Müdürü Yaşar Demir'in açıklamalarını da değerlendiren Bayındır, il müdürünün davranışını tasvip etti ve ekledi:

'Bence doğrudur. Çocuklar biraz yerli olmalı. Kendi kültürlerine yabancı olmaktan kurtulmaları lazım. Bunlar tamamen yabancı kültürlerdir.'

Noel'e alternatif olarak Türkiye'de yılbaşı kutlamaları yapıldığını belirten Bayındır, 'O da yanlış. Yılbaşı kutlamalarının hiçbir anlamı yok. Hristiyanlar için Noel anlam ifade edebilir ama yılbaşı kutlamalarını insanlar eğlenceye bir vesile, bahane yapıyor' diye konuştu.

Beril Eski, BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0