Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin Birçok Yerinde Kobani Protestosu

Türkiye'nin Birçok Yerinde Kobani Protestosu

Ulaş
06.10.2014 - 23:22 Son Güncelleme: 07.10.2014 - 11:36

CHA

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul | DHA

Batman | AA

Muş | AA

Kobani saldırısı Türkiye genelinde protesto ediliyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Kobani'ye girmesi ve IŞİD ile Kürt güçleri arasında şehir savaşının başlaması üzerine Türkiye'nin birçok şehrinde Kobani'ye destek gösterileri düzenlendi.

Taksim meydanında toplanan kalabalık 'Her yer Kobani, her yer direniş' sloganları atarken, polis ise biber gazı ve plastik mermilerle protestoculara müdahalede bulundu.

Galatasaray meydanında toplanıp Taksim'e yürümek isteyen kalabalığa TOMA'ların da müdahale ettiği görüldü.

İstanbul Gazi mahallesi ve Beyoğlu semtlerinde de Kobani'deki IŞİD saldırısı protesto edildi.

Beyoğlu Dolapdere'de, yüzleri maskeli bir grup, çöp konteynerleriyle yola barikat kurdu. Polise havai fişek ve molotof kokteyli atan grup, bir aracı da ateşe verdi.

Eylemciler, olay yerine gelen polislerin kullandığı zırhlı araca da molotof kokteyli attı. Bunun üzerine, polis ekipleri gruba boyalı plastik mermi ve gaz bombasıyla karşılık verdi.

Gazi mahallesinde ise göstericiler bir belediye otobüsünü ateşe verdi.

Akşam saatlerinde toplanan grup, polise havai fişek ve molotof kokteyli atmaya başladı. Polis de göstericilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Bir polis helikopterinin de havadan destek verdiği görüldü.

Müdahale sonrası grup ara sokaklara dağılırken, bazı göstericiler Esentepe Mahallesi'nde bir belediye otobüsünü ateşe verdi.

Doğan Haber Ajansı otobüste patlamaların meydana geldiğini ve patlama sonrası polis ekiplerinin çevredekileri olay yerinden uzaklaştırdığını belirtti.

Yanan otobüse ilk müdahaleyi olay yerine gelen TOMA aracı yaptı. Yangın, daha sonra olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

IŞİD'in Kobani'deki ilerleyişini protesto eden kalabalık Diyarbakır'da ise sokaklarda lastik yakarak barikatlar oluşturdu ve polisle çatıştı.

Gece geç saatlerde de devam eden çatışmalarda havaya ateş açıldığına dair bilgiler geldi.

Diyarbakır dışında diğer Güneydoğu illerinde de protesto gösterileri düzenlendi ve protestocular polisle çatıştı.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...

IŞİD protestolarında tansiyon yükseldi

IŞİD protestolarında tansiyon yükseldi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Kobani'ye IŞİD saldırıları başta Diyarbakır olmak üzere, Şırnak, Mardin ve ilçelerinde protesto edildi. Protestolarda olaylar çıktı.

Diyarbakır'ın başta merkez Bağlar, Sur ve Kayapınar ilçeleri olmak üzere göstericiler sokaklara çıkarak barikatlar kurdu, ulaşımı engelledi. Bağlar'da özel bir şirkete ait markete saldıran göstericiler, işyerine hasar verdi. DBP il binası önünden çok sayıda kişi Suruç'a hareket ederken, buradan ayrılan bazı gruplar, bölgedeki yolları taş ve barikatlarla kapattı. Kentin bir çok bölgesinde yolları kapatan göstericilere karşı polis zaman zaman gaz ve basınçlı su ile müdahalelerde bulundu. Olayların sürdüğü bazı bölgelerde silah sesleri duyuldu. Gece yarısından itibaren ise balkonlara çıkan vatandaşlar tencere, tava çalarak, ışık kapatma eylemleri yaptı.

CİZRE'DE AKP'YE MOLOTOF ATILDI, MOBESELER YAKILDI

Şırnak kent merkezinde toplanan göstericiler yolları barikatlarla kapatırken, polise taş, molotof ve havai fişeklerle saldırdı. Polis, gruba gaz bombası ve basınçlı su ile müdahale etti. Cizre'de ise göstericiler Otogar girişi ve ilçe girişindeki Mobese kameralarını ateşe verip yaktı. Yoldan geçen araçları durdurup kimlik kontrolü yapan göstericiler, daha sonra AKP ilçe teşkilatına molotoflu saldırıda bulundu. İlçede yer yer silah sesleri duyulurken, polis yol kapatan göstericilere gaz bombası ve basınçlı su ile müdahalede bulundu.

SİLOPİ'DE PTT BİNASI YAKILDI, TIR'LARLA HABUR YOLU KAPATILDI

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde toplanan göstericiler, Habur Sınır Kapısı'na giden karayolunu şoförlerin kontak anahtarlarını alarak çektikleri TIR'larla kapattılar. Habur Sınır Kapısı'na giden bir ambulans yolun kapalı olması nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.

Ofis, Cudi, Yeşitepe Mahallesi'nde barikat kurup ateşler yakan göstericiler, Yeşiltepe Mahallesi'ndeki PTT şubesine molotoflu saldırı düzenlendi. Camları kırarak PTT şubesinin içerisine atılan molotoflar yangın çıkardı. Alevler binayı sararken, Silopi Belediyesi itfaiye ekipleri yangını güçlükle söndürdü. Göstericiler ayrıca mahallede 2'inci Cadde üzerindeki banka şubelerine molotof ve taşlarla saldırıp, hasar verdi.

Silopi'nin bir çok mahallesinde devam eden olaylara polis ekipleri göz bombası ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Olaylar ilçenin bir çok yerinde geç saatlere kadar sürdü. Habur Sınır Kapısı karayolu da halen kapalı bulunurken, uzun araç kuyrukları oluştu.

NUSAYBİN'DE İPEKYOLU KAPATILDI, POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde ise Yeni Turan Mahallesi Sakarya Caddesi üzerinde toplanan gruplar taş, kalas ve çöp konteynırları ile yolları kapattı. Olay yerine gelen polise ses bombası, havai fişek, molotof ve taş atan göstericilere yoğun gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti.

Ara sokaklara kaçan göstericiler, bir süre sonra Habur Sınır Kapısı'na giden uluslararası İpekyolu'na çıkarak barikatlarla kapattı. İpekyolu'ndaki aydınlatma direkleri ve mazot tankerleriyle yol kapatan göstericileri dağıtmak için gaz bombası ve basınçlı su kullanan polis, zaman zaman havaya ateş açtı. İlçe merkezinde ise bir çok cadde ve sokaklar göstericiler tarafından kapatılırken, polisle çıkan çatışmalar uzun süre devam etti. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu göstericiler ile polis arasındaki olaylar nedeniyle ilçenin bazı kesimleri savaş alanına döndü.

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde de gösteri yapan gruplar polisle çatıştı. Göstericiler, uluslararası İpekyolu'nu ateşler yakarak kapatırken, süren olaylar sırasında ilçenin bazı mahallelerinden havaya silahlarla ateş açıldığı duyuldu. Polisin müdahale ettiği göstericiler uzun süre polisle çatışmayı sürdürdü. Mardin'in Derik İlçesi'nde ise yol kapatan göstericiler yine müdahale eden polisle çatıştı.

