Görüş Bildir
Haberler
''Kürtlerin Katılmadığı Cenevre 2 Başarılı Olamaz''

''Kürtlerin Katılmadığı Cenevre 2 Başarılı Olamaz''

Onedio Medya
21.01.2014 - 23:17 Son Güncelleme: 22.01.2014 - 00:04

''Kürtlerin Katılmadığı Cenevre 2 Başarılı Olamaz''

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili ve BDP Grup Başkan vekili İdris Baluken , Rojava’da bugün ilan edilen özerkliği ve Kürtlerin Cenevre 2’de bağımsız bir şekilde temsil edilmemelerini değerlendirdi.

Rojava’da oluşturulan modelin Suriye’deki çatışmalı sürecin aşılması ve demokratik bir Suriye’nin ortaya çıkması için örnek olabilecek bir model olduğunu hatırlatan Baluken, halk iradesinin esas alınmadığı temsiliyetler üzerinden gerçekleşecek Cenevre 2 görüşmelerinin hedefine ulaşamayacağını söyledi.

“Rojava’da uzun süredir yaşanan gelişmeler Kürt halkının diğer kardeş halklarla birlikte kendi öz güçlerine dayanarak ortaya koyduğu bir öz yönetim modeli üzerine şekillendi.

“Bir bütün olarak o coğrafyada yaşayan halkların tamamı Suriye’deki çatışmalı süreç içinde bir üçüncü yolu yaratma çabasındaydı.

“Ancak başından beri Suriye’de iktidar odaklı çatışma isteyen Suriye’deki taraflar ve bunları yönlendiren bölgesel ve küresek emperyalist güçler modeli tanımadılar.”

Cenevre 2’de hem Kürt halkının hem Rojava’da ortaya çıkan halk meclislerinin kendi kimliği ve iradesiyle temsilinin çok önemli olduğunu anlatan Baluken, bu temsiliyetin olmadığı bir çözüm anlayışının sonuç alamayacağını belirtti.

“İki kutuplu bloğun gerek bölgesel gerek küresel güçleri Suriye’de kaosun devam etmesini istiyor.

“Bu nedenle Cenevre 2’de halk iradesini esas alan bir yönetimin bulunmasını kendi politikaları açısından tehlikeli buluyorlar.

“Bu durumda ortaya çıkacak sonucun demokratik bir Suriye’ye fayda sağlamayacağını, çatışmaları bitirmeyeceğini söyleyebiliriz.

“Bugün Kürtler çağrılmamış olabilir ama Kürtlerin içinde olmayacağı bir çözüm anlayışından sonuç alınmayacaktır.

“Bunun en açık ifadesi de bugün Rojava bölgesindeki özerk yönetimlerin ilanıdır.

“Önümüzdeki dönemde Cenevre 2’nin sonuçlarının boşa çıkacağını, demokratik Suriye oluşumu açısından ortaya koyulacak uluslararası çalışmaların tamamında da bu halk iradesinin esas alınacağını bugünden söyleyebiliriz.”

Suriyeli Kürtler bugün Rojava'nın Cizire kantonunda demokratik özerklik ilan etti.

Kürtlerin Cenevre 2’de bağımsız bir heyetle temsil edilmek istediklerini defalarca dile getirmelerine rağmen bu talepleri karşılık bulmadı.

Son durumda Kürtler Cenevre 2 görüşmelerinde Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) içinde yer alacak delegelerle temsil edilecek. (YY)

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/dunya/15...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0