Görüş Bildir
Haberler
'Kurdaki Bir Kuruşluk Artışın Maliyeti 1,8 Milyar TL'

'Kurdaki Bir Kuruşluk Artışın Maliyeti 1,8 Milyar TL'

Onedio Medya
19.08.2015 - 17:24
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP'li Selin Sayek Böke, kurdaki bir kuruşluk artışın sanayicinin 1.8 milyar TL'lik kaybına neden olduğunu belirtti. 

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, dolar/TL'deki her bir kuruşluk artışın sanayicinin 1.8 milyar TL'lik kaybına neden olduğunu, kurdaki hareketin devam etmesi halinde bir kısım sanayicinin iflas edebileceğini söyledi. 

Böke yaptığı yazılı açıklamada kurdaki yükselişin sadece piyasadaki oyuncuları etkilemediğine dikkat çekerek, 'Halk da sanayici de çok etkileniyor... Dolardaki bir kuruşluk artış sanayicinin 1.8 milyar TL'lik kaybına neden oluyor. Eğer böyle devam ederse bir kısım sanayici eller yukarı deyip teslim olacak yani iflas edecek, bir kısmı da küçülecek. Her iki gelişme de işsizliği artıracak. Dolayısıyla vatandaşlar gelir kaybına uğrayacak' dedi.  

Böke son günlerde kurda meydana gelen artışın siyasi risklerin yanı sıra Türkiye'nin uzun süredir ihtiyaç duyduğu ekonomik reformların uygulanmasına dair belirsizlikten kaynaklandığını belirterek, 'Güvenliğin yanı sıra dolarda da olağanüstü tedbirlere ihtiyaç var' dedi. 

'TL'ye değer kaybettirerek rekabetçi olunmaz'

Türkiye'deki cari açık sorununu zayıf TL ile çözmenin mümkün olmadığına da dikkat çeken Böke, 'Eğer öyle olsaydı bu sorun şimdiye kadar çözülürdü. 7 aydır TL değer kaybediyor, dolar artıyor ama ihracatımız düşüyor' dedi ve ekledi: 'Türkiye, sattığı ürünü ucuzlatarak, ucuz işgücü ile üretilen ürünlerle rekabetçi olamaz. Emeğimizi nitelikli kılarak, teknolojiye dayalı, katma değeri yüksek, vazgeçilmez ürünlerle rekabetçi oluruz.' dedi.

ABD'nin 10 yıl aranın ardından faiz artışlarına hazırlandığı bir dönemde Türkiye'nin artan jeopolitik risklerle ve yeni seçim belirsizliği ile karşı karşıya kalması TL'nin her gün yeni zirvelerini test etmesine neden oluyor. Bu süreçte siyasi belirsizlik son bulana kadar ancak Merkez Bankası (TCMB) tarafından atılacak adımların TL'deki sert değer kaybını yavaşlatabileceğini belirten analistler TCMB'den beklenen adımların gelmemesi nedeniyle kurun daha sert baskı altında kaldığını belirtiyorlar.

Selin Sayek Böke kimdir?

1993 yılında ODTÜ İktisat bölümü’nden mezun olan Selin Sayek Böke, 1993-1999 yılları arasında Duke Üniversitesi’nde iktisat alanında yüksek lisans ve doktora çalışmalarını sürdürdü. 

Bu süre zarfında Duke Üniversitesi’nde ders vermenin yanı sıra Dünya Bankası projelerinde danışmanlık görevlerinde de bulundu. Bu danışmanlık görevleri kapsamında Güney Afrika, Doğu ve Orta Avrupa ekonomilerine dair projelerde çalıştı. 1999 yılında Duke Üniversitesi’nden İktisat doktorasını aldı.

Selin Sayek Böke, 1999-2001 yılları arasında Bentley College’da Yardımcı Doçent olarak çalıştıktan sonra 2001-2003 yılları arasında IMF’nin Washington DC ofisinde Ekonomist olarak görev aldı. 

Selin Sayek Böke, 2003 yılından beri Bilkent Üniversitesi İktisat bölümünde öğretim üyesi olarak görev almaktadır.  2010 yılında Doçent olan Selin Sayek Böke, 2011-2014 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı görevini sürdürdü. 

7 Haziran seçiminde İzmir'den seçilen Selin Sayek Böke CHP’nin ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

Gerçek Gündem ve NTVpara

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0