Görüş Bildir
Haberler
'Karaman'daki Kurtarma 6 Ay Sürebilir'

'Karaman'daki Kurtarma 6 Ay Sürebilir'

ATKN
31.10.2014 - 18:28

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Karaca, Karaman'da meydana gelen maden kazasında kurtarma çalışmasının 6 ay sürebileceğini söyledi.

Ermenek ilçesinde bir kömür ocağını su basması sonucu mahsur kalan 18 işçinin kurtarma çalışması devam ediyor. Kazayı değerlendiren Doç. Dr. Karaca, ocaktaki suyun tahliye edilmesinin çok zor olduğunu belirterek, mahsur kalan işçilerin kurtarılma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi.

Karaca, 'Ben ocağı basan suyun, birikmiş bir su değil de yer altındaki bir su gelirinden kaynaklandığını düşünüyorum. Kaza sonrası yapılan açıklamalarda, suyun bir an önce tahliye edileceği söyleniyordu fakat beklenen olmadı, hala çalışmalar devam ediyor. Su neden tahliye edilemiyor? Bizim bütün ocaklarımızın bir imalat haritası vardır. Bunu madenler hem kendi üretimlerini kontrol etmek için, üretimlerini yönlendirmek için hem de Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne verecekleri raporlarda beyan ederler. Maden üretim planlarına dikkatlice bakılarak, çok daha alt kotlardan büyük sondaj makineleriyle bu suya müdahale edilmesi lazım. Alt kotlardan büyük sondajlarla açılacak bu küçük tünelcikler, aynı zamanda şu anda şikayet edilen balçığın da buralardan boşalmasını sağlayacaktır, çünkü sıkıntılardan bir tanesi de bu balçık. Ocaktaki suyun yükselmesini durdursak bile suyun ya da çamurun kısa sürede boşaltılması mümkün değil.

İçeride bir balçık var ve normal koşullarda motopomplarla bunun atılması çok uzun sürer. Bir su baskını olduğu için içeride tahkimat çöktü. Mevcut işçilerin bulundukları yerlere ulaşmak çok zaman alacak. Üç beş günde veya bir ayda olacak bir hadise değil. Bugün su geliri sonlanmış olsa tahminim en az altı ay sürecektir.' şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak: http://www.cihan.com.tr/caption/Doc-D...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0