'Kurum Politikası’ Dendi: KYK Yurdu, İlim Yayma Cemiyeti'ne Devredildi
Kredi ve Yurtlar Kurumu, geçen mart ayında ilçede erkek öğrenci yurdu açılacağını duyurdu.
Bu kapsamda bir bina hazırlandı. İlçede okuyan üniversite öğrencileri, yurtta kalmak için KYK’ye başvuru yaptı. 40 kadar öğrenci bir yandan kaldıkları özel yurtlara diğer yandan da KYK yurduna para ödedi.
Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre yurdun bu yılki eğitim öğretim döneminde faaliyete geçeceği bildirilen öğrenciler, büyük bir şok yaşadı.
Afyon'un Bolvadin ilçesinin tek erkek öğrenci yurdu aniden kapatılıp, binası İlim Yayma Cemiyeti’ne verildi https://t.co/37mBCOVuqi
— Alican Uludağ (@alicanuludag) 23 Ekim 2017
Devlet, yurdu kapatarak, binasını İlim Yayma Cemiyeti’ne devretti.
Haberde buraya kayıt yaptıran öğrencilerin yatırdığı paraların yandığı ve öğrencilerin açıkta kaldığı ifade ediliyor. Kalacak yeri olmayan öğrencilerin senelik 5 bin TL’yi bulan özel yurtlara veya tarikat yurtlarına gitmek zorunda kaldığı belirtiliyor.
Bazı öğrencilerin ise İlim Yayma Cemiyeti’nin yurduna kayıt yaptırmak zorunda kaldığı aktarılan bilgiler arasında.
KYK Yurt İdare ve İşletme Dairesi’ni arayan veliler ise “Biz kurum politikası olarak mevcudu 250’nin altında kalan yurtları kapatıyoruz” yanıtını aldı.
“Peki, o zaman devlet öğrencileri cemaat veya tarikatların kucağına atmıyor mu” sorusuna ise KYK yetkilileri “Tabii ki öyle bir amacımız yok. Ama politikamız bu” demekle yetindi. Bolvadin’deki öğrenciler şimdi bir an önce devlet yurdu açılmasını bekliyor.
Ana muhalefetin raporuna göre MEB, bu yatırımsızlık politikasıyla, özellikle taşradaki yoksul öğrencileri cemaat yurtlarına mecbur bırakıyor.
CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay’ın raporuna göre MEB, 15 yılda bütçesinden yatırıma ayırdığı payı kademeli olarak düşürdü ve 2002 yılına kıyasla yüzde 50 daha az yatırım yapacak hale geldi.
Raporda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ihtiyaca cevap olacak kadar yurt açmadığı, bu yatırımsızlık politikasıyla özellikle taşradaki yoksul öğrencileri cemaat ve tarikat yurtlarına mecbur bıraktığı eleştirisi yer alıyor.
Makam aracı kiralamak için harcanan parayla 12 000 öğrenciye yurt yapılırdı. pic.twitter.com/4B29K5nwD9
— Engin ALTAY (@enginaltaychp) 22 Ekim 2017
Raporda çarpıcı rakamlara yer verildi:
Referandum için yaklaşık 15 milyar TL kamu kaynağı kullanıldı. Sadece referandum için harcanan para ile 331.579 kişilik yurt yapılabilirdi.
Osman Gazi Köprüsü’nden geçmeyen araçlar için yılda hazinenin ödediği para yaklaşık 1.75 milyar TL’dir. Bu para ile yılda 38.794 kişilik yurt yapılabilirdi.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçmeyen araçlar için yılda hazinenin ödediği para yaklaşık 421 milyon TL’dir.1 Bu para ile yılda 9.309 kişilik yurt yapılabilirdi.
Avrasya Tüneli’nden geçmeyen araçlar için yılda Hazine’nin ödediği para yaklaşık 186 milyon TL’dir. Bu para ile yılda 4.133 kişilik yurt yapılabilirdi. 2016 yılında Merkezi Yönetim Bütçesinden Temsil gideri için 403.764.000 TL harcama yapılmıştır. Bu bütçe ile 8.925 kişilik yurt yapılabilirdi.
2016 yılında taşıt kiralama için 549.986.000 TL kaynak harcaması yapılmıştır. Bu bütçe ile 12.158 kişilik yurt yapılabilirdi.
2016 yılında Hizmet Binası Kiralama gideri olarak Merkezi Yönetim Bütçesinden 728.431.000 TL kaynak harcaması yapılmıştır. Bu bütçe ile 16.102 kişilik yurt yapılabilirdi.
KYK yurdunun İlim Yayma Cemiyeti'ne devredilmesi sosyal medyanın da gündeminde.
Afyon Bolvadin'de bizim vergilerimizle inşa edilen KYK yurt binasi hükümet eli ile İlim Yayma Cemiyeti'ne devredildi. pic.twitter.com/42OQXfN29t
— Politik Baykuş (@politikbaykus) 23 Ekim 2017
Peki, bu tür şeyler olmaması adına, devlet yurtlarının hepsini İlim Yayma Cemiyeti'ne mi devredelim? Öneriniz bu mudur?
— Eşref Süzen (@EsrefSuzen) 23 Ekim 2017