DATÇA'DA KOBANİ EYLEMİ

Muğla'nın Datça İlçesi'nde, Datça-Marmaris karayolunu trafiğe kapatan grup, Kobani'ye destek amacıyla eylem yaptı. Halkların Demokratik Partisi Datça İlçe Başkanı Ayhan Dinç'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 20 kişilik grup, IŞİD'in Kobani'ye düzenlediği saldırılar nedeniyle saat 22.30 sıralarında Reşadiye Kavşağında bir araya gelerek oturma eylemi yaptı. Datça-Marmaris karayolunu trafiğe kapatan grup 'Her yer direniş, her yer Kobani', 'Diren Kobani, yanındayız', 'Kahrolsun faşizm', 'Ortadoğu faşizme mezar olacak', 'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber, ya hiçbirimiz' şeklinde sloganları attı. Otomobilinden inerek eylemci gruba katılan bir vatandaş, 'Köyümüze dönüyorduk. Böyle bir eylemle karşılaştık. Biz de katılmayı uygun bulduk. Herkesi destek vermeye çağırıyoruz. Diren Kobani, arkandayız' diye konuştu.

Polisin olay yerine gelmesinden sonra, eylemciler ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Polisin uyarısından sonra eylemciler dağıldı.

İZMİR'DE IŞİD TEPKİSİ

İZMİR'de, toplanan bir grup, IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırıları nedeniyle HDP'nin 'sokağa çıkma' çağrısını bahane eden bir grup eylem yaptı.

İzmir'in Alsancak semtindeki Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde saat 00.30 sıralarında toplanan ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), Kobani için 'sokağa çıkma çağrısını' bahane eden grup, eylem yaptı. IŞİD'in saldırılarını protesto eden gruptakiler 'AKP, IŞİD'den desteğini çek', 'Kobani halkı yalnız değildir' 'Diren Kobani' 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganları attı. Cadde üzerindeki bankaların camlarını kıran grup üyelerine her hangi bir polis müdahalesi olmadı. IŞİD'in Kobani'ye girdiğine yönelik iddialar üzerine Karabağlar ilçesi Eskiizmir semtinde toplanan bir grup da taş atarak belediye otobüsünün camlarını kırdı.

ÇANAKKALE'DE MUMLU KOBANİ EYLEMİ

Çanakkale'de, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) yaptığı eylem çağrısı üzerine toplanan grup, mum yakıp oturarak Kobani'de yaşananları protesto etti.

HDP'nin çağrısı üzerine İskele Meydanı'nda toplanan 100 kişilik bir grup, Kobani'de yaşananları protesto etmek üzere sokağa çıktı. 'Kobane'de Katliam Var' yazılı pankartın üzerinde yanyana dizdikleri mumları yakan grup, 'Her yer Kobani, her yer direniş', 'Kobani IŞİD'e mezar olacak', 'Katil IŞİD, işbirlikçi AKP' sloganları atarak 1 saat boyunca oturma eylemi yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı protesto saat 01.00'e kadar sürdü.

Protestoyla ilgili basın açıklaması yapan Demokratik Bölgeler Partisi İl Başkanı Abdullah Güler, HDP Genel Merkezi'nin almış olduğu karar doğrultusunda Çanakkale'de de eylem yaptıklarını söyledi. Güler, 'IŞİD'in Kobani'ye girmesi, gerçekten kabul edilemez. Ne Türkiye'de ne dünyada kabul edilecek bir durum değil. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. AKP'nin de burada büyük yanlışları var, büyük desteği var. Bu desteğini çekmesini istiyoruz. AKP'nin kendine gelmesini istiyoruz' diye konuştu.

BATMAN'DAKİ IŞİD PROTESTOSUNDA HÜDA-PAR ÖNÜNDEKİ ARAÇLAR ATEŞE VERİLDİ

Batman'da IŞİD'in Suriye ve Irak'taki saldırılarını protesto etmek amacıyla toplanan bir grup cadde ve sokakları lastik yakarak trafiğe kapattı.

Bazı mahallelerde eyleme katılanlar ev ve işyerlerinde tencere tava çalıp, ışık kapatma eylemleri yapılırken silah seslerinin de yükseldiği duyuldu. Turgut Özal Bulvarı'nda toplanan bazı göstericiler ise, IŞİD aleyhtarı sloganlar attı. Yüzleri poşu ile kapalı bazı kişiler PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarken başı kişiler atarken, Hür Dava Partisi (Hüda-Par) İl binasını taşlayıp, önünde bulunan iki otomobili ateşe verip yaktı. Otomobildeki alevlere polis ekipleri TOMA ile müdahale ederek söndürdü, ancak araçlar kullanılamaz hale geldi.

Batman M Tipi Cezaevi'nde de tutuklu ve hükümlülerin sürekli slogan attıkları duyuldu. Kentte yol kapatan göstericiler zaman zaman polisle çatışırken, olaylar geç saatlere kadar sürdü.

ESKİŞEHİR'DE KOBANİ YÜRÜYÜŞÜ

Eskişehir'de toplanan yaklaşık 200 kişi, İŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırısını yürüyüş yaparak protesto etti.

Porsuk Bulvarı'nda saat 22.00 sıralarında toplanan yaklaşık 200 kişi Yeni Bağlar Mahallesi'ndeki Espark Alışveriş merkezi önüne kadar yürüdü. Gruptakiler sık sık 'Katil İŞİD, işbirlikçi AKP', 'Kobani'den düşene dövüşene bir selam', 'Kürdistan faşizme mezar olacak' ve 'Diren YPG seninleyiz' şeklinde slogan attı.

HDP İl Başkanı Enver Tek, Kobani'nin düşmemesi gerektiğini vurgularken, İŞİD vahşet ve katliamıyla karşı karşıya olduklarını belirterek şöyle dedi:

'Kobani düşerse insanlık ölür. Kobani düşerse; kadın yok olur. Kobani düşerse; Türkiye zarar görür. Bugün İŞİD saldırıyor, AKP ambargo uyguluyor. Bugün Kobani'den geldim. Ben bunun canlı şahidiyim. Bunun vebali ağırdır kimse altından çıkamaz bunun. Orada halka gaz bombalarıyla saldırıyorlar. TIR'larla, arabalarla IŞİD'e bomba gönderiliyor. Bunu yapan AKP hükümetidir. Aklımızı başımıza alalım, bu da bir kurtuluş savaşıdır .Kobani'nin düşmemesi gerekiyor, Türkiye'nin düşmemesi gerekiyor.'

Espark Alışveriş Merkezi önünde bir süre oturma eylemi yapan grubun yanına gelen bir genç 'Özür dilerim ben de bir şey söyleyebilir miyim? Bu Suriye'de İŞİD'ten kaçanlar için orada askerliğini yapan Mehmetçikler için sizden bir alkış alabilir miyim?' dedi, Oturanlaın çoğunluğu alkışladı, arkalarda oturanlardan bir kişi ise 'Biz de gerilalar için alkış alabilir miyiz senden' deyince genç grubun yanından uzaklaştı. Gruptakilerden bazıları genci yuhaladı.

Grup bir süre Espark Alış veriş Merkezi önünden oturduktan sonra tekrar Porsuk Bulvarı'na kadar yürüdü ve daha sonra dağıldı.

Cumhuriyet

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tu...

İstanbul'da Olaylı Kobani Eylemi

İstanbul'da Olaylı Kobani Eylemi

İstanbul'da IŞİD'i protesto etmek isteyen gruplar Gazi Mahallesi, Bağcılar ve Dolapdere'de ortalığı savaş alanına çevirdi. Otobüzler Molotof kokteylleriyle yakan grup bir polisi de silahla vurdu.

Gazi Mahallesi'nde, Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto eden bir grup, polise havai fişek ve molotof kokteyli attı. Polis de gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

Ara sokaklara dağılan gruptan bazı kişiler bir belediye otobüsünü ateşe verdi.

İsmetpaşa Caddesi üzerinde akşam saatlerinde toplanan grup, polise havai fişek ve molotof kokteyli atmaya başladı. Polis de göstericilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Bir polis helikopterinin de havadan destek verdiği görüldü.

