Görüş Bildir
Haberler
"Mahir, Hüseyin, Ulaş" Sloganı Attığı İçin Yargılanan Öğrenci, 8 Yılın Ardından Beraat Etti

"Mahir, Hüseyin, Ulaş" Sloganı Attığı İçin Yargılanan Öğrenci, 8 Yılın Ardından Beraat Etti

Artvin'de 2012 yılındaki 1 Mayıs gösterisinde 'Mahir, Hüseyin, Ulaş... Kurtuluşa kadar savaş' diye slogan atan lise öğrencisi 8 yıllık davanın ardından beraat etti

İçeriğin Devamı Aşağıda

Artvin'de 2012 yılındaki 1 Mayıs etkinliğinde Öğrenci Kolektifleri adlı gruba ait bir pankart tutan 11. sınıf öğrencisi hakkında 'Mahir, Hüseyin Ulaş… Kurtuluşa kadar savaş.' sloganı attığı için dava açıldı.

Dosya önce dönemin Erzurum Özel Yetkili Savcılığı'na ardından yine özel yetkili Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 

Yerel mahkemedeki dava 1 yıl sonra sona erdi. Mahkeme kararında 'Mahir, Hüseyin, Ulaş, Kurtuluşa Kadar Savaş' şeklinde atılan sloganın şiddeti çağrıştırsa bile toplumda bilinen ve kalıplaşmış sözlerden biri olduğuna kanaat getirdi ve olaysız bir gösteride atılan bu sloganın ulusal güvenlik üzerindeki potansiyel tehlikesinin sınırlı olduğunu dile getirdi.

Sloganı atan lise öğrencisi terörü desteklediğini belli etmiş

Sloganı atan lise öğrencisi terörü desteklediğini belli etmiş

Kararda, atılan sloganda isimler geçen isimlerin yer aldığı olayların tanığın doğumundan çok önce gerçekleştiğinden bahisle sloganın terör örgütü propagandası kapsamında değerlendirilemeyeceğine hükmederek beraat kararı verdi. 

2013 yılında dosya Yargıtay'daydı. 

3 yıl Yargıtay’da bekleyen beraat kararı, 2016'da bir karşı görüş yazısı ve oy çokluğuyla beraat kararını onandı. 

Karşı görüş yazısında slogan içinde adı geçen Hüseyin Ulaş, Mahir Çayan ve Ulaş Bardakçı’nın THKP/C Devrimci Yol adlı örgütün silahlı üyeleri olduğu, bu isimlerin güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldükleri ve atılan sloganın terör ve şiddeti teşvik ettiği söyleniyordu. Yazıyı yazan daire üyesine göre sloganı atan lise öğrencisi, terörü desteklediğini belli etmişti. 

Dosya bu karara rağmen kapanmadı.

'İfade özgürlüğü kapsamında'

'İfade özgürlüğü kapsamında'

Dosya nihayet son noktanın konulacağı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndaydı. Kurul dosyayı bu yıl gündemine aldı ve en baştan incelemeye başladı. Geçtiğimiz aylarda ise uzun bir gerekçeyle kararını açıkladı.

Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın haberine göre kararda, yürüyüşe Artvin Valiliği tarafından izin verildiği hatırlatılarak, 'Sanığın terör örgütünün üyesi veya destekçisi olduğunu belli edecek şekilde slogan atsa da  yürüyüşün olaysız şekilde sona ermesi, ifadenin gerek içeriği gerekse açıklandığı ortam gözetildiğinde ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği' belirtildi.

Kurulun kararıyla 8 yıllık slogan davası sona erdi. 17 yaşında bu slogan nedeniyle sanık sandalyesine oturan E.T ise 25 yaşında beraat etti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kunti kunti

PARDON