Görüş Bildir
Haberler
CHP Heyetinin Lice İzlenimleri: Sivil Düşmüş, Ateş Sürmüş

CHP Heyetinin Lice İzlenimleri: Sivil Düşmüş, Ateş Sürmüş

adem kara
09.06.2014 - 11:27
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kalekol protestosuna açılan ateşle iki yurttaşın yaşamını yitirdiği Diyarbakır Lice’de incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “ Bir sivilin düştüğü görüldükten sonra ateşe devam edilmiş, ikinci bir ölümün ve ağır yaralı bir yurttaşımızın oluşmasına sebebiyet verilmiş” dedi.

Lice’de hem olay yeri hem de cenazeyle taziyelere katılarak hastanelerdeki yaralıları ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve CHP İstanbul milletvekili Melda Onur, gözlemlerini DHA muhabirine anlattı. 

  Ateşli silah kullanılmasaydı iki yurttaş ölmeyecekti

Tanrıkulu, Lice’de 15 gündür devam eden gerginliğin bu sonuca ulaşabileceği görülmesine rağmen önlenmediğinin anlaşıldığını söyledi.

Ateşli silah kullanılmasaydı iki yurttaşın ölmeyeceğini savunan CHP’li Tanrıkulu , “Ateşli silah kullanılmış, hatta bir sivilin düştüğü görüldükten sonra ateşe devam edilmiş, ikinci bir ölüme ve bir yurttaşımızın ağır yaralanmasına sebebiyet verilmiş. Lice’degerginlik var, cenazeye katıldık, oradan Lice’ye gittik. İnsanların ağzını bıçak açmıyor ” dedi. 

  Hükümetin bu süreci iyi yönettiğini düşünmüyorum

Karakolların, insanlarda geçmişin travmasını yarattığını, geçmişte ya bir faili meçhul cinayetin, bir köy yakma ve boşaltmanın veya işkencenin adresi olduklarını ifade eden Tanrıkulu şöyle devam etti: “Binlerce insan o karakollar sayesinde mağdur edilmişti. Dolayısıyla eğer barış süreci varsa, çözüm olacaksa bu karakolların yeniden tahkim edilmesine ve yeni yeni büyük karakolların yapılmasına ihtiyaç yok diyorlar. Ben hükümetin bu süreci iyi yönettiğini düşünmüyorum. Yönetseydi karakolların niçin yapıldığını, yeniden bir savaş için değil, gerçekten güvenlik için yapıldığını, asayiş için yapıldığını ve insanların daha güvenlikli yaşaması için yapıldığını izah edebilirlerdi.” 

  Bu olay çözüm sürecini etkilemez

HDP ve Hükümetin üst düzeyde görüştüklerini söylediklerini ancak, Lice’deki gerginliği 15 gündür niye görüşmediklerini anlamadıklarını söyleyen Tanrıkulu şöyle konuştu:

“Ya İçişleri bakanı BDP’ye ‘bu Lice işini çözün’ deseydi, yada BDP’liler ona deseydi. Niye söylemediler, ne görüşüyorlar. Lice’yi de çözecek bir şeyi bu konunun içine koysalardı. Bu sonuç da meydana gelmeseydi…. Gerginliğin bu noktaya taşınacağı nasıl ön görülmez?”

Lice’de konuştukları insanların ölüm ve çatışma istemediklerini aktaran Tanrıkulu, “Bu olayın çözüm sürecini etkilemeyeceğini düşünüyorum. Yeniden bir çatışmanın fitilini ateşlemeyeceğini düşünüyorum. Ateşlememesi lazım” dedi.  

‘Askerler, kendilerine ateş açıldığı konusunda bize bilgi vermedi’

Olaylar sırasında yaralanan astsubayı da ziyaret ettiklerini ifade eden Tanrıkulu, “Askerler, kendilerine ateş açıldığı konusunda bize bilgi vermediler. Zaten komutanlarımız size bilgi verirler dediler. Dün yaralanan Astsubay el yapımı patlayıcı ile kolundan etkilenmiş. Kendisi olayın nasıl olduğu konusunda komutanlarımız bilgi verir dedi. Biz de sormadık. O psikolojik ortam içerisinde sormadık” dedi.

26 yaşındaki Ramazan Baran askerlerin açtığı ateşle sırtından vurularak hayatını kaybetti.

Bir yıl önce, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde ‘kalekol’ inşaatını protesto eden kitlenin üzerine ateş açılması sonucu Medeni Yıldırım hayatını kaybetmiş, sekiz kişi de yaralanmıştı. 

Fotoğraf: DHA

Lice’li 90′lı yıllara dönmek istemiyor

Olaydan iki gün önce Lice’ye gelerek hem askerler hem de göstericilerle görüşen ve yaşanan olaydan sonra yine ilçeye gelip incelemelerde bulunan CHP İstanbul milletvekili Melda Onur ise, “Lice Belediye başkanı ve vatandaşlar böyle bir şeyin olacağından korkuyorlardı. Lice’li ölüm ile yaşam arasında gidip gelmek istemiyor, 90′lı yıllara dönmek istemiyor. Böyle bir şey bekliyordum ama bu kadar çabuk olacağını düşünmemiştim. Batıdan her şey çok muğlak görüyor. Buraya gelip her taraf ile konuşmak gerekiyor. Sonuçta çok muğlak giden ve ne olduğunu çok bilmediğimiz bir barış süreci var. Ve hep itiraz ettiğimiz noktalarda da tıkanıklığın oralarda yaşandığını gördük” dedi.

Çatışmanın bu kadar çabuk geleceğini düşünmemiştik

Çocuklarının PKK tarafından ‘zorla’ dağa götürüldüğü iddiasıyla Diyarbakır Belediyesi önünde eylem yapan ailelerin durumuna dikkat çeken Onur şöyle konuştu:

” Tüm bu manzaraya baktığınızda bu barış sürecinin, çözüm sürecinin çokta başarılı yürümediği, biraz makyaj süreç olduğu temelli olmadığı çıkıyor ortaya. Orada çocuğunun kaçırıldığını söyleyen anne ama çocuğum dağdan gelirse ne olacak, içeri mi atılacak, hapse mi atılacak diye endişesini taşıyor. Gelmeden önce yasal düzenlemeler olsun diyor. Çünkü orada bambaşka bir örnek var, çadır kurmuşlar 45 yıl hapis almış çocuk var. Tüm bunlara baktığımızda yürümeyen evet bir şeyler var. Bu çatışmanın geleceği görünüyordu ama bu kadar çabuk geleceğini düşünmemiştik.

”Bu ülke yeni bir Güneydoğu travması kaldıramaz

Lice’ye dört gün önceki gelişinde küçük çatışmalar, askerin toplumsal olaylar dediği, müdahale dediği eylemler olduğunu ve yaralanmalar olduğunu söyleyen CHP’li Melda Onur, “Ama ne oldu, ben size söyleyeyim bir çalıştay oldu. Diyarbakır’da bir çalıştay oldu onun arkasında da böyle bir şey yaşadık. Yani demek ki daha da bir sertleşme oldu dün akşam. Onun sebebi araştırılmalı” diye konuştu.

DHA | Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/wp-content/up...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0