#MaraşKatliamı'nın Üzerinden 39 Yıl Geçti: Anmalara İzin Yok
Katliamın 39. yılında Kahramanmaraş Valiliği güvenlik gerekçesiyle anmalara izin vermedi.
CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Maraş Valiliği’nin OHAL’i gerekçe göstererek kentteki etkinlikleri yasaklamasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi verdi.
Maraş Valiliğinin OHAL bahanesiyle #MaraşKatliamı anmasını yasaklamasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu yasak Alevi yurttaşların kolektif acısına yapılmış bir saygısızlıktır, Maraş katliamını unutturma çabasıdır ve bu insanlık ayıbına ortak olmaktır!.. pic.twitter.com/oKj386ZJAN
— Mehmet Tüm (@mehmettumnet) 18 Aralık 2017
Öte yandan Meclis Başkanlığı, geçmişte yaşananların araştırılması için verilen önergeyi içinde "katliam" ifadesi olduğu gerekçesiyle iade etti.
HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul tarafından Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonunun kurulması talebiyle verilen önergenin iade nedeni ise Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından şöyle gerekçelendirildi:
"İlgi önergenizin takdim kısmının birinci ve ikinci cümleleri; gerekçe kısmındaki ilk paragrafın ikinci cümlesi, ikinci paragrafın ilk cümlesi, üçüncü paragrafın dördüncü cümlesi TBMM İçtüzüğü'nün 67'nci maddesi kapsamında görüldüğünden ilgili önergeniz ekte iade edilmiştir."
Maraş Katliamı'nın 39. yıl dönümünde hayatını kaybedenler unutulmadı.
32. Gün Arşivi / 12 Eylül Belgeseli
— 32.Gün (@32gunTV) 19 Aralık 2017
39 yıl önce #MaraşKatliamı nasıl yaşandı?https://t.co/ko4NC6cJa4 pic.twitter.com/aI7h6PrpM2
111 kişi katledildi.176 kişi yaralandı. 400 e yakın ev ve işyeri yakılıp yıkıldı.
— Veli AĞBABA (@veliagbaba) 19 Aralık 2017
Suçlular caza almadığı için 39 yıl sonra Malatya’da evler işaretlenmeye devam ediyor.
Maraş 39 yıldır adalet arıyor.
Adalet arayanların açıklama yapması yasaklanıyor.#MarasKatliamı pic.twitter.com/r4qoPZzSdi
“Alevi değilsin ki sana ne oluyor?” dedi.
— ϜϓſϞ Ali Arslan 🇹🇷 (@aliarslan3460) 19 Aralık 2017
"İnsan değilsin ki sana nasıl anlatayım” dedim. #MaraşKatliamı bir insanlık suçudur.Bu suçu işleyenlerin lekesi kıyamete kadar alınlarından silinmeyecektir.
Maalesef ifade etmeye çalıştım ama nasıl ifade edilir ki bu acılar bilemedim! Güzel olan hiçbir şeyimiz yok son 60 sene içinde. Sizce de çok acı değil mi yaşadıklarımız?#MaraşKatliamı pic.twitter.com/TxvOXGvwNS
— Şenol Pehlivan (@swizzap) 19 Aralık 2017
Maraş Katliamı bu memleketin geçmişindeki büyük bir utançtır. Hep birlikte bu utancı anmalı ve dersler çıkarmalıyız. #MaraşKatliamı
— CON SINOV (@10uncukoylu) 19 Aralık 2017
Unutulan, hatırlanmayan, cezasız kalan, hesabı sorulmayan ve en önemlisi yüzleşilmeyen her katliam daha sonraki katliamların sebebidir.
— şeriNO🌾 (@nickyokkkkkk) 18 Aralık 2017
#MaraşKatliamı pic.twitter.com/U8kBUfKf4j
İnsanlık çoğu kez utandı bu topraklarda.Merhamet esir,Vicdan ayaklar altına!Katillerin argümanı aynıydı,Irk ve Din adına yapıyorlardı.. #MaraşKatliamı unutmadık!
— Perspekt!f (@FPerspekt) 19 Aralık 2017
“Ne toprak kavgasıdır bu,ne din,ne iman.Ne alınacak var,ne verilecek.Ne düşmandır,ne talan.Nasıl bir çılgınlık ki bunlar hiç mi sevmemişlerdir insanı, kuşu,böceği,uçanı,koşanı,suyu, toprağı,yağmuru,güneşi,otu, çiçeği?Sevmemişler midir ki el vurur,ateş salarlar? #MaraşKatliamı pic.twitter.com/ZGQTtN8nji
— Selen İlter (@seleenilteer) 19 Aralık 2017
Geçmişimizden ders almayı öğrenmiş olsaydık, bugün bambaşka bir ülkede, bambaşka bir geleceği konuşuyor olurduk #maraşkatliamı
— Sitaresan (@Sitaresan) 19 Aralık 2017
#MaraşKatliamı
— Börklüce Mustafa (@borklucemustaf_) 19 Aralık 2017
'Vah derin güçlerin,vay dış güçlerin oyunu' safsatası ile yıllarca geçiştirilip duruyor. Mağdur olan, katilin bu ülke genlerinde ki dincilik ve Türkçülük zihniyeti olduğunu iyi biliyor.Katillerde kendilerince bir 'vicdan yeri'bulmuşlar,derin güç ile yaşıyorlar.