Görüş Bildir
Haberler
''Modern İpek Yolu''nu Bu Sene Tamamlamak İstiyoruz

''Modern İpek Yolu''nu Bu Sene Tamamlamak İstiyoruz

''Modern İpek Yolu''Nu Bu Sene Tamamlamak İstiyoruz

ANKARA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Gürcistan'da 27 Ekim'de yapılan seçimlerde göreve seçilen Margvelashvili'nin ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmesinin ikili ilişkilere verilen değeri gösterdiğini belirtti.

Türkiye ile Gürcistan'ın, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış iki ülke olduğuna işaret eden Gül, ülkeler arası ilişkilerin gücünü, köklü mazi ile halklar arasındaki dostluk ve akrabalık bağlarından aldığını vurguladı.

Gürcistan ile Türkiye'nin, bölgenin barış, huzur, istikrar ve refahına katkı sağlamayı hedeflediğini anlatan Gül, 'Bu çerçevede, ikili düzeyde, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bünyesinde ve bölgesel projelerde güçlü bir işbirliği sergiliyoruz' dedi.

Her iki ülkede kendine yer bulan 'birlikten kuvvet doğar' ilkesinin, 'kazan-kazan' eksenli politikaların temeli olduğuna inandıklarını bildiren Gül, 'Gerçekleştirildiğinde asrın projesi olarak gösterilen Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının arkasında yatan itici güç budur. Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattının hayata geçirilmesini mümkün kılan irade de bu anlayışı yansıtmaktadır' dedi.

'Modern İpek Yolu'' olarak adlandırılan 'Bakü-Tiflis-Kars' demir yolunu bu sene tamamlamak istediklerini belirten Gül, Güney Gaz Koridoru'nun önemli bir unsuru olan Trans Anadolu Boru Hattı'nı da (TANAP) Gürcü ve Azeri dostlarla hayata geçirmek kararlılığında olduklarını kaydetti.

Türkiye ile Gürcistan arasında serbest ticaret anlaşması bulunduğunu hatırlatan Gül, yakın zamanda gümrüklerde tek pencere uygulamasına geçmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Margvelashvili ise Türkiye'nin Gürcistan'ın en yakın ortağı olduğunu belirterek, ilk ikili ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiriyor olmasının, ilişkilerin özel niteliğini ortaya koyduğunu kaydetti.

Enerji ile ulaşım projelerinin ortaklarla yakın işbirliği sayesinde gerçekleştirildiğini anlatan Margvelashvili, 'Bu bağlamda, Avrupa'nın enerji güvenliği bakımından büyük önem taşıyan güney enerji koridorunun geliştirilmesindeki Gürcistan-Türkiye işbirliğininin özellikle vurgulanmalıdır' diye konuştu.

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/276943--mod...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0