Görüş Bildir
Haberler
'Kürsü Dokunulmazlığı Dışında Bütün Dokunulmazlıkları Kaldıralım, Kim Suç İşliyormuş Görelim'

'Kürsü Dokunulmazlığı Dışında Bütün Dokunulmazlıkları Kaldıralım, Kim Suç İşliyormuş Görelim'

Onedio Medya
04.01.2016 - 17:14

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, yeni anayasa tartışmalarını değerlendirerek, “Anayasa yapım sürecini adeta ikna odası toplantılarına çevirmeye kimse tenezzül edip bu önemli arayışı bir kişinin hevesleri uğruna feda etmeyelim.” dedi. Bilgen, 'Kürsü dokunulmazlığı dışındaki bütün dokunulmazlıkları kaldıralım, kim suç işliyormuş görelim' diye konuştu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen MYK toplantı devam ettiği sırada genel merkezde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bilgen, anayasa yapım sürecindeki arama toplantıları önerisini dikkat çekici bulduklarını söyledi. 

'Anayasa sürecini ikna odası toplantılarına çevirmeye kimse tenezzül etmesin'

Parti olarak anayasa seçim sürecine önem verdiklerini kaydeden HDP Sözcüsü, “Ama galiba önce neyi aradığınıza karar vermeniz gerekir. Gerçekten demokrasiyi mi arıyorsunuz, eşitliği, özgürlüğü, çoğulculuğu, sivilliği mi arıyorsunuz yoksa eğer siz başkanlığı arıyorsanız, başkanlıkla ilgili kararın rahat çıkabilmesine dair ikna arzusuyla arama toplantılarını yapıyorsanız toplumda sizin niyetinizin gayet farkında. Aslında bu anlamda aranacak çok bir şey olmadığını düşünüyoruz. Toplum bütün bu gerilimin, üst üste yaşadığımız seçimlerin ve muhtemel önümüze gelecek seçimlerin tümüyle bir kişinin başkanlık hevesiyle ilgili olduğu kanaatindeyiz. Anayasa yapım sürecini adeta ikna odası toplantılarına çevirmeye kimse tenezzül edip bu önemli arayışı bir kişinin hevesleri uğruna feda etmeyelim.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemi ile ilgili örneğini değerlendiren Bilgen, şöyle tamamladı: 'Bütün dünya basınının da yer verdiği gibi Cumhurbaşkanı üniter aynı zamanda başkanlık modelinin olduğu gelişmiş bir ülke örneği bulmak zor. Onun için Cumhurbaşkanı örnek bulamadı. Aslında bu anlamda yadırganacak bir şey yok. Antalya’daki zirveye katılan ülkelere bakarsanız neredeyse tamamına yakını federal, özerk, yerinden yönetimin güçlü olduğu yönetimlerdir. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı'nın buna örnek gösterememesi doğal, çünkü böyle örnekler yok dünyada. Tek adamlığa gidişi engelleyecek tek şey yerel yönetimlerin güçlenmesidir.”

'Evinde kahvaltı yaparken tank mermilerinin düşmediği ortamda demokratik anayasa yapabilirsiniz'

 Bilgen, sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği bölgelerde yaşananlara dikkat çekti ve şunları söyledi: 'Nasıl bir anayasa yapmak istiyorsanız, yapım ortamlarının buna uygun olması gerekir. Demokratik bir ortamda, evinde kahvaltı yaparken tank mermilerinin düşmediği, namaz kılanların vurulmadığı, cenazelerin sokaklarda 15 gün kalmadığı, cenazelerin ailelerden kaçırılmadığı ortamda demokratik anayasa yapabilirsiniz.'

Bilgen açıklamasına şöyle devam etti: 

HDP'ye yönelik Cumhurbaşkanı ve AKP yönetimi tarafından yapılan açıklamalar, yaşanan katliamlar ve gelişmelerin hepsinin Türkiye'nin temel gündemleriyle ilgili olduğunu düşünüyoruz. Bu da Türkiye'nin içinde bulunduğu yol ayrımıdır; ya tek adamlık, ya demokrasi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dokunulmazlıklara ilişkin açıklamalarına ise açık önerimizi bir kez daha yapıyoruz; Kürsü dokunulmazlığı dışında bütün vekillerin dokunulmazlığı kaldırılsın, kim suç işliyormuş görelim. Cumhurbaşkanının açıklamaları suçtur. Kendisini yasama ve yargı yerine koyuyor. 

CHA, DİHA ve ETHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda