Görüş Bildir
Haberler
'Katar Dünya Kupası'nı FIFA'ya 5 Milyon Dolar Rüşvet Yedirerek Aldı'

'Katar Dünya Kupası'nı FIFA'ya 5 Milyon Dolar Rüşvet Yedirerek Aldı'

Batuhan
01.06.2014 - 14:23

'Katar Dünya Kupası'nı FIFA'ya 5 Milyon Dolar Rüşvet Yedirerek Aldı'

Doğalgaz gelirini başta Suriye olmak üzere uluslararası alandaki nüfuzunu artırmak için kullanan küçük Körfez ülkesi Katar’ın, 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için FIFA yetkililerine 5 milyon dolara yakın rüşvet verdiği öne sürüldü. Milyonlarca e-postayla kanıt

İngiliz gazetesi Sunday Times’ın milyonlarca e-posta yazışması, banka transferi ve başka belgelere dayandırdığı haberine göre, ödemeleri yapan kişi, Katar’ın eski Futbol Federasyonu başkanı ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) eski başkan yardımcısı Muhammed Bin Hammam.

Sunday Times, Bin Hammam’ın ‘rüşvet operasyonu’na 2010′daki oylama öncesinde başladığını yazdı. Buna göre Bin Hammam, FIFA’da görev yaptığı sırada bir yandan da ülkesi Katar için lobi faaliyetlerinde bulundu; oylamada oy hakkı olan FIFA üyelerini etkileyebilmek için çeşitli yetkililere rüşvet verdi. Afrika üzerinden yürütmüş

Bin Hammam’ın en yoğun lobi faaliyetini Afrika ülkelerinde yürüttüğü belirtiliyor. Gazeteye göre Bin Hammam, 30 Afrika ülkesindeki futbol federasyonlarının başkanlarının kontrol ettiği hesaplara 200 biner dolara yakın ödemeler yaptı; yine rüşvet dağıtma amacıyla Afrika’da üst düzey yetkililerinin davet edildiği etkinlikler düzenledi. Bin Hammam’ın, FIFA’nın eski başkan yardımcılarından olan Jack Warner’a, Dünya Kupası oylaması öncesinde 1.6 milyon dolar rüşvet verdiği de iddia edildi. Afrika ülkesi Triniadlı olan Warner, 2010′daki oylamada oy veren yetkililerden biriydi. Kupanın yeri değişir mi?

Sunday Times, Bin Hammam’ın bu rüşvetler çerçevesinde bir FIFA yetkilisinin devam eden bir davasındaki 305 bin avroluk masrafı üstlendiğini de öne sürdü. Buna göre, söz konusu FIFA yetkilisinin kurumdaki üyeliği askıya alınacaktı fakat Bin Hammam’ın maddi desteği sayesinde temyize gitti ve Katar’ın kazandığı oylamada oy verebildi.

Bin Hammam iddialar konusunda Sunday Times’a konuşmayı reddederken, 2022 Dünya Kupası oylamasının yenilenmesi yönündeki zaten var olan baskıların artması bekleniyor. Pek az futbol tarihi olan Katar’ın Dünya Kupası için seçilmesi tartışma yaratmış; çöl iklimi nedeniyle futbolcuların sağlığı konusunda da endişeler ortaya çıkmıştı. FIFA Başkanı Sepp Blatter da geçen ay, Katar’ın iklim nedeniyle yanlış tercih olduğunu söylemişti. Yeni iddiaların, FIFA baş müfettişi Michael Garcia’ın Katar hakkında yürüttüğü soruşturmanın parçası haline gelmesi bekleniyor.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/vitrin/katar-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0