BELEDİYE OTOBÜSÜNÜ YAKTILAR

Müdahale sonrası grup ara sokaklara dağılırken, bazı göstericiler Esentepe Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi üzerindeki bir belediye otobüsünü ateşe verdi. Alev alev yanan otobüste patlamalar meydana geldi. Patlama sonrası polis ekipleri çevrede bulunan vatandaşları olay yerinden uzaklaştırırken, çelik yeleklerini giydi. Yanan otobüse ilk müdahaleyi olay yerine gelen TOMA aracı yaptı. Yangın, daha sonra olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Ancak araç kullanılamaz hale geldi.

BAĞCILAR'DA POLİSE ATEŞ AÇILDI

Bağcılar'da da bir grup yoldan geçen halk otobüsünü taşladı. Maddi hasar oluşan otobüs, polis merkezi önüne çekildi.

Bağcılar Evren Mahallesi Ceylan Sokak'ta toplanarak slogan atan bir gruba, bölgede önlem alan çevik kuvvet ekipleri, dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Bu sırada gruptan polisin bulunduğu alana ateş açılması sonucu, bir çevik kuvvet polisi ayağından yaralandı.

Yaralı polis, meslektaşları tarafından Bağcılar Tekden Hastanesi'ne götürüldü. İlk müdahalesinin ardından Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen yaralı polisin durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Okmeydanı Şark Kahvesi çevresinde toplanan göstericiler, Darülaceze Caddesi'nde önlem alan polis ekiplerine, taş ve molotofkokteyli attı. Göstericilerin attığı bir molotofkokteyli park halindeki otomobile isabet etti. Alevler TOMA tarafından söndürülürken, araç çekiciyle bölgeden götürüldü.

DOLAPDERE'DE GERGİNLİK

Beyoğlu Dolapdere'de, Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto eden yüzleri maskeli bir grup, çöp konteynerleriyle yola barikat kurdu. Polise havai fişek ve molotof kokteyli atan grup, bir aracı da ateşe verdi.

Akşam saatlerinde Hacıahmet Mahallesi'nde toplanan yüzleri maskeli bir grup çevreye havai fişek ve molotof kokteyli atmaya başladı. Çöp konteynerleriyle yola barikat kuran göstericiler bir aracı da ateşe verdi. Eylemciler, olay yerine gelen polislerin kullandığı zırhlı araca da molotof kokteyli attı. Bunun üzerine, polis ekipleri gruba boyalı plastik mermi ve gaz bombasıyla karşılık verdi. Grup, polisin üzerine havai fişek atarak ara sokaklara kaçtı.

PROTESTOCU GRUP ESENYURDU SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİ

Esenyurt'ta IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto etmek isteyen grup ortalığı savaş alanına çevirdi.

Esenyurt'ta IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto etmek isteyen kalabalık grup ortalığı adeta savaş alanına çevirdi. Esenyurt Meydanınta toplanan kalabalık grup, Esenyurt TEM bağlantı sapağından Tem otoyoluna inerek yolu bir süre trafiğe kapattı. Grup, İETT'ye ait 2 adet otobüs ve belediyeye ait bir çöp kamyonunu molotof kokteyli atarak ateşe verdiler. Yanan 2 otobüs ve çöp kamyonu kullanılamaz hale geldi. Kalabalık grup daha sonra Yenikent Mahallesi Doğan Araslı Bulvarına yöneldi. Grup yol üzerinde bulunan çok sayıda banka ve ATM cihazlarına zarar verdi. Daha sonra benzin istasyonunda park halinde bulunan bir İETT'ye ait bir otobüse zarar verdikten sonra yol üzerinde bulunan bir otomobil ile park halindeki başka bir otomobili ateşe verdi. kalabalık grup daha sonra Esenyurt Belediye binasının girişinde bulunan bekçi kulübesini ateşe verdikten sonra ara sokakta bulunan bir iş makinesini de yaktı. Bir süre slogan atan kalabalık grup daha sonra dağıldı. Yanan kulübe olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Polisin olay yerindeki bekleyişi sürüyor. 

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0